portré

"Nagy megtiszteltetés, feladat és felelősség"

"Nagy megtiszteltetés, feladat és felelősség"

2021. aug. 19.

Fantasztikus kulturális áttörés adja az apropót páros portrénkhoz: a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere a mindössze 25 éves Rajna Martin, rezidens zeneszerzője a 30 esztendős Balogh Máté lett. Mindketten Dunaújvárosban kezdték a zenei pályát – sorozatunk első részében Rajna Martin mutatkozik be.

"Kísérletező időszakomat élem..."

"Kísérletező időszakomat élem..."

2020. dec. 30.

Már óvodás korában felfigyeltek a pedagógusok Vincze-Hajnal Blanka tehetségére. A tizenéves alkotó szülei később ennek megfelelően választottak számára általános iskolát, jelenleg pedig a Wesley Da Capo Alapfokú Művészeti Iskolában csiszolják tehetségét. Portré.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. júl. 23.

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Marco és az orosz balett

Marco és az orosz balett

2019. ápr. 14.

Marco könnyedén mesél. Igazából csak arról, ami szerinte neki a világ, a tánc és ezen belül a balett. Valami megfontolt könnyedséggel beszél mindarról, amivel ez pálya együtt jár.  A lemondás, a fájdalom, a monotonitás szavak el sem hagyják a száját, pedig élete utóbbi négy esztendeje ezek a mindennapjai velejárói…

Egy hátizsák és a megvalósított álom

Egy hátizsák és a megvalósított álom

2019. már. 10.

Sokan vagyunk úgy, hogy elálmodozunk, hol és hogyan szeretnénk élni az életünket, elmerengünk azon, hogy milyen jó lenne hegyvidéken vagy tengerparon lakni, aztán… csak nagyon kevesek merik bevállalni, hogy az álmaik kedvéért cselekedjenek is. Mindent felszámoljanak, fejjel lefelé belevessék magukat a bizonytalanba, mert hisznek valamiben.

Példamutatásból jeles

Példamutatásból jeles

2019. feb. 24.

Két kislány ül a Dózsa iskola igazgatójának irodájában. Kicsit feszengve, furcsa nekik a helyzet, egyrészt a diákok nem annyira szeretnek az igazgató irodájában, és az is, hogy  egy fotós fényképezi őket, meg újságíró mindenféléket kérdezget. Olyan dologról, ami – szerintük – szóra sem érdemes, hiszen csak és kizárólag azt tették, amiről úgy vélték, hogy tenniük kellett.

Marcsi néni a tündérkönyvtáros

Marcsi néni a tündérkönyvtáros

2019. feb. 17.

Csodálatos birodalom a gyermekkönyvtár.  Egyrészt azért, mert ott vannak az álmok, az érzések, a gondolatok megtestesítői: a könyvek.  De azért is, mert tengernyi játék is van ott, minden, ami ahhoz kell, hogy akarjunk, szeressünk, vágyjunk belépni a könyvek szép és varázslatos birodalmába.

Előbb van a vetés és aztán jön az aratás

Előbb van a vetés és aztán jön az aratás

2019. feb. 04.

Az ember azt gondolná, hogy jót tenni, segíteni a világ legkönnyebb és legegyszerűbb dolga… Aztán… Ahogy Dorogi Kingával beszélgetek, megértem azt, hogy nem a könnyűség a segítségnyújtás legfőbb jellemzője. Sokkal inkább a felelősség az. Jót tenni azt jelenti, hogy felelősséggel segítek.

Ez nem álom, hanem valóság

Ez nem álom, hanem valóság

2019. jan. 20.

Koronczai Petrának, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia irányítójának igazi meglepetéssel indult a 2019-es esztendő, hiszen bekerült az elitek közé.

Ica néni halhatatlansága

Ica néni halhatatlansága

2019. jan. 13.

„Nézd ezt a rajzot. Ahogy megfogta a női arcot, aki ezt így rajzolta, abból árad a szeretet.” Néztem. Soha még így nem néztem képet, mint ahogy Rohonczi István tanár úr mondta, s  ahogy a vonalak egymásmellettiségét figyeltem, éreztem, amit mondott. P.Csasztka Ilona  azaz Pálfalniné Csasztka Ilona rajzai erről szólnak.

Aki több ezer gyerek születésénél segített

Aki több ezer gyerek születésénél segített

2018. dec. 29.

Körbenézek dr. Bazsa Sándor, kandidátus, PhD osztályvezető főorvos kórházi szobájában. Egyik oldalon a könyvespolcok roskadoznak a szakmai könyvektől. A szoba közepén levő asztalkán finom, piros virágmotívummal díszített csészékben illatozik a kávé.

Övé a legjobb napraforgóméz az országban

Övé a legjobb napraforgóméz az országban

2018. dec. 16.

Átadták az Év méze verseny elismeréseit december 8-án, szombaton a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, ahol a dunaújvárosi Gál Balázs Sándor három kategóriában is jeleskedett. Az általa készített diós akácméze bronz fokozatú lett, az akácméz kategóriában harmadik helyet ért el, míg napraforgóméz kategóriában övé lett a legjobbnak járó díj.