Dunaújváros Hetilap

Dunaújváros is kivette a részét a segítségnyújtásból

2016. december 16. (péntek) 14:50 - Molnár Emese

Nagy szükség van arra a hitre, hogy érdemes a kárpátaljai magyaroknak a szülőföldjükön tervezni jövőjüket - mondta Kövér László, Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben a Megyei Jogú Városok Szövetsége által szervezett sajtótájékoztatón.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke még tavaly levélben kérte a szövetséghez tartozó 23 település vezetését, hogy csatlakozzanak ahhoz az akcióhoz, amellyel az orosz-ukrán konfliktus miatt bajba került kárpátaljai honfitársainknak kívánnak segíteni, időseknek, gyermekeknek, a gyógyításban.

A felhíváshoz mind a 23 település csatlakozott, Dunaújváros önkormányzata ötmillió forinttal járult hozzá, így összesen 115 millió forint támogatás gyűlt össze. A pénz szétosztásával két szervezetet, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot és a Kárpátalja Hitéletéért Alapítványt bízta meg a szövetség, hiszen ők tapasztalják a munkájuk során is, hogy hol van a legnagyobb szükség a támogatásra.   

A támogatás felhasználásáról egy sajtótájékoztató keretében számoltak be, amelyen városunkat Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester képviselte.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, a kárpátaljaiak számára nem csak forintokban, de erkölcsileg, lelkiekben is mérhető az a segítség, amit az anyaország nyújt számukra. Kövér László, aki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke is, azt mondta, a kárpátaljai magyarság nincs magára hagyva, de óriási veszélyben van ez a kis közösség, miközben az elmúlt 25 évben a legösszetartóbb, legelkötelezettebb és szülőföldjéhez leginkább ragaszkodó közösségről van szó. Hangsúlyozta, az, hogy ezek mellett az emberek mellett állunk, sokkalta nagyobb súllyal esik latba, mint bármekkora (pénz)összeg. Hozzátette, ugyanakkor "látva a kinti folyamatokat" most ugyanolyan gyorsasággal tűnhet el az ott élő magyarság, ha nem figyelünk rájuk és nem találjuk meg a támogatás minden módozatát.

- A kormány nem tétlenkedik, és Magyarország ma már van olyan erős gazdasági helyzetben, hogy nemcsak erkölcsiekben, politikai értelemben tud támogatást adni, hanem a megmaradás gazdasági feltételeihez is hozzá tud járulni - tette hozzá Kövér László.

A felajánlott összegből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 70 millió, a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány 45 millió forintot fordíthatott a kárpátaljai magyarság megsegítésére. A szervezetek képviselői a sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy mintegy tizenöt kórház számára vásároltak csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére alkalmas eszközöket, egyéb orvosi felszereléseket, kórházi helyiségeket újítottak fel és rendszeresen hoznak át Magyarországra gyerekeket orvosi vizsgálatra. Több száz családnak biztosítottak tűzifát, segítettek a gázszámlák kifizetésében, a gyógyszerek, tanszerek megvásárlásában, hűtőt, mosógépet kaptak olyan családok, akik segítség nélkülezeket az eszközöket talán soha nem tudták volna beszerezni.

A rovat további hírei: Közélet

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

2020. szeptember 25. (péntek)

Felhívással fordult a városrész lakóihoz Motyovszki Mátyás, a körzet önkormányzati képviselője: a holnapi lomtalanításhoz 10-12 óra között két helyszínre két-két önkéntes jelentkezését várja!

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.