Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A megtalált visszhang

Várkonyi Balázs - 2017. február 18. 8:15

Tihanyban jártam két hónapja. Sokadik zarándokutam volt ez. A hely mindig visszahúz. Nosztalgikus kényszer. Vállalom, pedig tudnivaló: a nosztalgia erősödése a végzetes öregedés legbiztosabb mutatója. Intő jel. Nálam ez a Tihany-szindrómát jelenti.

Hogyne húzna vissza, amikor annyi élmény ért ott! És olykor kudarc: például amikor nem voltam képes érthetően elmagyarázni az akkor ötéves gyermekemnek, hogy hová tűnt a tihanyi visszhang. Szegény, egyre csak hahózott, de alig kapott valamit vissza a hangjából. Odébb egy kapatos ötvenes azt ismételgette jó hangosan, hogy „szevasz, Jóska”, aztán mérgelődött, hogy nem tölti be a fél templomhegyet az ő üdvözlése.

Tényleg, hová tűnt – és egyáltalán, volt-e valaha az a híres tihanyi echó…? Volt hát, bizonyosság rá Csokonai Vitéz Mihály verse. Vagy éppen a tudós poéta, Garay János szava – ő regét is kerekített a különös tüneményről. 

A legenda szerint az egyszer volt szépséges királylányt némasággal verte meg a sors. Magányosan élt a hegyen, aranyszőrű kecskéit legeltette. Egyszer megpillantotta őt a tóban lakó hullámkirály, aki aztán a beteg fiának egy korsó kecsketejet kért. Kapott, ezért hálából feloldotta a leányt a némaság alól. A felgyógyult ifjú annak rendje szerint beleszeretett, ám az gőgös volt, kevélységében szóra se méltatta őt. A királyfi belehalt a bánatba. A feldühödött hullámkirály átkot küldött a szép hidegszívűre, ráadásul, hogy többé senki se láthassa, a sziklafalba zárta. Attól fogva a lány a saját hangját elveszítette, csak a másét volt képes visszhangozni.

Van, aki ma is hallani véli a visszhangot – pedig tényleg eltűnt. Létezésének is, megszűntének is van logikus magyarázata. A XVIII. század óta volt hallható a tihanyi echó – azóta, hogy az apátsági épület elkészült, s a Visszhang-dombról elküldött szavak visszaverődtek az északi falról. Csakhogy a múlt század elejétől a rohamos beépítés, na meg a díszfák tömeges telepítése miatt a jelenség egyre inkább megszűnt. A tér tagoltsága, a fák terebélyesedése elnyelte azt, ami korábban visszaverődött. Ma már inkább csak vélni lehet, hogy valamit visszaadnak az ősi falak…

És mégis: Tihanyban ma is hallható a visszhang. Akkor, ha csöndben van az ember. Ha meg se szólal. Csak szemlélődik. És hagyja, hogy a hely meséljen. Nem azt mondja a belső hang, hogy hahó, se azt, hogy szevasz, Jóska, hanem azt, hogy a Csokonai-liget peremén a forráskúp várbástya volt valamikor, a benne lévő barlangban pihent meg a várőrség. Az 1848-as honvédekről is mesél a belső hang a Gyulai Gál Miklós tábornok emlékére faragott fánál. A domb végiben, a Golgotánál meg kétezer év szól hozzád.

Évezredes az üzenete az apátsági épület előtt lévő monumentális kőtekercsnek, amelyre a szobrász, Csíkszentmihályi Róbert az eredetiben fennmaradt legrégibb dokumentum, a tihanyi alapítólevél szövegtöredékeit véste: a magyar szót rejtő legősibb nyelvemlékünk darabjait.

Történelemről, magyarságról, megtartó hitről, hagyományról szól Tihanyban az újra megtalált visszhang.

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.