Még erősebb felsőoktatási intézményé válthat a DUE

2017. január 11. (szerda) 14:11 - Molnár Emese

A legnagyobb terhet jelentő PPP-projektjétől mentesült a Dunaújvárosi Egyetem a kormány segítségével. Dr. András István rektor felidézte, 2012-ben a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, 800 millió forint volt az adósság.

Dr. András István, az egyetem rektora felidézte, 2012 májusában a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény fenntarthatósága, működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, mintegy 800 millió forintos adósság volt. A rektor elmondta, az egyetem számíthatott Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő segítségére. Folyamatosan egyeztettek, tárgyalásokat folytatattak a minisztériummal a megoldásokról, az intézmény támogatást kapott, és 2014 végére sikerült az adósságkonszolidáció.

A rektor köszönetét fejezte ki a szenátusnak, a közgyűlésnek, dr. Galambos Dénesnek, Cserna Gábornak, dr. Dorkota Lajosnak, Dávid Ilonának, Füredi Gábornak, Vincze Lajosnak, dr. Sipos Jánosnak, az egyetem akkori gazdasági vezetésének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Palkovics László államtitkárnak, Solti Péter miniszteri biztosnak, a kancellárnak.

- Az egyetemünk fejlődő intézmény, amely most a PPP-s terhek mentesülésével megerősödött, és célunk, hogy a magyar és a nemzetközi felsőoktatás ügyét szolgáljuk– hangsúlyozta dr. András István.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy 2004-2010 között sajátos PPP-konstrukciókba kezdtek bele az intézményeket. 54 projekt jött létre 18 intézmény között. A szerződések olyan elemeket, épületek létrehozását tartalmazta, amelyek adott esetben nem voltak szükségszerűek az intézményeknek, és a konstrukció hátrányos volt az államra nézve is. 4 projekt leállt, a másik 50 projekt összege a teljes futamidőt tekintve 400 milliárd forintot jelent, miközben a fejlesztések értéke nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak 12 PPP-projektet.  Idén további PPP-konstrukciókat terveznek kiváltani mintegy 18 milliárd forint értékben. Palkovics László hozzátette, sok intézménynél üresen állnak a PPP által létrejött épületek. A Dunaújvárosi Egyetem jó példa arra, hogy hasznosítani tudta, hiszen beköltözött a Bánki középiskola az „A” épületébe, így létrehozva ezzel egy szakképzési együttműködést is.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2012-2013 nehéz időszak volt az egyetem (akkor még főiskola) életében, már nem csak a működés fenntartása, hanem az intézmény önállósága is veszélyben volt. Sokat jelentett 2013-ban az a 900 millió forintos rendkívüli támogatás, amellyel sikerült áthidalni a gazdasági válságot. Az új szemléletváltással, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig jó úton halad már az intézmény.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP-projektje közül a legnagyobb tételt jelentő Campus-projekt került kiváltásra tavaly év végén. Ezt még 2006-ban kötötték húsz éves konstrukcióban, amelynek visszafizetése az egyetem éves működési kiadásainak 20 százalékát teszi ki. A mostani kiváltás 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot. Mészáros Virág hozzátette, már elkezdték a maradék projektek kiváltásának előkészítési munkálatait.

A rovat további hírei: Oktatás

Odüsszeia, másként

Odüsszeia, másként

2017. február 24. (péntek)

Péntek délelőtt a Rudas iskolába érkezett az Új Akropolisz Egyesület az Odüsszeia maraton elnevezésű programjával, hogy az érettségi előtt álló diákok más nézőpontból is megismerkedjenek Odüsszeusz történetével.

Szakmák Napja a Rudasban

Szakmák Napja a Rudasban

2017. február 22. (szerda)

A Szakmai nap keretében alaposabban is megismerhették választott szakjaikat a Rudas iskola diákjai, hiszen rengeteg előadás és szakember segítette őket a pályaválasztásban.

Nyolcszáz napelem segít majd spórolni

Nyolcszáz napelem segít majd spórolni

2017. február 19. (vasárnap)

Százhúsz millió forint uniós támogatást nyert a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, amellyel négy tagintézménye tetejére mintegy nyolcszáz darab napelemet telepíthet.

Vidám hangulatban vetélkedtek

Vidám hangulatban vetélkedtek

2017. február 17. (péntek)

Nyolc általános iskola negyedik évfolyamos diákjai számára rendeztek Vidám Anyanyelvi Vetélkedőt a Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Folytatódik a béremelés jövőre is

Folytatódik a béremelés jövőre is

2017. február 12. (vasárnap)

Idén 5 százalékkal nőtt a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók bére, az érintettek a napokban kapták meg magasabb fizetésüket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón.

Újra Waldorf-mozaikok

Újra Waldorf-mozaikok

2017. február 12. (vasárnap)

A Waldorf-mozaikok előadássorozat következő találkozójára február 14-én, kedden délután öt órakor kerül sor a Lengyel köz 2-ben található Pentelei Waldorf Iskolában, ahová szívesen várják a szeptemberben iskolába készülő nagycsoportos óvodásokat és szüleiket is.

Felvételizők! Vészesen fogy az idő!

Felvételizők! Vészesen fogy az idő!

2017. február 10. (péntek)

Még öt napig - február 15-én éjfélig - lehet jelentkezni az egyetemek, főiskolák szeptemberben induló felsőoktatási képzéseire. Díjmentesen három helyet jelölhetnek meg a diákok.