Dunaújváros Hetilap

Ötezer forintot kapnak a nyugdíjasok karácsonyra

Molnár Emese - 2016. december 15. 14:24

Maratoni hosszúságú közgyűléssel zárta az évet városunk képviselőtestülete, amelyen több mint hetven napirendi pontban kellett döntést hozniuk. Az ülés elején átadták a Dunaújváros Egészségügyéért Díjakat, majd a városatyák nekiláttak a döntéshozói munkának.

A decemberi ülés elején a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület és a Móricz iskola diákjai kedveskedtek karácsonyi dalokkal az évzáró közgyűlés alkalmából. Ezután átadták a Dunaújváros Egészségügyéért Díjakat, majd a városatyák nekiláttak a döntéshozói munkának.

Támogatások

Az elmúlt két évben a költségvetés lehetővé tette, hogy évente két alkalommal is részesüljenek a dunaújvárosi nyugdíjasok ötezer forintos támogatásban. Idén először Pünkösdkor küldte el a támogatást az önkormányzat az érintetteknek. A mostani közgyűlésen a képviselők arról határoztak, hogy karácsonykor is segítik városunk időskorú polgárait, és ehhez megemelték a költségvetési keretet. A mintegy 12.500 érintett nyugdíjasnak postai úton küldik ki a támogatást.

Az önkormányzat külön rendeletben határozott arról, hogy jutalomban részesíti azokat a dunaújvárosi székhelyű sportegyesületben igazolt sportolókat, csapatokat és sportszakembereket, akik valamely olimpiai sportág hivatalos versenyszámában felnőtt, junior és ifjúsági korosztályban a rendeletben meghatározott helyezéseket érik el. Az összesítők alapján 17 sportolót és edzőt fognak pénzjutalomban részesíteni, összesen mintegy 2,8 millió forint értékben. Az elismert sportolókat és az őket felkészítő szakembereket ünnepélyes keretek között köszöntik majd december közepén, ahol átadják a jutalmakat.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség február 18-án huszonegyedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. Kérelemmel fordultak a dunaújvárosi önkormányzathoz is, a képviselők 400 ezer forint támogatást szavaztak meg az alapítványnak.

A Szonáta Zeneművészeti Alapítvány 400 ezer forintost kért az önkormányzattól a már hagyományos Újévi Gála lebonyolítására. A gála 2017. január 7-én lesz, amelyen az iskola növendékei és zenepedagógusai koncerteznek, valamint a műsor második felében a Princess hegedű trió lép fel. A képviselők megszavazták a támogatást

Az önkormányzat közművelődési pályázatán 500 ezer forint támogatást nyert a Modern Művészetért Közalapítvány Birkás István kiállításának rendezésére és katalógus készítésére. Ehhez igényeltek még 800 ezer forint támogatást, amelyet meg is adtak a képviselők.

Működtetés

Az év vége miatt szükség volt több keretszerződés megkötésére a 2017-es évre, például rágcsálóirtásra, a hulladékgyűjtő edények kiürítésére a Dunanettel, a partvédelmi rendszer üzemeltetésére, illetve a DVG Zrt-vel erdészeti, parkfenntartási, karbantartás, téli hó- és síkosságmentesítési feladatokra.

Az önkormányzati közintézmények a Zalagast Kft. végzi az étkeztetést. A céggel kötött vállalkozói szerződés alapján minden év elején az infláció mértékével emelkednek a térítési díjak. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy az óvoda, az iskolák, illetve az időseket ellátó intézményekben egy százalékkal lesz több az étkeztetés díja.

Az önkormányzat idén 7,2 millió forint visszatérítendő és 4,8 millió forint nem visszatérítendő támogatást nyújtott a dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, amellyel a közfoglalkoztatással összefüggő bér- és járulékok kiadásaira, a felmerülő önerő finanszírozására fordítottak. A nemzetiségi önkormányzat elszámolt a támogatásról. Jövőre is folytatja a sokoldalú, mintegy 600-700 személynek lehetőséget, munkát biztosító programját (közfoglalkoztatás, képzések), amelynek problémamentes lebonyolítására hasonló konstrukcióban kért támogatást. Ezt a képviselők meg is szavazták.

