Dunaújváros Hetilap

Foglalkoztatás - Vezető szerepben a város

Molnár Emese - 2017. február 22. 15:43

Harminchat közreműködő szervezet egyhangú szavazatával elfogadták a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Stratégiát, amelynek célja, hogy elősegítsék a térség foglalkoztatási helyzetének fejlődését.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Kormányhivatal a TOP 6.8.2-15 pályázat keretében megalkotta a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktumot, amelynek célja, hogy elősegítsék a térség foglalkoztatási helyzetének fejlődését. A „DUNA-MUNKA-TOP- Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és a járási területén” című projekthez több önkormányzat, helyi és környékbeli vállalat, oktatási-képzési intézmény is csatlakozott, jelenleg összesen negyvenkét szervezet alkotja a Paktumot, de csatlakozni folyamatosan lehet.

A projekt nyitórendezvénye még tavaly szeptemberben volt, amikor is megfogalmazták a célokat, célkitűzéseket, a közös foglalkoztatási stratégia megalkotásának főbb irányvonalait.

Ezen a héten szerdán pedig megtartotta alakuló ülését a Paktum, amelyen elfogadták a működést szabályozó ügyrendeket, megválasztották az irányító csoport tagjait és elfogadták a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Stratégiát.

Az irányító csoport alkotja a háromfős elnökséget, amelynek – jelen ülésen megválasztott - tagjai: Vass Zoltán, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara delegáltja, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatója, Hingyi László önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke, valamint Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Az alakuló ülés után az irányító csoport külön ülésezett, ahol megválasztották maguk közül Vass Zoltán urat elnöknek és Hingyi László urat elnökhelyettesnek. A csoport feladata a döntések előkészítése és azok végrehajtása.

A Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Stratégiáról dr. Balázs László, a Dunaújvárosi Egyetem tanszékvezető docense tartott előadást. Mint mondta, Dunaújváros Önkormányzata tavaly januárban határozott a projektről, a stratégia elkészítésére pedig az Egyetemet kérte fel. A munkaanyag tizenhat települést érint, Dunaújváros központi szerepével.  

A kutatás során olyan megoldásra váró tényt rögzítettek, mint például:

  • a nők munkakeresési helyzete nehezebb, mint a férfiaké, ezt támasztja alá, hogy az álláskeresők 60 százaléka nő.
  • a helyi nagyvállalatok beszállítói elsősorban külföldiek.
  • egyre kevesebb az aktív korú munkavállaló, a Dunaújvárosi Járás népességére egyre jellemzőbb az elöregedés.
  • sok olyan pályakezdő fiatal van, akiknek a nyolc általánostól nincs magasabb iskolai végzettsége.
  • nem megfelelő a kommunikáció, az információáramlás a vállalkozások között és a munkaadók és munkavállalók között.

A Stratégiában olyan célkitűzések fogalmazódtak meg, mint a nők elhelyezkedésének támogatása a munkaerőpiacon, a munkanélküliségben töltött idő csökkentése, a pályakezdőket megfelelő támogatása különböző munkaerő-piaci szolgáltatásokkal, fejlesztő programokkal, tréningekkel, képzésekkel, a keresleti és a kínálati oldal összehangolása, a megtartó erő fokozása, több lehetőség biztosítása a megváltozott munkaképességűek foglalkoztathatóságára.

Ebben megoldást jelenthet, ha a munkáltatók és az oktatási intézmények együttműködnek, bizalom, kapcsolat alakuljon ki a nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások között, továbbá, hogy áthidalják a más-más korosztályokból adódó különbségeket.

A Paktum előreláthatólag legközelebb 2017 őszén ülésezik, de a projekt folytatódik tovább, lezárult a fejlesztési időszak és április 1-jével a megvalósítási szakaszába lép, a Stratégiában foglalt célkitűzéseket követve megkezdődik az célcsoport toborzása és a munkaerő-piaci programok végrehajtása.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.