Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

„Szerelmes” Tamás

Várkonyi Balázs - 2016. december 29. 8:00

December huszonkilencedike van, a Tamások névünnepe. Fontos tudnivaló e jeles napról: a hajadon, aki azt szeretné kipuhatolni, hogy ki veszi el feleségül, ma szigorúan böjtöljön.

De ne feledje, lefekvés előtt tükröt is kell tennie a párnája alá, a kívánsága csak így teljesül!

A néprajzkutatók följegyzése szerint néhány vidéken, így Szőregen és több alföldi településen a nép ilyen különleges képességgel ruházta fel a nap névadóját. El is nevezték „Szerelmes” Tamásnak. Ám az az igazság, hogy meg is volnánk a naphoz kötődő szokásokkal, mert a szerelmeskedők pártfogójához más népi hiedelem nem tapad.

A névadóban egyébként a vértanú angol prímást, II. Henrik király lordkancellárját, Canterbury érsekét, Becket Tamást tisztelhetjük; és az egyház jogainak rendíthetetlen harcosát, akit 1170-ben, december 29. napján a király tudtával mészárolt le négy nemes úr Canterbury székesegyházában, az oltár előtt. Három év múlva aztán a pápa szentté avatta, és a büszke uralkodó megalázkodva volt kénytelen sírjához zarándokolni, példázatául annak: minden múlandó. Henrik úgy vélte, Isten az érsek halála miatt bünteti őt, ezért fordulnak annyian ellene – még a fiai is –, és ezért éri őt sok hadi kudarc. Miután Canterburybe utazott, és a sírnál tanúsított bűnbánatot, számára kedvezően alakultak a későbbi események.

A lordkancellár egyébként Magyarország tisztelője volt. Jól ismerte hazánk korabeli viszonyait, elismerte népünk tehetségét. Lukács esztergomi érsek személyében magyar küzdőtársra lelt a pápai jogok, az egyházi érdekek védelmében. Szentté avatása után Lukács érsek prépostságot alapított a tiszteletére a később róla elnevezett Szenttamás-hegyen.

Becket Tamás legendája hazánkban már a XIII. századtól ismert volt. A róla szóló írások Árpád-házi Szent Margit kedves olvasmányai közé tartoztak. A Szent Tamás nevet tizenhat középkori magyar falu viselte.

Isten éltesse a Tamásokat!

 

A rovat további hírei: Kultúra

Angyaldob-tündérdob csendült fel a zeneiskolában

Angyaldob-tündérdob csendült fel a zeneiskolában

2024. szep. 20.

A Baruts Bence Handpan Projekt fellépése adta meg az alaphangot a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában. Elkezdődött az új tanév, ismét sok-sok programmal készül az intézmény közössége.

Zenés bábjáték készül a Bartókban – októberben bemutató

Zenés bábjáték készül a Bartókban – októberben bemutató

2024. szep. 19.

Balázs-Valler Kata rendezésében készül Az álomlátó fiú című zenés bábelőadás a színházban. A csapat már tavaly is nagy kedvenc volt a Pávatollal, most ismét Kriza János gyűjtéséből merítettek – és még nagyobbat álmodtak.

Ismerős arcok, új vendégek, nagyot ment újra a Dunaújvárosi Képregényfesztivál! (galériával)

Ismerős arcok, új vendégek, nagyot ment újra a Dunaújvárosi Képregényfesztivál! (galériával)

2024. szep. 18.

Roppant gazdag kínálattal kényeztette újra, mi több, idén immár ötödszörre a műfaj szerelmeseit a Dunaújvárosi Képregényfesztivál. A seregszemlének szokás szerint az MMK adott otthont, a vendégeket a zord idő sem riasztotta el múlt szombaton.

Diafilmek is kölcsönözhetők a József Attila Könyvtárban

Diafilmek is kölcsönözhetők a József Attila Könyvtárban

2024. szep. 17.

A diavetítők és a hozzájuk tartozó diafilmek ismét egyre népszerűbbek. Aki csak egy kis nosztalgiára vágyik, örülhet: a gyermekkönyvtárban nagyjából 80 darab diafilm kölcsönözhető. 

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Végül jó lesz minden"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Végül jó lesz minden"

2024. szep. 15.

A méhek jól szervezett közösségében nincs helye az önérdeknek. A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Második évadát kezdi az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége – tavaszi adósságot törlesztenek a KineDok kínálatából.

"Fedetlenül" – és ami az aktok mögött van

"Fedetlenül" – és ami az aktok mögött van

2024. szep. 14.

Második kiállításán mutatkozott be Kiss Piusz az MMK Aula Galériájában. A Fedetlenül című tárlaton közel 30 művészi akt látható, a kiállítás anyagát Lőkös Zoltán gyémántdíjas fotóművész ajánlotta a megnyitó vendégeinek figyelmébe.

DSTV: sósborszeszes üvegcsepár

DSTV: sósborszeszes üvegcsepár

2024. szep. 13.

Múltunk apró emléke lett augusztusban a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban, derül ki a DSTV összeállításából. A sósborszesz története régre nyúlik vissza, és ezt is feleleveníti az intézmény  sorozatának friss darabja. Hangkép.