Dunaújváros Hetilap

Egészségügyi családból származik

Szóládi Zoltán - 2017. február 19. 9:31

Új szájsebész dolgozik a Szent Pantaleon Kórházban. Dr Boda Viktória  Székesfehérvárról érkezett vissza szülővárosába. Mint azt elmesélte nekünk, nem volt kérdés számára az egészségügyi pálya, hiszen édesanyja fogorvosi asszisztensként dolgozott, édesapja mentős, az ő testvére pedig gyermekorvos volt.

- Nyolc éves voltam, amikor Nagyvenyimre költöztünk a városból. Jómagam Dunaújvárosban születtem, és a Vasváriba jártam általános iskolába is. A középiskolát már Pécsett kezdtem el, a Kodály Zoltán Gimnáziumban olasz-magyar két tanítási nyelvű tagozaton, amely képzés akkoriban bontogatta szárnyait. Persze, a Vasváriban én is sportoltam, nyolc évig úsztam versenyszerűen. Ez az iskola nagyon jó alapnak bizonyult, mind a sport, mind a tanulás terén. Aztán Pécsről a fővárosba vitt az utam, és pár év múlva a Hajnal Imre Egészségtudományi Főiskolán végeztem védőnőként. Ám az utolsó évben már tudtam, hogy nem leszek védőnő, mert Dunaújvárosba jártam gyakorlatra és a mentorom, Szendrődi Évike, olyan szenzációs volt, hogy tudtam, nem léphetek a nyomába. Úgy gondoltam, hogy ha olyan jó nem lehetek, mint ő, akkor nincs értelme ezt csinálni. A gyógyítás iránti vágy maradt, és elhatároztam, hogy fogorvos leszek. Közben megszületett a kislányom is, Boglárka, aki immár 19 éves lesz. Vonzott, hogy ennek a pályának hamar látszik az eredménye, mert ha betömök egy fogat, akkor az azonnal jó lesz. Mint ahogy szinte minden, ez a szakma is sokat változott az elmúlt évek alatt. Manapság dentoalveoláris és maxillofacialis szájsebészet létezik. Az előbbi a szájon belüli, utóbbi az egész fejen végzett beavatkozásokért felel. Hasonló szakmák, más kompetenciaszintekkel.

Viktória elmesélte azt is, hogy újabb szakvizsgák végezhetők, de nélkülük is lehet szakmailag fejlődni. A technika, a technológia folyamatosan fejlődik. Léteznek ma már olyan speciális anyagok is, amivel szinte mindenkit lehetne kezelni, de még az önköltségi árat sem tudnánk kifizetni.

- Ami viszont nem kerül pénzbe, az a rendszeres kontroll és a fogmosás, mert ezek kombinációja csodákra képes!

A doktornő szép családdal büszkélkedhet.

- Három gyermekem van, közülük kettő ajándékba kapott gyermek – mondta mosolyogva. – A két nagyobbik fiút a párom hozta a kapcsolatunkba. Ők már elvégezték az egyetemet és dolgoznak. A nagyobbik fiam Balázs, épületgépész. A kisebbik Gergő, neki született most kisfia, akit nagyon-nagyon szeretünk. Gergő egyébként informatikus, és mindannyian az ifjú fiatalok életét élik. A lányunk, Bogi egyetemista, biomérnöknek készül. A párom Pötör Zoltán civilben gépészmérnök. Ő is kissé őrült, a 10-szeres Ironmant is megcsinálta. Csodálom, ahogyan átlátja a tervrajzok tengerén, hogy az egyik csavar a másik mellett hogyan kerül a helyére. Gyakran egyedi tervezésű gépeket tervez és készít. Az én hobbim a sport maradt. Az úszás örök szerelem. A barátainkkal részt szoktam venni 12 és 24 órás versenyeken, de az Acélszív triatlon klubnak is a tagja voltam. Emellett a helyben újra szerveződő triatlon életbe is megpróbálok bekapcsolódni. Tavaly a kórháznak is volt egy triatlon csapata, amely az Aquarius féltávú triatlon versenyen indult Szabó Zoltán doktorral és dr. Németh Zoltánnal, az intenzívről. Szabó doktor futott, Németh doktor kerékpározott, én pedig úsztam és a harmadik helyen végeztünk.

De célok és tervek akadnak még bőven.

- A férjem a háromszoros Ironmanre készül, én pedig a féltávú triatlonon szeretnék egyéniben elindulni. Tavaly voltam az Ultra Trail Hungary nevezetű futáson, amelyen féltávon indultam, ez 56 kilométer volt. A résztvevők között szúrtam ki Kubovics Árpit, a helyi mentős kollégát. Vannak titkos összefüggések tehát a kórházon belül. – mosolyog sejtelmesen Viktória. – Egyébként, ha tehetem, akkor a Duna-parton, vagy a Nagyvenyim – Baracs távon szoktam még edzeni. Olykor tai-chi edzésekre is elmegyek, de erre már valóban ritkán van időm. Otthon pedig szívesen főzőcskézek és szívesen eszem is. Nagyon kedveljükaz apukám házi söreit kóstolgatni, amiket saját maga készít, a saját maga által vásárolt komlóból és malátából. Imádunk színházba is járni, mind a helyibe, mind Pestre. De több idő kellene, hiszen abból sosem elég.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.