Dunaújváros Hetilap

Egy kivételes összefogás Magyarországért

Molnár Emese - 2016. október 15. 15:24

A népszavazás eredményeként egy új összefogás jött létre Magyarországon, a választók 98 százaléka a kényszerbetelepítés ellen szavazott, a kormány egy pártok felett álló nemzeti ügyként tekinti az ország szuverenitásának megvédését.

Többek között erről is beszélt eredményértékelő sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Mint mondta, a népszavazás eredményének komoly politikai következményei vannak, hiszen ilyen egység miniszterelnök kezdeményezte népszavazáson még soha nem valósult meg Magyarországon: 3 millió 362 ezer polgár mondta azt, hogy nem kérnek a kötelező betelepítési kvótából, nem kérnek a brüsszeli migrációs politikából.

Kiemelte, hogy ez a több mint hárommillió polgár egy új összefogást valósított meg Magyarországért. A választók többsége megértette, hogy ez egy pártok felett álló ügy, amelyben a szabadságunkról, az önrendelkezésünkről, a szuverenitásunkról van szó, és félre kell tenni a pártpolitikai csatározásokat.

Úgy fogalmazott, hogy soha ilyen egység még nem volt népszavazáson, a magyar választók elutasították a kötelező betelepítési kvótát. Ennek nagyon komoly közjogi következménye van, amely az alaptörvény-módosításában és egy új ágazati törvény létrehozásában valósul meg.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn terjesztette be az Országgyűlésnek az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát, amely tiltaná külföldiek Magyarországra telepítését az erre vonatkozó hatályos magyar eljárásrend megkerülésével. A módosítás általános vitája hétfőn kezdődik a parlamentben. Kósa Lajos ötpárti egyeztetést hívott össze az alaptörvény módosítása ügyében, de az MSZP és LMP nem képviseltette magát a megbeszélésén. Kósa Lajos szerint újra kiderült, hogy a baloldal becsapta a híveit és az országot, hiszen Molnár Gyula MSZP-elnök a választási kampányban többször azt mondta, hogy felesleges a népszavazás, mert ők azt a törvényt megszavazzák a parlamentben, ami a kötelező betelepítési kvótát elutasítja. Ehhez képest Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy nem szavazzák meg és nem is vesznek részt a szavazáson. Ezzel pedig az derült ki, hogy a baloldalra az ország védelmében nem lehet számítani. Az egyeztetésen részt vevők (Fidesz, KDNP, Jobbik) a legfontosabb kérdésekben egyetértenek.

Hozzátette, az is biztos, hogy az az új szövetség, az a több mint hárommillió polgár, akik Magyarország szabadságáért összefogtak, nem csak Fidesz-szavazók. 2014-ben mintegy 2,3 millióan szavaztak a Fidesz listájára, a mostani népszavazáson pedig 3,3 millió volt a közös szavazat, vagyis, olyanok is az ország megvédését támogatták, akik nem Fidesz-szavazók.

A parlament november 8-án szavaz az alap-törvény módosításról. Ezzel már megvédhetik Magyarországot a kötelező betelepítési kvótától, hiszen a Lisszaboni-szerződés alapján az Európai Bizottság nem módosíthatja egy tagállam alkotmányos identitását, nem írhatja felül az alaptörvényt.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy huszonhat éve van szavazás Magyarországon, így kirajzolódott már egy térkép a részvételi aktivitásról. Most olyan egységes volt a választók részvétele és akarata, amelyre még nem volt példa Magyarország demokratikus történetében, a nem szavazatok aránya szinte mindenhol 98 százalék fölötti volt. Ez az összefogás nem pártpolitikai nézet alapján jött létre, egy kivételes összefogás Magyarországért.

- Köszönjük a szavazóknak, hogy kiálltak mellettünk. Teljesen értjük ezt az új összefogást, és függetlenül attól, hogy milyen választó valaki, ránk az ország védelmében biztosan számíthat. Ez egy olyan ügy, amely harminc-negyven évre meghatározhatja az ország jövőjét. Szeretnénk Magyarországot olyannak megőrizni az unokáink számára, amilyennek mi is megismertük– hangsúlyozta Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.