Dunaújváros Hetilap

A több tucat kitelepített családra emlékeztek

Vass Ádám - 2016. november 30. 7:59

1948 novemberének végén országszerte megkezdték a kitelepítéseket és a kuláklistán szereplő családoknak el kellett hagyniuk otthonaikat. Kedden délután a negyvenhat Penteléről elhurcolt családra emlékeztek a Pentele Baráti Kör tagjai.

Az emberi méltóságot eltipró, törvénytelennek és szégyenteljesnek tartott intézkedésnek és a negyvenhat családnak emléket állító délutánt a Magyar út 25. szám alatt lévő Pentele Klubházban tartották, ahol részt vett Szabó Tamás, a Pentele Baráti Kör alapítója is. A jelenlévő tagokhoz Csavajda Éva beszélt és elmondta, a kitelepítések sorából a penteleiek sem maradtak ki, akiknek ajtaján éjszaka dörömböltek és mindössze egy kocsi holmit vihettek magukkal a vasútállomásra, ahol egy olyan vonatra kellett felszállniuk, amiről fogalmuk sem volt, hová viszi majd őket. Végül legtöbben Szarvasra, Túrkevére, vagy Püspökladányba kerültek és állandó rendőri felügyelet alatt tartották őket, a települést sem hagyhatták el. Itthon elárusították ingóságaikat, házukba pedig új családokat költöztettek. Hosszú évek után közülük csak huszonhat család tagjai tértek haza, akik kártérítésben csak részben, vagy egyáltalán nem részesültek.

A beszéd után Barna József, az Írisz Versszínpad tagja szavalta el Batári Gábor, Irgalom című versét, majd a Penetelei Kéknefelejcs tagjai énekeltek. Végül az épület oldalán található emléktáblánál koszorúkat és mécseseket helyeztek el és együtt elénekelték a Himnuszt.

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.