Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öcaline - 2020. július 23. 18:10

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Tanár úr, áruljuk el, nyolcvan felé iramodik sokakat megszégyenítő lendülettel. Milyen volt a találkozás a csoporttársakkal? 
– Emlékezetes szép élmény: bár levelező tagozaton végeztem, ahol eleve gyengébb a csoportkohézió, de akikkel találkoztam, kivétel nélkül segítőkészek voltak.
És milyen érzés volt beülni az iskolapadba? Ráadásul pont ott, ahol, összeszámoltam, több mint három és fél évtizeden át tanított.
– Izgalmas és inspiráló. A pedagógusi diploma hiányzott a palettámról, egy munkához alapfeltétel volt, hát belevágtam – nem bántam meg. A kurzus során színjelessel meneteltem; éreztem, hogy egy pszichológia ZH-m nem sikerült, odaírtam a végére, hogy szeretnék javítani, a tanár respektálta, meg is lett az eredménye. A védésem nem a legjobban sikerült, de azt hiszem, nincs okom szégyenkezni. 
Frissen végzett tanár, ugyanakkor komoly mérnöki múltat és csillagos ötös oktatói pályát tudhat maga mögött. Ez a kettősség családi indíttatásból fakad?
– Pontosan. Hadd mondjak egyetlen példát: anyai nagyapám hengerműi főmester volt a Rimamurány-Borsodnádasdi Lemezgyárban – ez a mai üzemvezetői szintnek felel meg. Engem a régi melósok gyerekkoromban becsempésztek az üzembe, hogy láthassam azokat a gépeket, amik még a nagyapám idejében kerültek oda. Frissen végzett mérnökként ott kezdtem a pályát,mielőtt dr.Schummel Rezső a városba csábított a főiskolai karra, annak az üzemnek a vezetője voltam. De ugyanilyen fontos, hogy édesanyám tanítónő, méghozzá remek jó tanítónő volt!
És milyen tanár volt dr. Kováts Miklós?
– Szigorú. Tudtam, mi a különbség az elégtelen és az elégséges között, és tudtam, mi a jeles – a középső tartományban olykor elmosódnak a határok (nevet). És ha fiatalok között vagy, akkor jó eséllyel fiatalos maradhat a szellemed. Mérnökként, üzemi környezetből kerültem a katedrára, autodidakta módon oktattam, de mindig igyekeztem ügyelni arra, hogy példát adjak a hallgatóknak – akár a tárgyi tudás, de még az öltözködés és a modor terén is. 
Az örök fiatalság titkát is elárulta közben, ezt külön is nagyon köszönöm, de valóban ennyire egyszerű lenne?
– Az bizony: az oktatás – tudás és színház. A szakma az alap, azon a téren nincs és nem is lehet engedmény, de a tudást el is kell tudni adni. Ha a felkészültség mellett elég dinamikus vagy, akkor képes is leszel rá. Mindegy, hogy huszonöt éves vagy, esetleg hetven. Vagy már inkább nyolcvan. 

Jó szerencsét, vivát, kohász!

Dr. Kováts Miklós Gábor 1965-ben kapott kohómérnök diplomát a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen. A Borsodnádasdi Lemezgyár üzemmérnöke, majd üzemvezetője lett, 1970-ben került a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjének számító NME KFFK (Dunaújváros) intézményébe, vagyis a Dunaújvárosi Főiskolára, ahol egyebek mellett öntészeti technológiák, gyártástervezés tárgyat tanított a jövő kohászainak, 1987-ben a Miskolci Egyetemen egyetemi műszaki doktori minősítést szerzett. Évtizedeken át az OMBKE Oktatási Bizottságának elnöke volt, alapítója a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarának. 1994-től a Dunaferr-Qualitest Kft. környezetvédelmi divízió vezetője, majd a Dunaferr-Voest Alpine Hideghengermű Kft. környezetvédelmi vezetője, később az ISD Dunaferr Zrt. Hideghengermű Gyáregység környezetvédelmi szakértője lett. Üzemi szerepvállalása mellett 2003-2012 között a Dunaújvárosi Főiskola docense, a kohászati terület mellett környezetmenedzsment, minőségmenedzsment tárgyakat oktatott.

2020-ban mechatronikus gépész műszaki tanár diplomát kapott a Dunaújvárosi Egyetemen. Jó szerencsét, vivát, kohász!
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.

DSTV: Szakmák Napja a Rudasban

DSTV: Szakmák Napja a Rudasban

2024. már. 01.

Idén is megrendezte legnagyobb diákcsalogató programját a Rudas, derül ki a DSTV összegzéséből. A pályaorientációs eseménysor keretében a közgazdasági technikum kínálta lehetőségekkel ismerkedhettek az érdeklődők. Hangkép.
 

DSTV: Szülői klub a Vasváriban

DSTV: Szülői klub a Vasváriban

2024. feb. 29.

Szülői klubot szerveztek a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. A rendezvényen a nagycsoportos óvodások szülei mindent megtudhattak a beiskolázásról, az iskolai életről  – és persze választ kaphattak az iskolával kapcsolatos kérdéseikre is. Hangkép.

Ismerkedni hívnak az óvodák – nyitott napokra várják a kicsiket és nagyokat

Ismerkedni hívnak az óvodák – nyitott napokra várják a kicsiket és nagyokat

2024. feb. 26.

Közeleg az ovimustra: a korábbi évekhez hasonlóan a dunaújvárosi tagóvodák idén is megnyitják kapuikat a szülők és a gyermekek előtt. Menetrend és fontos tudnivalók itt!