Újra a legjobbak között

Szárszó Lajos - 2016. december 25. 9:50

A Dunaferr SE Torna Szakosztálya a felnőttek és az utánpótlás eredmények tekintetében is az utóbbi évek legsikeresebbjének mondhatja a 2016-os esztendőt.

Az idei évben történelmet írt a Dunaferr SE Torna Szakosztálya azzal, hogy Magyarország dicsőségére ismét olimpikon tornászt nevelt. A 2016-os év az eredmények alapján ismét nemzetközi magasságokba emelte tornászainkat, köszönhetően a kiválóan fejlődő edzői stábnak, akik minden esetben a gyermekek érdekeit, képességeit veszik figyelembe, és a mostani fiataloknak, akik óriási akarattal küzdenek meg nap, mint nap a saját testi, fizikai, szellemi határaikkal. Az idei évet Török Dániel edzővel elemeztük, aki méltán büszke arra a munkára, melyet edzőtársaival és a gyermekekkel közösen értek el.

- Jelentőségteljes év áll mögöttünk, melynek csúcsa az olimpia volt. Látjuk azonban, hogy Kovács Zsófia mögött olyan versenyzők sorakoznak fel, akik még sok örömöt okozhatnak nekünk. Ezt bizonyítja az az eredménylista, melyen utánpótlás versenyzőink eredményeit foglaltuk össze. Zsófi tornacsarnokban lévő személyes jelenléte nagyon nagy húzóerő volt fiataljaink számára, de az őt edző Joó Gabriella és Trenka János szakmaisága nekünk, edződnek, igazi szakmai iránymutatás volt. Ezek összessége húzta fel az idén az egyesületet az elért magasságba.

- Érezhető az a teher, melyet nemcsak a gyermekeknek, hanem nektek, edzőknek is el kellett bírnotok. Hogyan érzed, mennyire tudtatok az új kihívásoknak megfelelni, szakmailag fejlődni?

- Edzőpárokba vagyunk osztva, a legkisebbektől a legidősebbekig foglalkozunk tornászainkkal. A fiatalabb korosztályokban a lényeg a felzárkóztatáson volt, melyet nagyszerűen sikerült megoldanunk, ezt az eredményeink támasztják alá. Az utánpótlásnál kialakult az a szakmai egység, amely ehhez feltétlenül szükséges. Ennek nemcsak az az oka, hogy Zsófia edzőinek iránymutatása után egységesen megyünk, hanem az, hogy edzőtársaimmal közösen erős csapatot alkotva dolgoztunk, mely egységes szakmai alapot biztosított. Rengeteg szakmai beszélgetésen, versenyeken és az azok utáni elemzéseken vagyunk túl, mely biztosította szakmai előrelépésünket. Mivel mi egyéni versenyzőkkel foglalkozunk, az ő előrelépésük alapján mérhető a mi fejlődésünk is, hiszen amilyen szintre ők jutnak, mi is arra a szintre fejlődünk. Az azonban látható, hogy egy év alatt mennyit fejlődött a világ tornasportja, melyhez nekünk igazodnunk kell. A trendeket, iránymutató gyakorlatokat folyamatosan vizsgáljuk, értékeljük, melyek megadják az új célokat számunkra. Aminek nagyon örülök, hogy ez a fejlődés már érezhető volt csapatainkon, mely úgy öltött alakot, hogy a versenyeken láthatóvá vált az, hogy megérkezett az egységes, stabil alapokon álló, közös arculatot mutató Dunaújváros.

Képek: DO-archív

Nézzük az elért eredményeket. Kezdjünk a női tornával, amely az idén a legnagyobb sikert hozta az egyesület számára.

