Az első megmérettetések előtt

Szárszó Lajos - 2017. március 29. 7:08

A Dunaferr SE ifjú tornászai a következő időszakban számos megméretés előtt állnak, ahol az eddig megtanult elemeket összekötve pályafutásuk első, személyre szabott gyakorlataival állnak a pódiumra.

Végre ez az időszak is eljött, mondhatják magukban a Dunaferr ifjú tornászai, hiszen a hosszú tél, és a csarnokban eltöltött edzések után hamarosan egy új, versenyekkel teli időszak következik számukra. A gyermekek ennek érdekében még komolyabban veszik az edzésmunkát, tudtuk meg Török Dániel tornászedzőtől.

- A junioroknál fiatalabb korosztályunk most fordul abba az időszakba, amikor a felkészülésük folyamán igazi gyakorlatokat sajátítatnak el. Ez számukra nagy váltást jelent, hiszen a versenyek folyamán igazi tornagyakorlatokat mutatnak majd be. Az országos utánpótlás csapatbajnokságon, amely az idei tavaszi versenysorozat első fordulója lesz, a kadett korosztályba tartozó gyermekeink indulnak majd. Ezt május elején a Heraklész program edzőtábora követi majd Tatán, melyben a Dunaferr tornászait a junior korban lévő Makovics Mirtill képviseli, majd amikor ez véget ér, már kezdődik a diákolimpia. Ez számunkra a legfiatalabbak, vagyis az alsó osztályosok számára a legérdekesebb, hiszen az I., és a II. korcsoportban ők indulnak majd. Nagy öröm, hogy mindkét korosztályban indul csapatunk, és bízunk abban, hogy tőlük szép tornabemutatókat láthatunk majd.

- Mi lesz az újdonság az ő életükben, versenyeztetésükben?

- Most jött el számukra az a rész, amikor az eddig tanultakat összegyúrjuk, ezzel kialakulnak a talaj, a korlát, az ugrás és a gerenda gyakorlatok. Ez nagyon összetett felkészülést jelent, melynek van egy komoly fizikai - hiszen ehhez speciális erőnlét és állóképesség kell -, illetve technikai része. Ezt a kettőt kell vegyíteni annak érdekében, hogy kialakuljanak a programok. Ami ezt nehezíti az a kissé bonyolult versenyrendszer, mivel nem mindegy, hogy diákolimpiáról, vagy a szövetség által, esetleg klub versenyekről beszélünk. Minden rendszernek megvannak a maga szabályai, melyekben vannak kötelezően előírt gyakorlatok, így még az a zene is az, melyet a kicsiknél megadnak, de ahogy a gyermekek egyre közelednek a nemzetközi bemutatkozáshoz, már léteznek részben szabadon választott gyakorlatok is. De ekkor is meg kell felelni a nemzetközi szabályoknak, amelyek olyan értelemben kötöttek, hogy minden szeren vannak speciális elemcsoportok, melyeknek a gyakorlatokban szerepelniük kell. Itt kell figyelembe vennünk a gyermekek egyéni sajátosságait. Ez konkrét példán bemutatva azt jelenti, hogy a talajgyakorlatnak szaltó közben kell tartalmaznia csavart, hossztengely körüli forgást, és az nem mindegy, hogy ezt nyújtott testtel végzi, mennyit csavar, vagy esetleg a leérkezést követően ezt összeköti-e egy új elemmel. Ekkor lehet mindenki a fejlődési szintjéhez, egyéni adottságaihoz képest kialakítani a koreográfiát. Arra kell figyelni, hogy az elemcsoport követelményeit mindenkinek a gyakorlatába be kell építeni. A legügyesebb természetesen az a tornász lesz, aki a legbonyolultabb feladatokat a lehető legszebben mutatja be.

- Tornászaid között találunk olyan gyermekeket, akik a legnagyobb kihívásoknak is megfelelnek?

- Mi évek óta a nemzetközi szabályokhoz próbálunk igazodni, de nem minden áron. Ez alatt azt kell érteni, hogy a Dunaferrnél kiemelten figyelmet fordítunk arra, hogy gyermekeink az életkori sajátosságainak megfelelő gyakorlatokat, elemeket tanuljanak meg ahhoz képest, melyet a versenyen akarunk tőlük visszalátni. Ha valaki jó alkatú és meg tudja ugrani a nehéz ugrást az nem jelenti automatikusan azt, hogy azzal a versenyen is szerepelni fog, mert nem az a cél, hogy minél hamarabb elsajátítsuk ezeket a követelményeket, hanem az, hogy minél pontosabban sajátítsák el jól ezeket, hiszen a későbbiek folyamán erre lehet építeni. Mi így próbálunk hosszú távon előre gondolkodni, hiszen a végső célunk az, hogy a Dunaferr tornacsarnokából minél több felnőtt versenyzőt jutassunk el magas szintre.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.

Hátrányban a DFVE

Hátrányban a DFVE

2024. ápr. 25.

Védekezésben nem ment női vízilabdázóinknak a Ferencváros ellen, így a zöld-fehérek kerültek előnybe a bajnoki döntőért vívott párharc első felvonásán a fővárosban.

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.