Amerikában is felfigyeltek tornászainkra

Szárszó Lajos - 2017. március 8. 18:01

Trenka János vezetőedző nyertes pályázatának köszönhetően tizennyolc napot töltöttek a Dunaferr SE versenyzői, Kovács Zsófia és Jakab Noémi az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a rendkívül komoly gyakorlás mellett azért jutott idő a kikapcsolódásra is.

Bár az elmúlt időszakhoz képest mostanában kevesebbet hallunk tornászainkról, ez csupán azért van, mert ez a kemény munka, és nem a világversenyek ideje. Ilyenkor kell begyakorolni az újabb technikai elemeket, megtanulni a koreográfiákat, tornasorokat, és ezekben a hónapokban lehet pontosítani a már megtanult gyakorlatokat. Az edzőnek és sportolónak egyaránt embert próbáló kemény edzéseket azonban csak akkor lehet szellemileg és fizikálisan elviselni, ha van valami plusz, amely ebből monotonitásból kizökkenti őket. Jól tudta ezt Trenka János vezetőedző is, aki sikeresen pályázott Magyarország legnagyobb olajipari cégének pályázati kiírására, mely által Amerikába utazhatott két tanítványával, Kovács Zsófiával és Jakab Noémivel együtt.

A békéscsabaiak kérésére csatlakozott hozzájuk egy másik olimpiai tornász, Böczögő Dorina is, így szálltak fel a repülőre, mely Dallasba repítette őket. Ott nem csupán edzőtáborban, hanem egy olyan nívós nemzetközi versenyen is részt vettek, melyre a világ számos pontjáról érkeztek kiváló tornászok. A Valerie Liukin - egykori szovjet olimpiai bajnok, aki jelenleg az Egyesült Államok női nemzeti torna csapatának koordinátora, számos olimpiai bajnok edzője - nevével fémjelzett tornacentrumban mutatták be tudásukat tornászlányaink, ahol, mint azt Trenka Jánostól megtudtuk, felfigyeltek Kovács Zsófia gyakorlataira is.

- Az utazás célja az volt, hogy olyan helyre utazzunk edzőtáborba, ahol olyan minőségű szakmai munkával találkozhatunk, amely számunkra előre mutató. Így érkeztünk meg Dallasba, a Liukin edző által irányított edzőcentrumba. Az ő munkásságát dicséri az a folyamat, melyet az amerikai tornászok legutóbbi három olimpián elért első helyei bizonyítanak. Azt igazából nem tudták, hogy mi kik vagyunk, de az első hétvégén megtartott igen nívós verseny után, melyen számos kiváló tornász nemzet, így például Kína, Kanada, Japán, és több európai nemzet tornászai mutatkoztak be, felfigyeltek teljesítményünkre. Bár a gerenda kivételével könnyített gyakorlatokat mutattunk be, Zsófi nagyszerűen szerepelve, minimális, egy tizedes hátránnyal egy Japán tornász mögött összetettben a második helyen végzett, valamint felemáskorláton egy kínai lány mögött lett ezüstérmes. Erre, főként a korláton bemutatott gyakorlatra már a házigazdák is figyelmesek lettek, hiszen ez az a szer, amelyen a legjobban látható a tornász és az edző precizitása. Liukin mesterrel kétszer sikerült találkoznunk,  egy alkalommal ő látott vendégül bennünket, s bár  nem mondható el róla, hogy nagyon közvetlen a "vaskezűnek" becézett szakember, de velünk barátságos volt. Amikor látta, hogy Zsófi milyen szépen dolgozik, akkor odajött hozzánk, gratulált, és pár szót válthattunk vele. Szakmai tanácsokat nem tőle, hanem egyik edzőjétől kaptunk, de már az is jól esett, hogy mondataival megerősített bennünket, hogy jó úton járunk.

Mennyire volt lehetőséged mások munkájába betekintened, illetve ellesni olyan szakmai pluszokat, melyeket itthon kamatoztatni tudsz?

