Dunaújváros Hetilap

Még tilos rámenni a szabadstrand jegére!

Molnár Emese - 2017. január 7. 7:54

A rendkívüli hideg ellenére még nem lehet korcsolyázni, sportolni a szabadstrand jeges felületén. A Dunaújvárosi Vízirendőrség tájékoztatása és az időjárási előrejelzések alapján, várhatóan a jövő hétre alakulhat ki a kellő vastagságú jégtakaró, amikor is biztonsággal rá lehet menni.

Rendkívüli, szó szerint sarkvidéki hidegfront ért el bennünket, a hőmérő higanyszála mínusz 14 fokig is lecsúszhat a hétvégén. Ez az időjárás egy dolognak kedvez, befagy a Szalki-szigeti szabadstrand vize, és ha a megfelelő vastagságot eléri a jégtakaró, akkor korcsolyázni, sportolni lehet rajta. Persze, csak a jövő héten, amikor is némi enyhülés várható a hőmérsékletben.

Csütörtökön egyelőre még csak a szabadstrand széleinél láthattuk a jegesedést, péntekre már egybefüggő volt a felültet. A Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrs vezetője, Varsányi Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy korcsolyázásra, sportolásra még egyáltalán nem alkalmas a felület, így semmiképpen sem szabad rámenni.

- A szabadvizek jegén való tartózkodást egy rendelet szabályozza, amely meghatározza, hogy akkor lehet rajta tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján ez a kellő szilárdság legalább 10-12 centiméter vastagságú jeget jelent. Addig semmiképp nem szabad rámenni. A hétvégén várható hidegek hatására, a jövő hétre talán alkalmas lesz már a jég korcsolyázásra. De mindig óvatosnak kell lenni, mert maga az érték még nem jelenti azt, hogy teljes biztonsággal lehet rajta tartózkodni, hiszen hiába is állóvíz, összeköttetésben van a folyóval, tehát az áradás-apadás hatására vízmozgás van. Azt sem szabad elfelejteni, azért is kell a megfelelő vastagság, hogy egyszerre több embert is elbírjon– hangsúlyozta Varsányi Gyula.

Hozzátette, hogy ha már megfelelő lesz a jég vastagsága, akkor is vannak olyan kivételek, amikor tilos a jégen tartózkodni, így például éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között.

A DVG Zrt. szakembereivel pénteken megmérték, hogy áll a jegesedés. Egyelőre még mindig nem alkalmas a jégre lépés, repedezik, szükség van a további vastagodásra.

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.