- A felnőttek legnagyobb versenye az olimpia volt, ahol Kovács Zsófia nagyszerűen tornázott. Ugrásban a 13. helyen végzett, amely az utóbbi évek legkimagaslóbb eredménye. Ezt megelőzően tornászunk számos kvalifikációs versenyen, így az Európa-bajnokságon vett részt, ahol ugrásban az ötödik helyet érte el. Ki kell emelni a magyar csapat teljesítményét, hiszen a lányok a nyolcadik helyen zártak. Örömteli, hogy a 2017-es esztendőben a felnőttek között újabb versenyzőnk lesz Jakab Noémi személyében, aki az ifik között mutatkozott be az Eb-n, valamint az Olimpiai Reménységek Versenyén állt ki a nemzetközi porondra, ahol talajon az egyéni döntőben szerepelt. A fiatalabbak közül Makovics Mirtill emelhető ki, akivel Franciaországban versenyeztünk, ahol az erős nemzetközi mezőnyben két egyéni döntőbe is beverekedte magát, ahol szép kiviteli pontszámokat kapott. A hazai versenyek közül a Mesterfokú bajnokságot emelhetem ki, ahol Kovács Zsófia két szeren nyert aranyérmet, pontszerző helyen végzett Halász Dóra Szimonetta és Jakab Noémi, és csapatunk a felnőtt Magyar Bajnokságban a saját nevelésű tornászokkal ezüstérmet nyert. Erre az eredményre mi különösen büszkék vagyunk! Ugyanitt, hatalmas küzdelem után serdülő csapatunk a harmadik helyen zárt. Ők szép technikai tudásukkal érték el ezt a nagyszerű helyezést, mely stabil alapot ad a jövő évi gyakorlatainknak.

Maradva a fiataloknál, milyen kimagasló eredmények születtek még?

- A junioroknál Jakab Noémi és Halász Dóra Szimonetta is számos versenyen részt vett, melyeken nagyszerűen szerepeltek. Emellett nagy öröm számunkra, hogy mindhárom szakágukban rengeteg diákolimpiai elsőséget szereztek tornászaink, amely jelzi kiváló együttműködésünket a város iskoláival.

(Fotó: Takahashi Katsumi)

Továbblépve a férfi szakágra, amely a múltban olimpiai aranyérmet hozott Dunaújváros számára, milyen eredményeket tudott felmutatni 2016-ban?

- Ami nagy öröm, hogy az olimpia után és a Sport 21 támogatásnak köszönhetően sok fiú kezdett hozzánk járni. Egy dinamikusan fejlődő, fiatalokkal megtűzdelt szakágról beszélünk, ahol korban még nem értük el a serdülő korcsoportot sem. Nagy öröm, hogy a Héraklész Program jóvoltából van válogatott tornászunk. A tervünk, hogy egy jól megtervezett rendszer alapján öt, vagy hat év múlva felnőtt versenyzője legyen a Dunaferr SE-nek. Felmenő rendszerünkben születtek kiemelkedő eredmények, hiszen van már diákolimpiai elsőségünk egyéniben Pálfi Gábor és Gábor Milán személyében, de csapatunk is az első helyen végzett. Büszkék vagyunk a fiainkra, akik az ország legjobb vidéki tornászaivá váltak.

Nézzük a harmadik, vagyis a gumiasztal szakág idei eredményeit.

- Itt óriási klubsikert értünk el azzal, hogy edzőnk, Halász Tibor lett a gumiasztal szakág magyar szövetségi kapitánya. A rengeteg gyermek közül két kiemelkedő, nemzetközi szintű tornásszal, a junior korú Rozs Viktóriával és a felnőtt Vincze Ákossal dolgozik. Ők az Európa bajnokságon és számos nemzetközi versenyen vettek részt. Ez a szakágunk nagyon népszerű, hiszen már esti edzéseket is kellett indítanunk azért, hogy mindenki kipróbálhassa magát. Szerencsére ehhez a tárgyi feltételeink is adottak.

Összegezve fogalmaztok úgy, hogy csúcsra járatás volt ez az esztendő?

- Igen. Nagyszerűen fejlődik a sportágunk, rengeteg gyermek érkezett hozzánk, és az eredmények tekintetében elégedettek lehetünk. Minden korosztályban vannak kiemelkedő tehetségeink, akik a jövő években szép sikereket hozhatnak majd városunk számára. 2017-ben a céljaink szerteágazóak, hiszen a gyermekek is sokfélék. A legfontosabb annak a rendszernek a kialakítása, amelyben mindenki megtalálja a képzettségének megfelelő szintet és azt az örömöt, melyet a torna ad számára.

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.