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Személyközlekedési Igazgatósága végzi a közforgalmú közösségi közlekedés szervezését, társadalmi egyeztetését. A Dunaújvárosi Járás illetékességi területébe tartozó önkormányzatok menetrendi egyeztetésén felmerült az 5-ös járat 10-15 perccel korábban történő közlekedése annak érdekében, hogy az 3:29-re kiérjen a vasútállomásra, és az első vonatot elérjék. A közgyűlés támogatta a javaslatot, eszerint módosítja a szerződést a busztársasággal (Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel), így 2017. február 1-től az 5-ös számú járat 02:51-kor fog indulni.

A helyi autóbuszközlekedés idei évi várható eredményéről egy tájékoztatót küldött a KNYKK Zrt. az önkormányzatban, mely szerint az üzemi költség 23 millió forinttal kedvezőbben alakul az előző évinél. Vagyis, 2015-ben 195 millió forint önkormányzati hozzájárulásra volt szükség a nullszaldós eredmény eléréséhez, viszont 2016-ban várhatóan 171 millió forintra mérséklődik a szükséges hozzájárulás.

A busztársaság tarifaemelésre is javaslatot tett, legalább a várható infláció mértékével megegyező megemelését. A KNYKK Zrt. 2,3 százalékkal emelné meg a viteldíjakat, bérletárakat, amely 6,6 millió forint többletbevételt eredményezne. Megjegyezték, az önkormányzat dönthet úgy, hogy ne emeljenek árakon, de a tarifaemelés elmaradásából kieső bevételt működési költségterítésként biztosítja. A közgyűlésen arról határoztak a képviselők, hogy a társaság ne emelje meg az árakat.

Fejlesztés

A Fejér Megyei Önkormányzat a Fejér Megyei Kormányhivatallal és az Echo Innovációs Műhellyel együtt mintegy 1,3 milliárd forint támogatást kapott a megye foglalkoztatási helyzetének javítására, gazdaságfejlesztésre, a hátrányosabb helyzetű térségek felzárkóztatására. Erre létrehozták az úgynevezett Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórumot, amelyben meghatározó intézmények, szervezetek és önkormányzatok vesznek részt. A dunaújvárosi közgyűlés arról határozott, hogy csatlakozik a fórumhoz, amely testületbe Cserna Gábor polgármestert delegálták.

A dunaújvárosi orvosi ügyelet a Vasmű út 10. szám alatti épületben található, amely felújításra szorul. Az épület nem az önkormányzat tulajdona, de a közgyűlés mintegy 7 millió forintot biztosít a DVG Zrt-nek a helyiség (vizesblokk, pihenő- és vizsgálórész), valamint épületgépészeti felújításokra. A munkálatokhoz tulajdonosi hozzájárulást kérnek.

A gyepmesteri telep főépületének tetőfelújítására 2,8 millió forintot biztosított a közgyűlés, a munkával a DVG Zrt-t bízták meg.

A belváros megújulását célzó projekt részeként körforgót építettek az Aranyvölgyi út- Római körút- Vasmű út- Tanács utca kereszteződésébe. Az építés során ideiglenes gyalogátkelőhelyet alakítottak ki az Aranyvölgyi úti benzinkút vonalában. Többen kérték, köztük a rendőrség is, hogy az ideiglenes zebrát építsék ki véglegesen, annak érdekében, hogy szabályosan kelhessenek át a gyalogosok. Az önkormányzat június 26-án megbízta a Via-Plan Kft-t, hogy terveztesse meg a végleges átkelőhelyet. A cég kérte, hogy a december 31-i határidőt hosszabbítsák meg, mivel a szükséges egyeztetések elhúzódása miatt a tervezési munkákat nem tudják határidőre elvégezni. A közgyűlés április 30-ra módosította a megépítés határidejét.

Szakmaiság és helyismeret

A közgyűlés első napirendi pontja köznevelési intézmények működtetési kötelezettségeinek átadására vonatkozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerülete részére. Cserna Gábor polgármester elmondta, egyetért a kormányzati szándékkal, de a tankerületi vezetőszemélye miatt arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák ezt a napirendet.

