Újabb döntők várnak Kovács Zsófiára!

doszerk - 2017. április 22. 9:09

Az egyéni összetettben elért történelmi sikert követően ma már a szerenkénti döntőkben méreti meg magát a kolozsvári Európa-bajnokságon a Dunaferr SE tornásza, Kovács Zsófia, aki a tegnapihoz hasonló szép eredményben reménykedik ugrásban és felemás korláton is.

Mint arról pénteken este beszámoltunk, hatalmas sikert ért el a kolozsvári Európa-bajnokságon a Dunaferr SE olimpikon tornásza, Kovács Zsófia. A tizenhét éves dunaújvárosi versenyző már a selejtezőben is remekelt, ám kiváló formáját az egyéni összetett pénteki fináléjában is megőrizte, s a magyar tornasport történetének legjobb eredményét elérve állhatott fel a dobogó második fokára egy végletekig kiélezett verseny után, melyen csak az utolsó gyakorlat döntött az első két hely sorsáról. A világraszóló eredmény után természetesen hatalmas volt az öröm a magyar válogatott háza táján, Draskóczy Imre szövetségi kapitány mellett Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, valamint Altorjai Sándor csapatvezető sem fukarkodott a dicsérő szavakkal, míg Trenka János, a Dunaferr SE torna szakosztályának vezetőedzője érdeklődésünkre úgy értékelt, hogy versenyzője minden gyakorlatának örülhetett, Zsófi olyan csodálatos munkát végzett, amelyre méltán lehetett büszke a nap végén.

A dunaújvárosi kiválóság számára azonban még nem ért véget a kontinensviadal, hiszen a tegnapi egyéni összetett után ma már a szerenkénti finálékban lesz érdekelt, ugyanis felemás korláton az ötödik, míg ugrásban a hatodik helyen jutott be a döntőbe. A ma délután fél egykor kezdődő finálékban tehát újra szurkolhatunk a Dunaferr SE – most már kijelenthető – Európa-klasszis versenyzőjének, aki a Magyar Olimpiai Biztosság honlapjának adott interjújában elmondta, nagyon reméli, hogy a mai szerenkénti döntőkben is a tegnapihoz hasonló eredményeket tud elérni, s bízik abban, hogy pontos gyakorlatokat tud bemutatni. "Ugrással kezdtem, azzal a produkciómmal nagyon elégedett vagyok. A korlátgyakorlatom talán tegnap egy kicsit jobb volt, de a pontszámok alapján a mai is jónak számított. Gerendán volt egy nagyobb megingásom, de annak a gyakorlatomnak is örültem, a talajgyakorlatom pedig kisebb elszökkenésekkel volt meg" - tette hozzá.

Ebben bízik Zsófi edzője, Trenka János is, aki rettentően boldog volt az egyéni összetett fináléja után, de tegnapi versenyt követően fél szemmel már a mai döntőkre is összpontosított.

- Felemás korláton láttam még egy-két olyan elemet, amit kijavítva még szebb gyakorlatot tud bemutatni Zsófi a mai szerenkénti döntőkben. A pénteki verseny arra is jó volt, hogy ezt a korlát gyakorlatot élesben is még jobban begyakoroljuk, s természetesen nagyon bízom abban, hogy ezt ma szépen végre is tudja hajtani majd. Ugrásban tegnap nagyon szép és magas volt a gyakorlata, remélem, hogy ma is ilyen jó teljesítményre lesz képes" – árulta el Trenka János.

A helyszínen értük utol Zsófi szüleit, így édesanyját, Bényei Beátát, aki kimondhatatlanul büszke leánya teljesítményére:

- Nagy büszkeséggel és hihetetlen izgalommal éltük meg a tegnapi napot. Az, hogy Zsófi mennyire ügyes azt természetesen tudtuk, de hogy ilyen eredmény elérésére képes, arra mi sem számítottunk. Már az nagyszerű teljesítmény volt tőle, hogy bejutott az egyéni szerenkénti döntőkbe is, de ez az összetett eredmény igazán nagy meglepetés volt. Hatalmas nyomás volt rajta, de ő ezt is kibírta, és gyönyörűen vette az akadályokat. Felfoghatatlan ez a siker és az az élmény, az utolsó percek izgalma, amikor tudod, hogy három szert követően az élen áll, és az utolsó mozdulatok döntenek majd. Tudtuk, hogy a talajgyakorlata nem olyan anyagerősségű, mint az angol lányé, de az az érzés, amikor a helyszínen kiabálták Zsófi nevét, az leírhatatlan. Nagy élmény volt ez nekünk.

Sikerült-e Zsófival találkoznotok?

- A szállodában megpróbáltunk vele beszélni, de már közel kerülni hozzá is szinte lehetetlen volt, annyira körülvették a fotósok, tévések. Rengetegen gratuláltak neki, éppen a svájciakat láttuk körülötte. Igazából nem tudunk találkozni vele, annyi most az elfoglaltsága.

A tegnapi eredmény után Zsófi hogy fogja bírni a mai nyomást?

- Nagyon jó formában van, és kiegyensúlyozottan tornázik. Ami őt kifejezetten segíti az az, hogy csapatban van, nem úgy, mint az olimpián, ahol egyedüli magyar volt. Kiváló a kapcsolata a lányokkal, akikkel legalább tud egy kicsit csicseregni a szobában. Nagyon szurkolnak egymásnak, így biztos vagyok abban, hogy ez őt még további szép bemutatókra ösztönzi. A mai napon is izguljunk együtt, hogy minél szebb eredményt érjen el.

Mint azt Zsófi édesanyja elmondta, érezhető volt, hogy a helyi magyarok közül többen melléjük társultak, akik kimondottam leányuknak szurkoltak.

 

Török Dánielt, a Dunaferr SE edzőjét a tornacsarnokban, edző kollégái körében kértük értékelésre:

- Nagyon büszkék vagyunk mindannyian Zsófira! Biztos vagyok abban, attól függetlenül, hogy két nagyon nehéz, kimerítő nap áll Zsófi mögött, ő a tegnapi eredmény után a mai napon is motiváltan, koncentráltan fog versenyezni. Várhatóan az is doppingolja, hogy ott van a zsebében egy Európa-bajnoki ezüstérem, ami eufórikus állapotot idézhetett elő. Látva a képességeit nagyon bízom Zsófiban. Ő kifejezetten csapatember, és nagyon jót tesz neki, hogy együtt lesz a verseny során a szombathelyi Dévai Boglárkával, aki szintén érdekelt az ugrás döntőben. Az, hogy együtt lesznek, igaz, vetélytársakként, náluk nem ezt fogja jelenteni, hiszen a dunaújvárosi és a szombathelyi klub között évek óta rendkívül jó a kapcsolat, ezért barátként fogják egymást támogatni, mely mindkét tornász előnyére válik majd.

Az Európa-bajnokság szerenkénti döntőit ma délután fél egytől rendezik meg Kolozsváron, s ahogy tegnap, úgy természetesen ma is a lehető leggyorsabban tudósítjuk Zsófia eredményeiről a sportág szerelmeseit.

A rovat további hírei: Sport

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.

Hátrányban a DFVE

Hátrányban a DFVE

2024. ápr. 25.

Védekezésben nem ment női vízilabdázóinknak a Ferencváros ellen, így a zöld-fehérek kerültek előnybe a bajnoki döntőért vívott párharc első felvonásán a fővárosban.

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.