Dunaújváros Hetilap

A város megveszi a zöld SZTK-t

Molnár Emese - 2016. október 20. 12:22

Megvásárolják a zöld SZTK-t, új térfigyelő kamerákat helyeznek ki a városban, éa béren kívüli juttatást kapnak az önkormányzati egészségügyi, gyermekjóléti, szociális és kulturális intézmények dolgozói - többek között ezekről döntöttek a csütörtöki közgyűlésen.

A Hamburger Hungária Kft. fejlesztést tervez, amelyhez területre lenne szüksége. Vételi ajánlatot tettek egy önkormányzati tulajdonú területre. Ezen a területen van az az út, amelyen keresztül jelenleg Kisapostag és az M8-as Duna híd gyalogosan és kerékpárosan is megközelíthető, valamint a Papírgyári út és Pentele-híd közé tervezett gyalog-és kerékpárút nyomvonala is ezen a területen húzódik. Az önkormányzat úgy járult hozzá az eladáshoz, hogy a cég vállalta, biztosított lesz a tervezett út megépítése.

A Magyar Fejlesztési Központ arról tájékoztatott több megyei jogú várost, hogy közvetlen brüsszeli forrásból lehetőség van fejlesztési beruházásokra. A központra bízott feladatok ellátása kapcsán nagyon szoros szakmai együttműködés alakult ki az elmúlt időszakban Kaposvár, Veszprém, Dunaújváros, Nagykanizsa, Tatabánya valamint Zalaegerszeg városaival annak érdekében, hogy sikeresen nyújtsák be közösen az úgynevezett ELENA-projektet. Ez egy olyan támogatásfinanszírozási eszközt jelent, amely segítséget nyújt a helyi közösségek számára az energiahatékonyság, a megújuló energiatermelés és a közlekedés területén tervezett beruházások projektfejlesztési munkáinak végrehajtásához, hogy ezáltal minél hatékonyabban vegyenek részt az európai klímavédelmi és kibocsátás csökkentési célok teljesítésében.  A projekttel a nagyvárosok csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást, szabályozhatják, gazdaságosabbá tehetik a középületek energiafelhasználását. A pályázat benyújtásához konzorciumi együttműködést kell kialakítani a résztvevő városoknak. Erről az együttműködési megállapodásról határoztak a mostani közgyűlésen.

Jelenleg az önkormányzati adóhatósághoz szükséges nyomtatványokat ki lehet elektronikusan tölteni, de csak úgy lehet benyújtani, ha kinyomtatják. Már több városban is bevezettek egy olyan rendszert, amellyel elektronikusan is be tudják nyújtani a bevallásokat az ügyfelek. Az ügyintézés egyszerűsítése érdekében a helyi adóhatóság is szeretné biztosítani ezt a lehetőséget az adózók számára a jövő évtől kezdődően. A mostani közgyűlésen már ennek előkészítéséről, a szoftver fejlesztéséről határoztak.

Béren kívüli juttatást adott ebben az évben az önkormányzat a fenntartásában lévő egészségügyi, gyermekjóléti, szociális és kulturális intézmények dolgozóinak Erzsébet-utalvány formájában. A szakszervezetek, a közalkalmazotti tanács vezetői azt kezdeményezték a közgyűlésnél, hogy biztosítsák jövőre is ezt a támogatást. A képviselők támogatták is a kérvényt, és a 795 érintett személyenkénti 5 ezer forintos béren kívüli juttatására 64,2 millió forintot biztosítanak. Elhangzott, hogy a jövő évi költségvetést követően tudnak dönteni egy magasabb összegről.

Bővíteni fogják a térfigyelő-kamerarendszert. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság két ütemben javasolta a bővítést. Még idén tíz kamerát fognak telepíteni.  A városba bevezető utakat ellenőrző kamerákat fix nézőpontú, éjjellátó kamerákra cserélik azért, hogy pontos képet kapjon a rendőrség a városunkba érkező, illetve az innen távozó autókról, utasaikról az utazóbűnözés kiszűrése érdekében. Természetesen a leszerelt régebbi kamerákat a városon belül ki fogják helyezni, így összesen tíz pontra tesznek kamerákat: Május 1. utca és József Attila utca kereszteződésébe, a Vak Bottyán utca és a Móra Ferenc utca kereszteződésébe, a Szilágyi Erzsébet utca és a Hunyadi János utca kereszteződésébe, a Kalamár utca és az Akácfa utca kereszteződésébe, az Eszpereantó út és a kézilabdacsarnok kereszteződésébe, a Dunasor és Kohász utca kereszteződésébe, a Kenyérgyári út közepére, a Szórád Márton út és Esze Tamás utca kereszteződésébe, a Szórád Márton út és az Aranyvölgyi út kereszteződésébe, a Venyimi út és az Aranyvölgyi út kereszteződésébe. Jövőre további tizenöt kamerát helyeznének ki. A fejlesztésre 21 millió forintot biztosít az önkormányzat.

Még a februári közgyűlésen döntött arról a közgyűlés, hogy 166 millió forintos vételáron megvásárolja az egykori zöld SZTK épületét. Erről egy előszerződést is kötöttek a K-Klinika Kft-vel, amelyben rögzítették, hogy a cég október 30-ig rendezi a tulajdonosi jogviszonyokat, tehermentessé teszi az ingatlant, valamint 12 millió forint foglalót utaltak át.

A mostani ülésen arról döntöttek, hogy aláírják az adásvételi szerződést, ezután a város kifizeti a még fennmaradó 154 millió forintot, a cég pedig minden korábbi terhet rendez az ingatalonon. A kifizetéssel tehát a város tulajdonába kerül a zöld SZTK.  A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy a birtokba adást követően az épület 24 órás őrzésével a DVG Zrt-t bízzák meg.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

2023. már. 21.

A tavaszi sorozat első akciója a Római városrészben volt múlt szombaton, derül ki a DSTV összegzéséből. A lomtalanítást az elmúlt időszakban bevált gyakorlat szerint szervezi az önkormányzat és a Dunanett Kft. – szinte minden hétre jut alkalom. Hangkép.

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak.