Még erősebb felsőoktatási intézményé válthat a DUE

2017. január 11. (szerda) 14:11 - Molnár Emese

A legnagyobb terhet jelentő PPP-projektjétől mentesült a Dunaújvárosi Egyetem a kormány segítségével. Dr. András István rektor felidézte, 2012-ben a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, 800 millió forint volt az adósság.

Dr. András István, az egyetem rektora felidézte, 2012 májusában a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény fenntarthatósága, működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, mintegy 800 millió forintos adósság volt. A rektor elmondta, az egyetem számíthatott Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő segítségére. Folyamatosan egyeztettek, tárgyalásokat folytatattak a minisztériummal a megoldásokról, az intézmény támogatást kapott, és 2014 végére sikerült az adósságkonszolidáció.

A rektor köszönetét fejezte ki a szenátusnak, a közgyűlésnek, dr. Galambos Dénesnek, Cserna Gábornak, dr. Dorkota Lajosnak, Dávid Ilonának, Füredi Gábornak, Vincze Lajosnak, dr. Sipos Jánosnak, az egyetem akkori gazdasági vezetésének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Palkovics László államtitkárnak, Solti Péter miniszteri biztosnak, a kancellárnak.

- Az egyetemünk fejlődő intézmény, amely most a PPP-s terhek mentesülésével megerősödött, és célunk, hogy a magyar és a nemzetközi felsőoktatás ügyét szolgáljuk– hangsúlyozta dr. András István.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy 2004-2010 között sajátos PPP-konstrukciókba kezdtek bele az intézményeket. 54 projekt jött létre 18 intézmény között. A szerződések olyan elemeket, épületek létrehozását tartalmazta, amelyek adott esetben nem voltak szükségszerűek az intézményeknek, és a konstrukció hátrányos volt az államra nézve is. 4 projekt leállt, a másik 50 projekt összege a teljes futamidőt tekintve 400 milliárd forintot jelent, miközben a fejlesztések értéke nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak 12 PPP-projektet.  Idén további PPP-konstrukciókat terveznek kiváltani mintegy 18 milliárd forint értékben. Palkovics László hozzátette, sok intézménynél üresen állnak a PPP által létrejött épületek. A Dunaújvárosi Egyetem jó példa arra, hogy hasznosítani tudta, hiszen beköltözött a Bánki középiskola az „A” épületébe, így létrehozva ezzel egy szakképzési együttműködést is.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2012-2013 nehéz időszak volt az egyetem (akkor még főiskola) életében, már nem csak a működés fenntartása, hanem az intézmény önállósága is veszélyben volt. Sokat jelentett 2013-ban az a 900 millió forintos rendkívüli támogatás, amellyel sikerült áthidalni a gazdasági válságot. Az új szemléletváltással, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig jó úton halad már az intézmény.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP-projektje közül a legnagyobb tételt jelentő Campus-projekt került kiváltásra tavaly év végén. Ezt még 2006-ban kötötték húsz éves konstrukcióban, amelynek visszafizetése az egyetem éves működési kiadásainak 20 százalékát teszi ki. A mostani kiváltás 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot. Mészáros Virág hozzátette, már elkezdték a maradék projektek kiváltásának előkészítési munkálatait.

A rovat további hírei: Oktatás

Aranyos elsősök

Aranyos elsősök

2017. október 19. (csütörtök)

Másfél hónap telt el a tanévkezdés óta, ennyi idejük volt az újdonsült diákoknak belerázódni az iskolai életbe, felvenni a ritmust és felnőni a feladathoz, amit a suli állít eléjük. Az Arany iskola három elsős osztályának tanulói szerda délután vették az akadályt és beléphettek a nagyok világába.

Bérletes diákok

Bérletes diákok

2017. október 18. (szerda)

A Szilágyi iskola diákjai szeretnek színházba járni, erre a tanévre is megváltották a bérleteket a Bartók színházba az osztályfőnökeik segítségével.

Jön az ingyen wifi az iskolákba

Jön az ingyen wifi az iskolákba

2017. október 16. (hétfő)

Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Elkezdődött a keresztféléves felvételi

Elkezdődött a keresztféléves felvételi

2017. október 16. (hétfő)

Már lehet jelentkezni a jövő februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola milyen képzésén szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

Elkezdődtek az őszi érettségik

Elkezdődtek az őszi érettségik

2017. október 13. (péntek)

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév őszi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A tanév első rajzai az Aranyban

A tanév első rajzai az Aranyban

2017. október 12. (csütörtök)

Az Arany iskola tanulói már hosszú idő óta töltenek el egy hetet a képespusztai alkotótáborban, az ott készült képekből pedig mindig a tanév első kiállítása nyílik.

Emelt szintű érettségi nélkül nincs tovább?

Emelt szintű érettségi nélkül nincs tovább?

2017. október 12. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal már közzétette a tantárgylistát, mely tárgyakból lehet majd az 2018-as érettségi-vizsgaidőszakban emelt szintű vizsgát tenni. Több alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesznek – hívja fel a figyelmet az Eduline oktatási portál.