Mesevárból Aranyalma

2016. augusztus 12. (péntek) 8:13 - Vass Ádám

A Szivárvány és a Bóbita Tagóvodában tartanak ügyeletet a nyáron, mintegy nyolcvan kisgyermekre vigyáznak augusztusban. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, ennél sokkal többen jelentkeztek, de sokszor problémát okoz számukra, hogy a jelentkezés ellenére mégsem hozzák a szülők a gyermeket.

-A gond elsősorban az, ha a szülő nem jelezi, mert gondolnunk kell az óvónénik és a dajkák létszámára, valamint az étkezésre is figyelni kell, így pedig nem lehet előre tervezni a felügyelők létszámát, vagy az étel mennyiségét, az adagokat. De ennek az ellenkezője is előfordul gyakran, amikor a szülő nem jelzi, hogy a gyereke jön, és váratlanul megemelkedik a csoport létszáma. Ezért fontos a szülőkkel való együttműködés, hiszen mi is nyitottak vagyunk mindenre, és meg lehet beszélni a különböző problémákat bármiről is legyen szó.– mondta Gyenes Józsefné.

A Dunaújvárosi Óvoda tizenhárom egységében összesen 1415 férőhely van. Jelenleg 1289 kisgyermek jár az óvodákba, az újonnan beiratkozott gyermekek száma 340. Van még férőhely tehát azok számára, akik évközben csatlakoznak a csoportokhoz.

Az óvoda egyik legnagyobb változása a nyár folyamán, hogy a Mesevár tagóvodát átköltöztették egy kicsivel alrébb, az Aranyalma tagóvodába, ahol egyébként is egy csoportnyi gyermek hiányzott, így a Mesevár egy csoportnyi gyermeke ugyanazokkal az óvónénikkel és dajkanénivel át tudott költözni. A Mesevár helyére pedig az egyre bővülő Waldorf Óvoda költözik. Gyenes Józsefné elmondta, a költözés gond nélkül zajlott.

-A csoportszobákat kifestettük, felújítottuk Iván László önkormányzati képviselő és a DVG Zrt. segítségével, akik sokat segítettek az átköltözésben, az udvari játékok áttelepítésében is. A szülők is maximálisan megértették az összevonás szükségét, rengeteget segítettek ők is, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon. A költözés óta pedig a gyerekek, illetve a szülők visszajelzései azt mutatják, hogy nagyon jól érzik magukat mindannyian és örülnek, hogy ilyen szép környezetbe kerültek.

Az idén elkészült, folyamatban lévő, vagy a még ebben a naptári évben lezajló nagyobb felújítások a tizenhárom tagóvodában:

Aprók háza Egy csoport és egy iroda parkettájának csiszolása megtörtént
Aranyalma A mosdó helységekben lévő elválasztó paravánok teljes cseréje megtörtént, a hátsó és a főbejárat ajtajának cseréje, valamint a lépcső javítása még idén kész lesz
Csillagvirág  A kerítés teljes felújítása folyamatban van, idén befejeződik az alagsorban lévő tornaszoba ablakainak, és a főbejárat ajtajának cseréje
Duna-parti Két csoport mosdójának részleges felújítása megtörtént, a pince ablakainak cseréje év végéig várható
Eszterlánc Befejeződött a tető összefolyó, és a pince csatorna átfolyó teljes javítása
Margaréta Az idei évben befejeződik az ajtók cseréje, valamint a gazdasági bejáratnál lévő támfal és kerítés felújítása
Napsugár Jelenleg nem zajlanak munkálatok, a tervek szerint jövőre kerül sor a teljes felújításra
Kincskereső  Nincs szükség felújításra a tavaly téli teljes mosdó felújítás óta
Katica  Az utcai frontra néző ablakok és a redőnyök cseréje idén várható, szúnyoghálóval együtt
Százszorszép  A gyermeköltöző linóleumának teljes cseréje mellett a nyílászárók és az alapvezeték cseréje megtörtént
Szivárvány  A tető összefolyójának cseréje megtörtént, idén elkészül a hátsó portál nyílászáró cseréje és a hosszú folyosó padlólapozása
Római  Az alapvezeték cseréje megtörtént
Bóbita Két csoport parkettájának csiszolása

 

Az önkormányzat folyamatosan segíti az óvodákat a felújítási munkálatokban. Az óvoda vezetése jelzi az önkormányzatnak, hogy mi az, aminek már időszerű a felújítása, vagy balesetveszélyesség vált, és a felmérések, tervezés után elvégzik a munkálatokat. Ebben az évben tizenhárom tagóvodában végeztek valamilyen felújítást: például parkettacsere, nyílászárók cseréje, lépcsőjavítás, kerítés felújítása, tetőjavítás. Mindezek mellett sikeres pályázatok által, például a Hankook segítségével is megszépülnek az intézmények, a Százszorszép óvodában egy teljes fürdőszobát újítottak fel, a Kincskereső tagóvodában az egész homlokzatot lefestették, a Csillagvirág oviban ivókútra pályáztak sikeresen, a Szivárvány óvodában pedig egy homokozót alakítanak ki.

-A következő évben az önkormányzat segítségével az Aprók háza, valamint a Napsugár teljes felújítására sor kerül. Elkezdődött egy folyamat, amellyel évről-évre teljesen felújíthatunk egy-egy óvodát, így azzal az épülettel akár 20-30 évig nem lesz gond. Emellett nagyon fontos az is, hogy egyre jobban figyelünk az energia-megtakarításra is a felújítások során.

A rovat további hírei: Oktatás

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda)

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!