Dunaújváros Hetilap

Állampapírban fekszik a pénzünk

doszerk - 2016. november 14. 8:14

Nem kötvénybe, befektetési jegybe vagy részvényba, hanem szinte minden pénzét állampapírba tette az idén a lakosság - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a kisbefektetők csaknem 3900 milliárd forinttal finanszírozták a harmadik negyedév végén az államot.

Amit a háztartások idén megtakarítottak , azt nagyrészt állampapírba fektették.

A jegybank adatai szerint az első kilenc hónapban több mint 736 milliárd forintnyi friss megtakarítás került a magyar állampapírokba.

A pénz döntő része rövid lejáratú kincstárjegyekbe került, a legkedveltebb lakossági állampapírok még mindig az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyek és a Féléves Kincstárjegy. Ezek kamatához óvatosan nyúlt eddig az Államadósság Kezelő Központ. Miközben a hasonló futamidejű intézményi állampapírok referenciakamata már csupán 0,3–0,5 százalékos, a Kamatozó Kincstárjegy még mindig 2,25, a Féléves Kincstárjegy pedig 2 százalékos kamattal vásárolható meg.

A háztartásoknak a harmadik negyedév végén már összesen több mint 8210 milliárd forintnyi különféle papírjuk volt az értékpapírszámláikon. Az állampapírok után a második legkedveltebb megtakarításnak a befektetési alap számított. Befektetési jegyekben nem egészen 3800 milliárd forintja van a háztartásoknak. A kisbefektetők az idén inkább eladogatták a papírjaikat, szeptember végéig több mint 94 milliárd forintot vontak ki az alapokból. Nem minden alapot dobál el persze a lakosság. Az ingatlanalapok továbbra is vonzzák a friss megtakarításokat, de a jóformán nulla hozamú pénzpiaci alapok vagyona már folyamatosan csökken. Az év elején pénzpiaci alapban még 635 milliárd forintot tartott a lakosság, ez szeptember végére 450 milliárd forintra csökkent.

A háztartásoknak csupán 3,9 milliárd forintnyi jelzáloglevelük van. A banki kötvények állománya is sokéves mélyponton van, csupán 177 milliárd forintot tartott ilyen hitelpapírban a lakosság szeptember végén. Az egyéb szektorok által kibocsátott kötvényekben is mindössze 25 milliárd forint lakossági megtakarítás van. A háztartások részvényállománya 320 milliárd forint körül stagnált egész évben. A teljes cikk elérhetó a Világgazdaság oldalán.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.