Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Amikor ötvennégy férfi és nő mind ugyanazt akarja

Vass Ádám - 2017. január 31. 17:53

Magával ragadó zene, örök érvényű téma, változatos jelenetek és a rengeteg esetlen karakter, akik valahogy mindig olyan helyzetekbe bonyolódnak, ami mindenkinek ismerős lehet, ha volt már szerelmes. Olvasópróbán kezdték el összecsiszolni az Ájlávjú című darabot a Bartókban.

A Bartók Kamaraszínház tavaszi nagy durranása az Ájlávjú... de jó vagy, légy más! című jókedvű musical-revü. A darabot Szente Vajk rendezi a sok év után újra a szülővárosában fellépő Auksz Évával az egyik főszerepben. A rendező nem először dolgozik már a Bartókban, de ez egy hozzá hasonló rutinos rendezőnek is új kihívást jelentő darab. Az Ájlávjú című musical-comedy ugyanis 54 szereplőt mozgat, akiket viszont négyen játszanak majd el: Ágoston Kati, Auksz Éva, Juhász Levente és Derzsi György. A különös történetvezetés természetesen csak még jobban kihangsúlyozza a lényeget, vagyis a szerelem hajszolását, megtalálását, elvesztését, a két férfi és két nő egymásra találását. Egy szokványos szerelmi történetről van szó, de az újabb és újabb karaktereknek hála számtalan aspektusából tudja bemutatni azokat az ismerős helyzeteket, amikbe szinte mindenki belecsöppent már, legyen az egy első randevú, egy közös mozizás, vagy egy veszekedés.

Szente Vajk szerint éppen ez a mindenki számára ismerős történet az, ami miatt a darab húsz év után is ugyanolyan friss, aktuális, hiszen ezek az érzések soha nem mennek ki a divatból. A rendező elmondta, a március 10-én esedékes bemutatóra kényelmesen elkészülnek, de addig is próbálnak, amilyen gyakran csak tudnak, mivel sok különböző dalt kell betanulniuk a színészeknek.
 

A tucatnyi szerepet játszó Auksz Éva számtalan karakterére a szövegkönyv az egyszerűség kedvéért Nő #2 néven hivatkozik, szerinte azonban ez egy rendkívül izgalmas kihívás lesz, amit csak érdekesebbé tesz, hogy a dalok nagyon nehezek és változatosak. De nem csak az új szereplőtársakkal való munka, vagy a színészi feladat miatt érdekes számára a darabot próbálni, hanem amiatt is, hogy hosszú idő után újra szülővárosában, Dunaújvárosban léphet fel.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!