Az idei érettségi diákszemmel

2017. május 10. (szerda) 15:58 - Molnár Emese

A történelem írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról.

A középszintű írásbelire 180 percük volt a diákoknak, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.  Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Az írásbeli végén ellátogattunk a Pannon Oktatási Központba, ahol idén egy osztály harminc diákja érettségizik.

Birkás Rebeka

A történelemtől izgultunk a legjobban. Most, hogy túl vagyunk rajta, nagy a megkönnyebbülés. A matematika nehéz volt. Magyarból a Kosztolányi novella elemzést választottam. Holnap jön még az angol, és majd még földrajzból fogok érettségizni, ez a választott tantárgyam. A BME-re jelentkeztem, nemzetközi gazdálkodás szakon szeretnék tovább tanulni.

Nagy Johanna

Szerintem is könnyű volt a történelem. Magyarból meglepetés ért, mert úgy éreztem, jól sikerült, de amikor megnéztem a megoldó kulcsot, már nem így gondoltam. De meglátjuk, bizakodó vagyok. Magyarból emelt szinten érettségiztem, így nálam Vörösmarty egyik romantikus verse, meg a Dante fordításokra való reflektálás volt a téma. Fizikából fogok még érettségizni. Az ELTE szabadbölcsész szakára jelentkeztem.

Jancsovics Dániel

A magyarnak örültem, ismert költők szerepeltek benne. József Attila és Randóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam. A matektól féltem, olyan nehézségűre számítottam, mint amilyen volt is. A koordinált geometriát ki is hagytam, de úgy érzem, összességében jól sikerült. Izgatottan keltem ma a történelem miatt, de nehezebbre számítottam. Az esszé kérdések közül a II. világháború előzményeit és a tatárjárást választottam. Emelt szinten fogok még testnevelésből érettségizni, hiszem a Testnevelési Egyetemen szeretnék továbbtanulni.

Talpai Tibor

Ennyire még nem izgultam, mint ma reggel. Most, hogy túl vagyok a történelem érettségin, úgy érzem, ennél jobbat még egy próba-érettségin sem írtam belőle. A dualizmust, ipari fejlődést és a görög hitvallást választottam az esszék közül. A matematikától utólag megijedtem, a javítókulcs alapján úgy érzem, nem figyeltem eléggé, de majd meglátjuk. Június 2-án lehet majd megnéznünk a javításokat. Magyarból én is a vers összehasonlítást választottam. Biológiából fogok még vizsgázni, én ugyanis Veszprémbe jelentkeztem biomérnöknek.

Bruzsa Klaudia

A magyar jó felvezetője volt az érettséginek. Úgy érzem, jól sikerült, de a javítókulcsot elnézve egy kicsit elbizonytalanodtam. József Attila és Randnóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam a kifejtős feladatnál. A matematikától féltem a legjobban, végül úgy érzem, az is jó lesz. A történelemre már úgy jöttem, hogy csak azért is sikerülni fog, és nagyon egyszerű is volt, nehezebbre számítottunk. A görög hitvallásról és a dualizmusról írtam az esszét. A táncművészeti főiskolára jelentkeztem, mert táncpedagógus szeretnék lenni.

A rovat további hírei: Oktatás

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. 

Kitolták a jelentkezési határidőt

Kitolták a jelentkezési határidőt

2019. február 14. (csütörtök)

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője.

Anyanyelvi szinten

Anyanyelvi szinten

2019. február 14. (csütörtök)

Körzeti anyanyelvi vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Az első félév legjobbjai

Az első félév legjobbjai

2019. február 13. (szerda)

A Rudas iskolában az első félév vége után nem feledkeztek meg azokról a diákokról, akik a legjobb teljesítményt nyújtották szeptembertől januárig. A legjobb huszonöt tanuló külön dicséretben részesült.

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

2019. február 11. (hétfő)

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

Energiakövetek pályázat idén is

Energiakövetek pályázat idén is

2019. február 11. (hétfő)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) "Energiakövetek 2019" címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

2019. február 09. (szombat)

Már minden középiskolába készülő diák megtudta a központi írásbeli felvételi eredményeit. Az Oktatási Hivatal kimutatása szerint a tanulók idén átlagosan a magyar nyelvi feladatsoron több pontot értek el, mint a matematikán. A hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője elmondta, hogy február 18-ig kell a kiválasztott intézményekbe jelentkezni.