Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Penteleiek – elhurcolva, idegen földbe temetve…

Várkonyi Balázs - 2017. február 26.

Tizenhat név, Balázs Gézától Vigh Györgyig: Dunapentele egykori fiai, fogolytáborokban elhunyt, orosz földben nyugvó halottai. Némelyikükről tán hozzátartozóik se tudtak eddig semmi bizonyosat. Sorsukat illetően most egy lépéssel közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Köszönhetjük ezt annak, hogy a Gulág emlékévet záró tegnapi rendezvényen egy kivételes, több mint 66 ezer soros adatbázis „élesítése” történt a világhálón. Az Elhurcolva, távol a hazától címet viselő lista a ma megismerhető legteljesebb adattár azokról a szerencsétlen honfitársainkról, akiknek végzete a II. világháború során teljesedett be. Az adattárat az Orosz Föderációtól kapott hatalmas anyag, a roppant tömegű személyi adatlap fordítása, feldolgozása után a Honvédelmi Minisztérium a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével tette nyilvánossá. Közleményük szerint „a nagyközönség számára immár elérhető weblap és keresőprogram ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére, fogva tartására vonatkozó adatokat.” Két szó e mondatban hangsúlyos: nagy részének – hiszen teljes bizonyossággal tán sosem ismerjük meg minden áldozat sorsát. Akikről tudhatunk, adataikat itt érhetjük el: http://www.katonakagulagon.hu/

A listában 16 pentelei illetőségű ember nevére bukkantam. Van köztük, aki itt született, és van, aki máshol látta meg a napvilágot, de egykor a község polgára volt. A névsorban az első: Balázs Géza. Róla azt tudhatjuk meg, hogy 1917-ben született Pentelén. Korabeli lakhelye nem szerepel a személyi kartonon. Tizedesként szolgált. Alakulata, fogságba esésének ideje nem ismert. Az viszont igen, hogy az 5967-es számú fogolyként raboskodott a 260-as jelű oroszországi hadifogolytáborban. 1945. január 15-én vesztette életét. A tábori temetőben nyugszik.

Két Simon vezetéknevű dunapentelei áldozatra leltem: Péter és Pál ugyanabban az évben, 1914-ben született. Nem minden adat lelhető fel mindkettejükről – így csak találgatok: netán ikrek lehettek? Édesanyjuk neve nincs feltüntetve, az apai keresztnév csak egyiküknél szerepel – ez tehát nem adhat támpontot. Ám hogy sorsuk valamiképp összeköti őket, az bizonyos: mindkettőjüket Volszkban, az 1691-es hadifogolykórházban tartották fogva; és ugyanazon a napon, 1943. február elsején haltak meg. Pál végső nyughelye a kórházi temető. Lehet, hogy Péteré is – aki talán Pál ikertestvére volt…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

2020. okt. 20.

Tengelyek címmel nyílt kiállítás a dunaújvárosi evangélikus templomban. A tárlaton Rohonczi István ROHÓ alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az összeállítás megnyitóján a Quintia zenekar adott műsort, majd Stermeczki András lelkész ajánlotta a megjelentek figyelmébe a műveket. Hangkép.

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.