Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Tízezer dühös ember

Várkonyi Balázs - 2016. október 24. 17:51

Szerda volt, kellemetlen hűvös-nyirkos nap. Azon a hajnalon, 1956. október 24-én Sánta Károly alezredes utasítására a 15. légvédelmi tüzér hadosztály ezredei riadókészültségbe léptek. Így történt ez Sztálinvárosban is.

Az ezredparancsnok, Nagyéri Károly százados könnyűlövegekkel erősítette meg a laktanya védelmét, és elrendelte a város kiemelt objektumainak biztosítását. Védőőrizetet kapott a szivattyútelep, az összes víztározó, a tűzoltó parancsnokság. A városba vezető utakat ellenőrzés alá vonták.

A tüzérlaktanya persze – ekkor még – nem volt veszélyben, ahogy más objektum sem. A várost még nem kerítette hatalmába az előző nap kitört forradalom, de a lázadás szelleme már megmutatkozott. A Pestről érkező hírek fölvillanyozták az embereket; kisebb-nagyobb csoportokba verődve tárgyalták az eseményeket, mind több helyen hangzottak fel a forradalmat éltető jelszavak, és mind több követelést fogalmaztak meg. A Technikum tanára, Pados István volt a legismertebb hangadó. A délutánra spontán módon szerveződött népgyűlésen az óvatos becslés szerint nyolc-, más adat szerint tízezer hangos, dühös tiltakozó vett részt. Vagyis a városlakók egyharmada!

Forradalmi átalakulást! – kiáltozták az emberek. Többen szorgalmazták, hogy vonuljanak a fővárosba, a forradalmárok megsegítésére, és ehhez a laktanyából szerezzenek fegyvert. Aznap ennek még nem volt foganatja – de, mint tudjuk, másnap e követeléssel mentek a lázadók a laktanyához, s ott sortűz fogadta őket...

A népgyűlés legmarkánsabb határozata a városnevet érintette: estére „megszűnt” Sztálinváros, a résztvevők közfelkiáltással az ősi Dunaptenele név visszavételéről döntöttek. Időközben a Kossuth rádióban fölolvasták a Vasmű karbantartó gyárrészlege munkásai nevében írt táviratot, amelyben egyebek közt ez állt: „… az ellenforradalmi horda fel akarta számolni békés életünket, békés szocialista fejlődésünket. Munkásokhoz méltóan fogunk helytállni, és minden romboló kísérletet megakadályozunk.” Ám ez csak olaj volt a tűzre. A távirat-akció volt a Magyar Dolgozók Pártja városi bizottságának a legszerencsétlenebb ötlete. A többség nem a „békés szocialista fejlődés” továbbvitele, hanem a gyökeres változtatás mellett voksolt. Az utca népe már más törvényeket szabott…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!