-Mind polgármesterként, mind pedagógusként egyetértek a kormányzati szándékkal, miszerint hatékony, minőségi oktatást kell létrehozni Magyarországon.  Olyan rendszert, amely hű a hagyományaihoz, a gyökereihez, de egyúttal választ ad a jövő kihívásaira is. Olyan lépéseket kell tenni, amelyek versenyképessé teszik az oktatást. Minden újítást célzó szándék, minden újítást jelentő akarat változást hoz. Jelen esetben azt a változást, hogy 2017. január 1-től új állami intézményfenntartó jön létre. Az egész országra kiterjedő illetékességű Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyébe tankerületi központok lépnek. Helyes az irány, hiszen így csökken a centralizáció, a döntések meghozatala közelebb kerül az érintettekhez. Helyes, mert a fenntartott intézmények magas száma, illetve az országosan egységes irányítás és működés biztosítása miatt szükség van egy szervezetre az intézmények és az oktatásért felelős miniszter között. Helyes, hogy a KLIK átalakításával új viszonyok születnek a fenntartói és működtetői területen, mert ez az országban mindenütt biztosítja a minőségi oktatáshoz szükséges feltételeket. Úgy vélem, a köznevelés megújítása közös nemzeti ügyünk. Azért kell dolgoznunk, hogy a magyar oktatási rendszer, a benne tanuló gyermekek, így a dunaújvárosiak is, a világ élvonalába kerüljenek. Hiszem, hogy a köznevelés eredményessége azon is múlik, hogy motivált, kiváló szakmai kvalitású, elkötelezett vezetői, tanárai, dolgozói legyenek a rendszernek. Magyarországon, az 58 tankerületben, tehát a Dunaújvárosi Tankerületben is. Polgármestereként büszkén jelentem ki, hogy vezetésem alatt Dunaújváros erején felül megtett mindent, hogy oktatási intézményeink biztonságosan működjenek, s a választható tagozatok, szakmák számát tekintve bőséges kínálatot nyújtsunk gyermekeinknek. Mert ők a jövőnk. Egyetértek és kiállok a kormányzati szándék mellett, amely a hatékony, minőségi oktatás feltételeit teremti meg Magyarország-szerte. Egy ilyen nagy tankerület esetében, mint a dunaújvárosi, helyesnek tartanám, ha olyan kollégám venné át intézményeink fenntartói és immáron működtetői feladatait, aki nagy szakmai elismertsége mellett helyismerettel is bír. Aki tudja, hogy az Arany iskola Dunaújváros egyetlen vizuális és rajztagozatos iskolája, egy igazi műhely, számtalan tehetség művészi pályafutásának elindítója. Aki tudja, hogy a „kék iskolát” Dózsa iskolának hívják, és német- illetve angol tagozata mellett ÉKP-s és kompetencia alapon működő osztályaiban tanulni rangot jelent. Aki tudja, hogy a Szilágyi iskola a város egyik legnagyobb múlttal rendelkező intézménye, sportolók generációjának otthona. Aki tudja, hogy a Móra iskola a város és a környék egyetlen általános iskolája, amelyben speciális módszerekkel, nagy empátiával sérült gyermekeket nevelnek. Akinek elég egy fogalom: „móricz”, és azonnal tudja, a Móricz oskoláról van szó, ahol minden osztályban emelt szintű énekoktatás folyik a feledhetetlen zenepedagógus, Kodály Zoltán ajánlásával. Aki tudja, hogy a Petőfi iskola egyet jelent az angol nyelv oktatásával, és azt is, hogy anno, 1979-ben micsoda szenzációt jelentett egy nyugati nyelv tanításának bevezetése a kötelező orosz nyelv mellett. Aki azt is tudja, hogy a táncművészet nálunk egyet jelent a Gárdonyi iskolával. Aki tudja, hogy hívják a város első iskoláját: a Vasvári iskola ma a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet bizalmát élvezi. Aki tudja, hogy Sándor Frigyes Dunaújvárosban nem csak az elismert karmestert és hegedűművészt jelenti, hanem egy több mint 60 esztendős intézményt, a zeneiskolánkat.  Aki ismeri a legendás „Széchenyit”, a gimnáziumot, ahol városunk mindenkori értelmisége nevelődött, nevelődik. Kerülünk olyan helyzetbe életünk során, amikor nehéz döntést hozni.  Pontosabban, meghozni a jó döntést. Én most ebben a helyzetben és az eddig elmondottak alapján nemmel szavazok a napirendre.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.