Még erősebb felsőoktatási intézményé válthat a DUE

2017. január 11. (szerda) 14:11 - Molnár Emese

A legnagyobb terhet jelentő PPP-projektjétől mentesült a Dunaújvárosi Egyetem a kormány segítségével. Dr. András István rektor felidézte, 2012-ben a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, 800 millió forint volt az adósság.

Dr. András István, az egyetem rektora felidézte, 2012 májusában a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény fenntarthatósága, működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, mintegy 800 millió forintos adósság volt. A rektor elmondta, az egyetem számíthatott Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő segítségére. Folyamatosan egyeztettek, tárgyalásokat folytatattak a minisztériummal a megoldásokról, az intézmény támogatást kapott, és 2014 végére sikerült az adósságkonszolidáció.

A rektor köszönetét fejezte ki a szenátusnak, a közgyűlésnek, dr. Galambos Dénesnek, Cserna Gábornak, dr. Dorkota Lajosnak, Dávid Ilonának, Füredi Gábornak, Vincze Lajosnak, dr. Sipos Jánosnak, az egyetem akkori gazdasági vezetésének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Palkovics László államtitkárnak, Solti Péter miniszteri biztosnak, a kancellárnak.

- Az egyetemünk fejlődő intézmény, amely most a PPP-s terhek mentesülésével megerősödött, és célunk, hogy a magyar és a nemzetközi felsőoktatás ügyét szolgáljuk– hangsúlyozta dr. András István.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy 2004-2010 között sajátos PPP-konstrukciókba kezdtek bele az intézményeket. 54 projekt jött létre 18 intézmény között. A szerződések olyan elemeket, épületek létrehozását tartalmazta, amelyek adott esetben nem voltak szükségszerűek az intézményeknek, és a konstrukció hátrányos volt az államra nézve is. 4 projekt leállt, a másik 50 projekt összege a teljes futamidőt tekintve 400 milliárd forintot jelent, miközben a fejlesztések értéke nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak 12 PPP-projektet.  Idén további PPP-konstrukciókat terveznek kiváltani mintegy 18 milliárd forint értékben. Palkovics László hozzátette, sok intézménynél üresen állnak a PPP által létrejött épületek. A Dunaújvárosi Egyetem jó példa arra, hogy hasznosítani tudta, hiszen beköltözött a Bánki középiskola az „A” épületébe, így létrehozva ezzel egy szakképzési együttműködést is.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2012-2013 nehéz időszak volt az egyetem (akkor még főiskola) életében, már nem csak a működés fenntartása, hanem az intézmény önállósága is veszélyben volt. Sokat jelentett 2013-ban az a 900 millió forintos rendkívüli támogatás, amellyel sikerült áthidalni a gazdasági válságot. Az új szemléletváltással, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig jó úton halad már az intézmény.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP-projektje közül a legnagyobb tételt jelentő Campus-projekt került kiváltásra tavaly év végén. Ezt még 2006-ban kötötték húsz éves konstrukcióban, amelynek visszafizetése az egyetem éves működési kiadásainak 20 százalékát teszi ki. A mostani kiváltás 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot. Mészáros Virág hozzátette, már elkezdték a maradék projektek kiváltásának előkészítési munkálatait.

A rovat további hírei: Oktatás

Iskolai kishírek

Iskolai kishírek

2017. május 29. (hétfő)

Móriczos kiválóságok, irány Bécs, bőrdíszművesek a kiállításon - iskolai kishíreink egy csokorban.

 

Érettségi - Jönnek az emelt szintű szóbelik

Érettségi - Jönnek az emelt szintű szóbelik

2017. május 29. (hétfő)

Befejeződtek az írásbeli érettségik, a vizsgák következő állomásaként június 8-án megkezdődnek az emelt szintű szóbelik - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

Ovi Foci Kupa másodszor - Nagy meglepetéssel

Ovi Foci Kupa másodszor - Nagy meglepetéssel

2017. május 24. (szerda)

Egy trambulinnal gazdagodott a Római városrészi tagóvoda Lassingleitner Fruzsina önkormányzati képviselő és vállalkozók támogatásával. Az új játékot egy Ovi Foci Kupa keretében adták át a gyerekeknek.

Ápolóképzés - A Lorántffy lett az év sulija

Ápolóképzés - A Lorántffy lett az év sulija

2017. május 23. (kedd)

Az év legjobbja a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ápolóképzése, a legkedveltebb munkahely pedig az Uzsoki Utcai Kórház Tüdőgondozója lett az év iskolájának és munkahelyének rangsorában.

Hetven tehetség napja

Hetven tehetség napja

2017. május 18. (csütörtök)

Idén már hetedik alkalommal rendezték meg a Dunaújvárosi Egyetemen a Tehetségnapot, melyen hetven előadó mérette meg magát nyolc különböző szekcióban.

Erdélyi élmények, határtalanul

Erdélyi élmények, határtalanul

2017. május 15. (hétfő)

A Dózsa iskola hetedikes tanulói nemrég érkeztek haza Erdélyből, ahová a Határtalanul program keretén belül jutottak el negyvenen. Hétfő délelőtt élménybeszámolót tartottak évfolyamtársaiknak és a hatodikosoknak, akik jövőre indulnak majd útnak.

Jönnek az ingyen tankönyvek

Jönnek az ingyen tankönyvek

2017. május 14. (vasárnap)

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a kormány döntése értelmében a tankönyvek ingyenességét a 9. évfolyamig kiterjesztik - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára vasárnap Budapesten.