Bocuse d'Or - Magyar szakács a világ elitjében

doszerk - 2017. január 25. 20:03

Széll Tamás séf és csapata a negyedik helyet szerezte meg a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d'Or döntőjén a franciaországi Lyonban.

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat a legjobb hústál és a legjobb promóciós poszter különdíját kapta a kétnapos versengést lezáró ünnepélyes díjátadón.

"Jó lett volna érezni a szobor súlyát, de a legjobb ötöt céloztuk be, ezt sikerült elérni. Azt tekintve, hogy mennyi idő alatt jutottunk el erre a szintre, egyedülálló ez a teljesítmény" - mondta Széll Tamás a helyszínen a közmédia tudósítójának az M1 aktuális csatornán sugárzott riportban.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hozzátette: tíz évvel ezelőtt kevesen merték volna megjósolni, hogy itt fogunk tartani mind a Bocuse d'Ort, mind a Michelin-csillagos éttermeket tekintve. "Történelmet írtunk, hiszen magyar étterem kapott Kelet-Európában elsőként Michelin-csillagot, és most ismét igazán különleges díjakat vihetünk haza" - mondta Hamvas Zoltán, aki az ételeket pontozó 24 tagú zsűriben Magyarországot képviselte, és aki szerint a 16 pontnyi különbség igazán elenyészőnek számít.

Serge Vieira portugál származású, de korábban francia színekben Bocuse d'Ort nyert séf szerint egyre több fiatal magyar szakács jelenik meg versenyeken. "Jó érzés látni olyan új országokat, amelyek nagyon magas szintet képviselnek a konyhában. Széll Tamás lenyűgöző munkát végzett" - fogalmazott a mesterszakács.

Széll Tamás és csapata végül 1565 pontot kapott a zsűritől, amely különösen magas pontszámot adott a magyar csapatnak az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során. A lyoni döntő első versenynapján, rendkívül erős mezőnyben küzdő magyar csapat teljesítményének elismerése egyben kedvező nemzetközi visszaigazolás a magyar gasztronómia terén az utóbbi években tapasztalható fejlődésről is. Magyarország világdöntős helyezésével és az európai döntő tavalyi megnyerésével megkerülhetetlen helyet vívott ki magának Európa és a világ gasztronómiai térképén. Az elismerés irányt mutat a magyar gasztronómia következő generációja számára is - olvasható a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar csapat a 2013-as és a 2015-ös döntőt követően idén is megnyerte a lyoni Bocuse d'Or plakátversenyét. A magyar posztert novemberben mutatták be hivatalosan, a közönség a verseny végéig, január 25-ig szavazhatott az egyes versenyző országokat megjelenítő alkotásokra. A világdöntőre készült magyar plakáton Széll Tamás látható az idei verseny fő alapanyagával, egy bresse-i csirkével, amint épp Lyon felé halad az erdőben.

Az idei verseny során különösen fontos elvárás volt a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. Széll Tamás és csapata ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális eleme, a savanyítás jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni.

A sorrendet meghatározó pontszámokról a tálalást és a gasztronómiai kiválóságot pontozó kóstoló zsűri és a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri döntött.

A legjobb vegán tálért járó különdíjat a francia csapat, a legjobb commis-nak (segédnek) járó díjat pedig a francia séf segítője kapta.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)