Mesevárból Aranyalma

2016. augusztus 12. (péntek) 8:13 - Vass Ádám

A Szivárvány és a Bóbita Tagóvodában tartanak ügyeletet a nyáron, mintegy nyolcvan kisgyermekre vigyáznak augusztusban. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, ennél sokkal többen jelentkeztek, de sokszor problémát okoz számukra, hogy a jelentkezés ellenére mégsem hozzák a szülők a gyermeket.

-A gond elsősorban az, ha a szülő nem jelezi, mert gondolnunk kell az óvónénik és a dajkák létszámára, valamint az étkezésre is figyelni kell, így pedig nem lehet előre tervezni a felügyelők létszámát, vagy az étel mennyiségét, az adagokat. De ennek az ellenkezője is előfordul gyakran, amikor a szülő nem jelzi, hogy a gyereke jön, és váratlanul megemelkedik a csoport létszáma. Ezért fontos a szülőkkel való együttműködés, hiszen mi is nyitottak vagyunk mindenre, és meg lehet beszélni a különböző problémákat bármiről is legyen szó.– mondta Gyenes Józsefné.

A Dunaújvárosi Óvoda tizenhárom egységében összesen 1415 férőhely van. Jelenleg 1289 kisgyermek jár az óvodákba, az újonnan beiratkozott gyermekek száma 340. Van még férőhely tehát azok számára, akik évközben csatlakoznak a csoportokhoz.

Az óvoda egyik legnagyobb változása a nyár folyamán, hogy a Mesevár tagóvodát átköltöztették egy kicsivel alrébb, az Aranyalma tagóvodába, ahol egyébként is egy csoportnyi gyermek hiányzott, így a Mesevár egy csoportnyi gyermeke ugyanazokkal az óvónénikkel és dajkanénivel át tudott költözni. A Mesevár helyére pedig az egyre bővülő Waldorf Óvoda költözik. Gyenes Józsefné elmondta, a költözés gond nélkül zajlott.

-A csoportszobákat kifestettük, felújítottuk Iván László önkormányzati képviselő és a DVG Zrt. segítségével, akik sokat segítettek az átköltözésben, az udvari játékok áttelepítésében is. A szülők is maximálisan megértették az összevonás szükségét, rengeteget segítettek ők is, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon. A költözés óta pedig a gyerekek, illetve a szülők visszajelzései azt mutatják, hogy nagyon jól érzik magukat mindannyian és örülnek, hogy ilyen szép környezetbe kerültek.

Az idén elkészült, folyamatban lévő, vagy a még ebben a naptári évben lezajló nagyobb felújítások a tizenhárom tagóvodában:

Aprók házaEgy csoport és egy iroda parkettájának csiszolása megtörtént
AranyalmaA mosdó helységekben lévő elválasztó paravánok teljes cseréje megtörtént, a hátsó és a főbejárat ajtajának cseréje, valamint a lépcső javítása még idén kész lesz
Csillagvirág A kerítés teljes felújítása folyamatban van, idén befejeződik az alagsorban lévő tornaszoba ablakainak, és a főbejárat ajtajának cseréje
Duna-partiKét csoport mosdójának részleges felújítása megtörtént, a pince ablakainak cseréje év végéig várható
EszterláncBefejeződött a tető összefolyó, és a pince csatorna átfolyó teljes javítása
MargarétaAz idei évben befejeződik az ajtók cseréje, valamint a gazdasági bejáratnál lévő támfal és kerítés felújítása
NapsugárJelenleg nem zajlanak munkálatok, a tervek szerint jövőre kerül sor a teljes felújításra
Kincskereső Nincs szükség felújításra a tavaly téli teljes mosdó felújítás óta
Katica Az utcai frontra néző ablakok és a redőnyök cseréje idén várható, szúnyoghálóval együtt
Százszorszép A gyermeköltöző linóleumának teljes cseréje mellett a nyílászárók és az alapvezeték cseréje megtörtént
Szivárvány A tető összefolyójának cseréje megtörtént, idén elkészül a hátsó portál nyílászáró cseréje és a hosszú folyosó padlólapozása
Római Az alapvezeték cseréje megtörtént
BóbitaKét csoport parkettájának csiszolása

 

Az önkormányzat folyamatosan segíti az óvodákat a felújítási munkálatokban. Az óvoda vezetése jelzi az önkormányzatnak, hogy mi az, aminek már időszerű a felújítása, vagy balesetveszélyesség vált, és a felmérések, tervezés után elvégzik a munkálatokat. Ebben az évben tizenhárom tagóvodában végeztek valamilyen felújítást: például parkettacsere, nyílászárók cseréje, lépcsőjavítás, kerítés felújítása, tetőjavítás. Mindezek mellett sikeres pályázatok által, például a Hankook segítségével is megszépülnek az intézmények, a Százszorszép óvodában egy teljes fürdőszobát újítottak fel, a Kincskereső tagóvodában az egész homlokzatot lefestették, a Csillagvirág oviban ivókútra pályáztak sikeresen, a Szivárvány óvodában pedig egy homokozót alakítanak ki.

-A következő évben az önkormányzat segítségével az Aprók háza, valamint a Napsugár teljes felújítására sor kerül. Elkezdődött egy folyamat, amellyel évről-évre teljesen felújíthatunk egy-egy óvodát, így azzal az épülettel akár 20-30 évig nem lesz gond. Emellett nagyon fontos az is, hogy egyre jobban figyelünk az energia-megtakarításra is a felújítások során.

A rovat további hírei: Oktatás

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

2020. augusztus 01. (szombat)

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt.

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

2020. július 31. (péntek)

A hagyományos és a távoktatást ötvöző hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

2020. július 31. (péntek)

Aerobik órával színesítette az Erzsébet-tábor eseménysorozatát a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézményben több turnusban táboroznak a gyerekek, heti váltásban egészen augusztus végéig. A programok között kulturális elfoglaltságok is szerepelnek a gyermekek számára. DSTV, hangkép a hajtás után.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. július 23. (csütörtök)

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.