Dunaújváros Hetilap

A hitelek hónapja

doszerk - 2016. szeptember 7. 8:55

Minden évben megugrik szeptemberben a fogyasztási hitelek iránti kereslet. A személyi hitelek piacán ez a legerősebb hónap, de az áruhitelek is jól fogynak, a folyószámlák pedig nagyobb mínuszba kerülnek, mint korábban – írja a Világgazdaság.

Nagyon jó hónap elébe néznek a bankok. A fogyasztási hitelezés fellendülőben van, szeptember pedig különösen erős hónap lehet az iskolakezdés miatt. A Budapest Bank friss felmérése szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 84 ezer forintba kerül, ennek hat százalékát a családok hitelből finanszírozzák. Mivel a gyerekek jó iskoláztatása szinte minden családban kiemelt szempont, a szülők nem zárkóznak el attól, hogy hitelt vegyenek fel a költségekre. Százból 18 szülő vett már fel korábban kölcsönt iskolai célokra, és 37 százalék nyilatkozott úgy, hogy szükség esetén hitelből is hajlandó fedezni az ilyen kiadásokat.

A felmérést a statisztikák és a többi hitelintézet tapasztalatai is alátámasztják. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint minden szeptemberben megugrik az új fogyasztási hitelek volumene. Az elmúlt években általában szeptember volt az a hónap, amikor az adott év során a legtöbb fogyasztási hitelt vették fel a háztartások. A kilencedik hónap hitelfelvétel szempontjából tavaly és tavalyelőtt is az első helyen végzett, és a korábbi években is mindig dobogós helyen állt. A folyószámlahitelek mennyisége is megugrik szeptemberben, ami azt jelenti, a hónap végén nagyobb mínuszban vannak a számlák, mint az év többi időszakában.

Az MNB és az FHB adatai évek óta összecsengenek – erősítik meg ez a szakértők. Szeptemberben mindig megnő az igény a személyi kölcsönökre és a folyószámlahitelre is. Ugyanígy látja a többi hitelintézet is. Az egyik slágertermék a személyi hitel, ebből tavaly szeptemberben csaknem 14 milliárd forintnyit helyeztek ki, többet, mint bármikor az év folyamán. Az idén is várják a bankok, hogy megugrik a kereslet erre a hiteltípusra.

Egyebek között a Cofidisnél, a Takarékbanknál, a Magyar Cetelem Banknál, az OTP-nél és az MKB-nál is erre számítanak. Utóbbi banknál egyébként az idei iskolakezdés környékén kétszer annyi személyi hitelt igényeltek, mint tavaly. Több pénzügyi intézmény készül tanévkezdési akcióval. Az OTP személyihitel-kampányának középpontjában a beiskolázás áll, a szövetkezeti hitelintézetek pedig egyedi iskolakezdési konstrukció­kat is kínálnak. A legkedvezőbb feltételű személyi hitelek kamata egyébként már a 10 százalékot sem éri el, sőt akadnak 9 százalék alatti kamatú kölcsönök is.

A másik kedvelt hiteltípus iskolakezdés idején az áruhitel. A Budapest Bank felmérése szerint főleg új bútorokat, például íróasztalt, és informatikai eszközöket finanszíroznak a szülők ebből a kölcsönből. A felvett kölcsönök több mint feléből valamilyen számítógépet, telefont, tabletet vásárolnak a szülők, és több mint a negyedét költik bútorra. Az áruhitelpiacon is kiugró hónap a szeptember, bár a karácsonyi vásárlások miatt a decemberrel nem veszi fel a versenyt. Akciós hitelt viszont ilyenkor is több pénzügyi intézmény kínál, az OTP és a Cetelem több partnerénél is nullaszázalékos THM mellett lehet most részletre vásárolni. Az áruhitelek egyébként, ha nem akciósak, rendkívül drágák, a jegybank adatai szerint az idén nyáron bővel 20 százalék fölött alakult az átlagos kamatuk.

A folyószámlahitelek volumene jó néhány milliárd forinttal nő a kilencedik hónapban. Tavaly például folyamatosan csökkent a folyószámlakölcsönök mennyisége, szeptemberben viszont 6,6 milliárd forinttal nőtt az állomány, és meghaladta a 341,5 milliárd forintot. Hitelkártyát kevesen használnak iskolakezdés idején, a kamatozó kártyahitelek mennyisége ugyanis stagnál vagy enyhén még csökken is.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.