Dunaújváros Hetilap

Nem eshet csorba a jó késes becsületén

doszerk - 2016. augusztus 14. 8:13

Ifjúkora óta él Dunaújvárosban Szabados Károly, aki egyedi késeket készít, mesterségének magas szintű művelője. Nem mellékesen a Dunaújvárosi Kézműves Egyesület tagja, a Magyar Késműves Céh alapítója és a Német Késkészítők Szövetségének tagja.

Az egykoron forgalmas, ma inkább eldugottnak számító műhelybe lépve meglepően nagy rend és tisztaság fogad, a fúró, csiszoló, maró, gyalugépek és a nyersanyagok, a sablonok és félkésztermékek mind-mind precizitásról árulkodnak. Ha címekben kellene kifejezni életművét, akkor sok mindent felsorolhatnánk, de talán a 2013-ban és 2014-ben elnyert Magyar Kézműves Remek, valamint a 2013-ban odaítélt Dunaújváros Kézművese címekre a legbüszkébb. Nem mellékesen a Dunaújvárosi Kézműves Egyesület tagja, a Magyar Késműves Céh alapítója és a Német Késkészítők Szövetségének tagja. Utóbbi nem kis érdem, hiszen 2005-ben választották be, és a 30 éves jubileumát ünneplő szövetség nívós könyvében egy teljes oldalon szerepel.

- Budapesten születtem, de dunaegyházi származású vagyok. Az általános iskola után jöttem a városba, az akkori MTH-ba, a későbbi MÜM 316-os számú iskolába, ipari tanulónak. Általános lakatosként végeztem 1961-ben, majd a vasműbe kerültem, a szerszámműhelybe. Ott aztán eleinte a szabadidőnkben fuseráltunk késeket, majd egyre jobb munkák kerültek ki a kezeim közül és felfigyeltek rám. Olyannyira, hogy maga a „Boro” (Borovszky Ambrus) is lejött minket megnézni és nagy vadász révén, rendelt is tőlem kést. A végeredmény az lett, hogy a vállalat ajándéktárgyakat készítő műhelyében dolgozhattam és fejleszthettem a technológiámat.  Aztán 1990-től  önálló vállalkozóként készítem késeim a vadásztársadalom és késgyűjtők számára. 1992-93-ban zsűriztettem a munkáimat és elnyertem a Népi iparművész címet.

Persze, eleinte sem volt egyszerű, de ma már minden technológiai folyamatot egyedül végez.

A többnyire Ausztriából, vagy Németországból beszerzett speciális acélt saját tervezésű sablonokkal formázza meg, majd gyalulja ki kés alakúra. Aztán aprónak tűnő fogások következnek: fúrás, kontúrköszörülés, az élszalag köszörülése, hőkezelés, edzés olajos fürdőben és kemencékben, majd feszültségmentesítés, aztán a logók és a minőségjelek bélyegzése, csiszolás, polírozás és a végső él megadása. S ez még csak a kés fém része, hátra van a fa, vagy csontmarkolat elkészítése és a bőrtok kiszabása, megvarrása. Természetesen ezeket is egymaga végzi. Egy-egy kést akár százszor is kézbe vesz, amire minden művelettel elkészül. Minden darab egyedi, kézzel készített termék.

- A műhelyparkot apránként, évek alatt vásároltam meg, de van, amit hibásan, s én javítgattam, míg használhatóvá vált. Minden termékhez, minden technológiai művelethez kell egy gép, vagy egy eszköz, de a legfontosabb az ember, aki tud rajta dolgozni. Az ember és a szaktudás nélkül a legmodernebb gép is csak ócskavas. Késeim többféle formájúak és méretűek, szegecselt és integrál változatban (egy tömbből kimunkált kések – a szerk.) is készítem őket, akár a megrendelő egyedi kívánsága szerint. A specialitásom, amitől jellegzetesek a Puli-kések, az a formában mutatkozik meg. A különlegessége az úgynevezett balta élkiképzés és a tökéletes felületi kidolgozás. Az anyagok tekintetében pengeacélokat és különböző damasztacélokat használok. A markolatoknál gyakori anyagok a szarvasagancs, mamutagyar, varacskos disznó agyar, zsiráflábszárcsont, bivalyszarv, valamint a különböző trópusi fák, mint a vasfa, grenadil, ébenfa, zirikóta, cocobolo, ibolyafa, rózsafa, stabilizált juharfa. A vevő igénye szerint bármilyen más anyagból is dolgozom. Ezeknek az alapanyagoknak a többségét általában vagy Afrikából, vagy egy nagy hamburgi kereskedésből szerzem be. A szarvasagancsot Kaposvárról veszem, mindig tavasszal, a hullajtás idején. A mamutagyart pedig Oroszországból kaptam.

Károly márkaneve a Puli lett. Ennek is külön története van.

- Annak idején, megrendelésre készítettünk táblácskákat cipőkre, és egy pici emblémát kellett gyártanunk, amin egy Puli volt. Jómagam készítettem el a szerszámot, amivel az emblémát meg lehetett nyomni. Később a cipőgyár bezárt, így rám maradt és szabaddá vált a sablon. Gondoltam ez a név eléggé magyaros, ráadásul németül, angolul is könnyedén kimondható.

Persze, a Puli tovább fejlődött. A „Sárkány-Puli” kés például a Magyar Kézműves Remek pályázat díjnyertese és egyik legdrágább alkotása lett.

Károly termékei egyébként az interneten is megtalálhatóak (www.puli-kesek.extra.hu). A legdrágább kése 2500 euroba kerül, de a szériakések, amelyek ugyancsak egyediek, mindenki számára elérhetőek. Az extra késekhez extra bőrtokok is dukálnak, ezeket Hujber Lajos készíti. Általában ezeket a gyűjtők vásárolják meg.

Amilyen szép, olyan nehéz is ez a szakma. Az alkotás folyamata, az egyedül végzett munka magányát nem könnyű elviselni. Átadni a felhalmozott tudást pedig nem egyszerű és nincs is megfelelő jelentkező. Ez Károly egyik legnagyobb bánata. 

- Egy lányom van, és az unokáim is lányok. A késművesség pedig férfiszakma. A megszerzett ismeretanyagot továbbadni nehéz, mert készség, képesség, és megfelelő érzék is kell hozzá. Szükséges egy bizonyos stílus, forma- és vonalvezetés, szakmai tudás. Én sem lennék jó hegedűművész – mondja a késkészítő.

Rég elváltam, azóta egyedül élek. Mindhárom unokám kislány. A legfiatalabb egy hónapos, a középső 2,5 éves, míg a legnagyobb 4,5. Ők jelentik számomra a legnagyobb örömet. Más hobbim nincs. Ha nincs más tennivalóm, akkor pedig dolgozom. De ha belegondolok, akkor a legbüszkébb szakmailag arra vagyok, hogy mindent, amit elértem, összességében a semmiből építettem fel.

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.