- Természetesen ez az út szakmailag gyermeknek és edzőnek egyaránt kiváló tanulási lehetőség volt. Mindenhol nyitott szemmel jártam, így biztos vagyok abban, hogy számos tapasztalattal megerősödve tértem haza. Egy-két technikai részt, főként a felemáskorlátra vonatkozóan, melyet ugyan mi is hasonlóan gondolunk, mint az előttünk járó nemzetek edzői, akik apróságokban ugyan, de mást csinálnak, várhatóan be fogunk építeni a munkánkba. Ezen kívül az asszisztálási folyamatban tanultam újakat.

Képek: DO-archív

Olyan edző hírében állsz, aki az edzőtermen kívül szereti megmutatni magát a helyet is, ahol a munka zajlik. Sikerült-e egy kicsit körülnéznetek az USA-ban?

- Jó, hogy erről is beszélhetünk, hiszen én tényleg olyan vagyok, aki a munkából egy cseppet sem enged, viszont, ha lehetőség van rá, akkor kinyitja a kapukat a versenyzők előtt. A napi öt, hat órányi edzések után így volt lehetőségünk a kirándulásra is. Az első héten nagyszerű körülmények között lakhattunk egy családnál, akik a házuk kulcsán kívül egy autót is biztosítottak számunkra. Igaz, két alkalommal sikerült eltévednünk Dallas környékén, de ezt követően megnéztük a felhőkarcolókat, majd eljutottunk a Southfork Ranch-ra, a Ewing család otthonába, ahol a neves sorozatot forgatták. Megnéztük a Kennedy Múzeumot, ahol többek között láttuk azt az autót, melyben meggyilkolták az elnököt. Így élőben tapasztaltuk meg az amerikai történelem egy részét, melyre nagyon befogadóak voltak a lányok. A következő hétvégén Las Vegasba repültünk, ahol kiváló tornászunk, Supola Zoltán nem csupán vendégül látott bennünket, hanem leszervezte az utazásunkat, autót bérelt nekünk, és számos remek programot szervezett számunkra. Már a repülőtéren megláthattuk azt a csillogást, mely jellemzi a várost. Az utcákon számolatlanul villogtak a reklámok, melyek a különböző előadásokat hirdették. Zoli most már edzőként tevékenykedik a Cirque du Soleil-ben, s leszervezte azt is, hogy a cirkuszban dolgozó művészekkel együtt edzhessünk. Nagy élmény volt, hogy ezt követően egy elődadáson vehettünk részt, melyen olyan káprázatos technikai látványosságokat láthattunk, melyeket az emberi agy sokszor felfogni sem volt képes. Supi segített nekünk eljutni a Grand Canyonhoz, melyet sajnos a téli látási viszonyok miatt eltakart előlünk a hóesés, de így van miért visszatérnünk oda. Eljutottunk a Hoover-gáthoz, amely egy nagy teljesítményű vízerőmű Arizona és Nevada államok határán, a Colorado folyón, valamint az arizonai Sedona városába, amely nagyon látványos, egyben spirituális hely, sokak szerint az egyik szent helye a világnak. Összességében fantasztikus élményekkel tértünk haza.

Jól gondolom, hogy mindennek a tizennyolc napnak a célja az volt, hogy megerősödve, nagy motivációval vágjatok neki annak a munkának, amely az áprilisi, Kolozsváron megrendezendő Európa-bajnokságig tart?

- Mindenképpen így van. Ezért volt fontos ennek az edzőtábornak az időzítése, hiszen hazaérkezésünk után folytatnunk kell azt a munkát, amely az Eb-ig tar. Két hét múlva utazunk a Dohában megrendezendő világkupára, majd április elején két hazai versenyen veszünk részt. Ezután már az idei egyik, ha nem a legnagyobb versenyünk, az Európa bajnokság következik.

A rovat további hírei: Sport

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.