Valóra vált Szatmári Ádám álma

Szárszó Lajos - 2016. szeptember 20. 12:50

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, az Akarat Ereje Kupa és az amatőr sportolók segítségének is köszönhetően életre szóló élményekkel tért haza Barcelonából, a Nou Camp Stadionból a dunaújvárosi Szatmári Ádám.

Egy régóta dédelgetett álma vált valóra Szatmári Ádámnak, aki egy veleszületett kromoszóma betegség miatt hosszú évek óta küzd az őt legyőzni akaró kór ellen. Ő azonban szüleinek, testvérének, barátainak és az amatőr sportolók támogatásának köszönhetően nap, mint nap bizonyítja, hogy óriási akaraterővel a nehézségeken hogyan kell felülemelkedi. Nem véletlen, hogy a Szatmári család a benne rejlő erőnek köszönhetően mára példaképpé vált. Ez pedig arra ösztönöz bennünket, segítő szándékú embereket, hogy ahol lehet, lehetőségeinkhez mérten támogassuk őket. Ennek az összefogásnak az újabb eredménye, hogy a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és a Társadalmi Felelősségvállalás Bizottsága hatalmas szervezőmunkájának köszönhetően össze tudta gyűjteni azt az összeget, melyből teljesítette Ádám álmát, aki szeptember 11-én, vasárnap, a Nou Camp stadionban édesanyjával és testvérével együtt részt vehetett a Barcelona – Deportivo Alavés összecsapáson.

Így élőben láthatta korunk legnagyobb játékosait, Messit, Neymart, Suarezt és a többieket, akik tőle mindössze pár karnyújtásnyira játszottak. Mindezt rengeteg szervezőmunka előzte meg, melyben sokan nyújtottak segítő kezet. A mérkőzés belépőjegyeinek megvásárlását és a kinti tartózkodást – szállás, étkezés - egy Spanyolországban élő család, Büki Péter és felesége, Erika segítette, biztosította, akik további meglepetésekkel várták a Szatmári családot. Szatmári Ildikóék az utazás előtt alaposan felkészültek abból, hogy mit és hogyan tekinthetnek meg Barcelona nevezetességeiből, figyelembe véve minden olyan körülményt, mint például az akadálymentesség, a busz és metró csatlakozások, menetrendek. Hazaérkezve sugároznak a boldogságtól, hiszen rengeteg élménnyel, fotóval, relikviával tértek vissza Dunaújvárosba.

- A repüléstől nem izgultam – mesélte boldogan Ádám -, hiszen ez nem az első repülőutam volt. Ami azonban érdekes volt, hogy az út fél órával kevesebb lett, mint a szokásos menetidő, ezért hamarabb érkeztünk meg Barcelonába, ahol találkoztunk azzal a bácsival, aki segített nekünk a kinti közlekedésben. Miután elfoglaltuk szállodai szobánkat, elmentünk a Futballáriumba, ahol Büki Péterék nagyon kedvesen vártak bennünket. Ekkor ért az első meglepetés, hiszen átvehettem egy Barcelona mezt és egy aktuális újságot, melyet egy általam nem ismert ott élő sorstársam - nevét elhallgatva - ajándékozott nekem. Ami miatt érdekes volt ez a hely, amely egyébként étterem is, hogy számos ország, csapat, így a Dunaújváros meze, relikviája, sáljai is ki vannak állítva. A legnagyobb izgalommal persze a meccset vártam, ami fantasztikus volt. A stadionhoz vezető úton rendkívüli tömeg volt, de a bejutás nagyon könnyen ment. Összesen 74737 néző várta az összecsapást. Ott elfoglaltam a mozgássérültek számára kijelölt helyet, ahonnan az egész pályát jól beláttam. A Barcelona sajnos vesztett 2-1-re, de ez sem zavart, hiszen mi az ottani „B” közép mögött ültünk, így végig kitűnő volt a hangulat, mely bennünket is magával ragadott. Óriási élmény volt látni kedvenceimet, hiszen a második félidőben Messi is pályára lépett, aki pont arra a kapura támadott, ahol mi ültünk.

A Szatmári családnak volt lehetősége megnézni Barcelona nevezetességeit, így többek között eljutottak a strandra, a La Sagrada Familia-hoz, az állatkertbe, a Camp Nou Múzeumba, ahol számos fotót készítettek többek között a BL serlegekkel a háttérben. Szatmári Ádámmal és családjával barcelonai tartózkodása alatt a magyar étteremben, a Futballáriumban találkozott Dr. Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, aki nem érkezett üres kézzel, hiszen felajánlotta a „Magyarok a Barcáért” című film egy példányát, mely Ádám kedvenc focicsapatáról szól.

- Nagyon sokat köszönhetünk a Büki családnak – vette át a szót az édesanya, Ildikó -, hiszen ők biztosítottak számunkra étkezést, ezen kívül megszervezték a szállásunkat, amely közel volt hozzájuk és a Nou Camp Stadionhoz is. Nagyszerű érzés volt, hogy az utazás, vagy a sétáink alatt mindenki segítőkészen fordult felénk. Így a buszokon, a metrón, amelyeken külön hely van kialakítva a mozgássérültek, vagy a babakocsis kismamák számára, de az utcán közlekedőktől is pontos útmutatásokat kaptunk, akik angolul - kortól függetlenül - minden kérdésünkre választ adtak. Történt egy sajnálatos esemény a visszaút előtt, amikor a reptéren valahogy elveszítettük Ádám repülőjegyét, de ott is azonnal tudtak segíteni, és nyomtattak nekünk egy másik beszállókártyát, így még éppen elértük a gépet.
Ádám nagyszerűen érezte magát és természetesen bármikor visszatérne a Nou Camp-ba, hogy győztes mérkőzésen is ünnepelhessen kedvenc csapatával.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.