Véget ér a nagy hideg

doszerk - 2017. január 30. 6:59

A hét első felében még extrém hideg, havazás is lehet, majd február első napjaiban, bár borult lesz az ég, melegszik az idő, a hétvégén plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre az extrém hideg miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére másodfokú, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Hétfőn az ország legnagyobb részén borult, párás, foltokban ködös idő valószínű, de az Északi-középhegységben és keleten nagyobb területen derült lehet az ég. Jelentős csapadék továbbra sem lesz, de előfordulhat hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara. Napközben a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás. A leghidegebb órákban általában mínusz 12 és mínusz 6, keleten, a tartósabban derült vidékeken mínusz 22 és mínusz 15 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben mínusz 9 és mínusz 4 fok közé melegszik a levegő.

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, egyre többfelé várható havazás, a déli területeken ónos eső, esetleg havas eső, eső. A Dél-Alföldön megélénkül, néhol megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 16 és mínusz 6, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 7 és 0 fok között valószínű.

Szerdán, február 1-jén borult, párás idő várható többfelé csapadékkal; északon hó, ónos eső, délen eső is valószínű. A minimumhőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2, a maximumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul.

Csütörtökön a Dunántúlon helyenként megerősödik a szél, emellett kezdetben több helyen, majd főként keleten valószínű csapadék, ónos eső, eső. Estére mindenütt megszűnik a csapadék. A leghidegebb órákban mínusz 6 és 0 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben nagyrészt mínusz 2 és plusz 4 fok között, délnyugaton, nyugaton 5 fok felett alakulnak a maximumok.

A Dunántúlon helyenként pénteken is megerősödik a szél. Ekkor számottevő csapadék sehol sem várható, a legtöbb napsütés délnyugaton, a legtöbb felhő északkeleten lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet általában plusz 1-7 fok között, míg nyugaton, délen 10 fok körül alakul.

Szombaton legfeljebb helyenként, vasárnap már többfelé lehet eső, zápor. A minimumhőmérséklet szombaton mínusz 2 és plusz 4, vasárnap mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű. Szombaton a nappali maximumok északkeleten plusz 1-6 fok között, másutt többnyire plusz 7-12 fok között alakulnak. Vasárnap napközben plusz 2-12 fok között alakul a hőmérséklet, délnyugaton valószínű a 10 fok feletti maximum - olvasható az előrejelzésben.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)