Az idei érettségi diákszemmel

2017. május 10. (szerda) 15:58 - Molnár Emese

A történelem írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról.

A középszintű írásbelire 180 percük volt a diákoknak, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.  Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Az írásbeli végén ellátogattunk a Pannon Oktatási Központba, ahol idén egy osztály harminc diákja érettségizik.

Birkás Rebeka

A történelemtől izgultunk a legjobban. Most, hogy túl vagyunk rajta, nagy a megkönnyebbülés. A matematika nehéz volt. Magyarból a Kosztolányi novella elemzést választottam. Holnap jön még az angol, és majd még földrajzból fogok érettségizni, ez a választott tantárgyam. A BME-re jelentkeztem, nemzetközi gazdálkodás szakon szeretnék tovább tanulni.

Nagy Johanna

Szerintem is könnyű volt a történelem. Magyarból meglepetés ért, mert úgy éreztem, jól sikerült, de amikor megnéztem a megoldó kulcsot, már nem így gondoltam. De meglátjuk, bizakodó vagyok. Magyarból emelt szinten érettségiztem, így nálam Vörösmarty egyik romantikus verse, meg a Dante fordításokra való reflektálás volt a téma. Fizikából fogok még érettségizni. Az ELTE szabadbölcsész szakára jelentkeztem.

Jancsovics Dániel

A magyarnak örültem, ismert költők szerepeltek benne. József Attila és Randóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam. A matektól féltem, olyan nehézségűre számítottam, mint amilyen volt is. A koordinált geometriát ki is hagytam, de úgy érzem, összességében jól sikerült. Izgatottan keltem ma a történelem miatt, de nehezebbre számítottam. Az esszé kérdések közül a II. világháború előzményeit és a tatárjárást választottam. Emelt szinten fogok még testnevelésből érettségizni, hiszem a Testnevelési Egyetemen szeretnék továbbtanulni.

Talpai Tibor

Ennyire még nem izgultam, mint ma reggel. Most, hogy túl vagyok a történelem érettségin, úgy érzem, ennél jobbat még egy próba-érettségin sem írtam belőle. A dualizmust, ipari fejlődést és a görög hitvallást választottam az esszék közül. A matematikától utólag megijedtem, a javítókulcs alapján úgy érzem, nem figyeltem eléggé, de majd meglátjuk. Június 2-án lehet majd megnéznünk a javításokat. Magyarból én is a vers összehasonlítást választottam. Biológiából fogok még vizsgázni, én ugyanis Veszprémbe jelentkeztem biomérnöknek.

Bruzsa Klaudia

A magyar jó felvezetője volt az érettséginek. Úgy érzem, jól sikerült, de a javítókulcsot elnézve egy kicsit elbizonytalanodtam. József Attila és Randnóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam a kifejtős feladatnál. A matematikától féltem a legjobban, végül úgy érzem, az is jó lesz. A történelemre már úgy jöttem, hogy csak azért is sikerülni fog, és nagyon egyszerű is volt, nehezebbre számítottunk. A görög hitvallásról és a dualizmusról írtam az esszét. A táncművészeti főiskolára jelentkeztem, mert táncpedagógus szeretnék lenni.

A rovat további hírei: Oktatás

Átadták a Paszuly-díjakat

Átadták a Paszuly-díjakat

2019. április 25. (csütörtök)

Rajzpályázatot hirdetett a CsupaCsoda Birodalom Népmesepont az MMK-ban. A legjobbak a díjak mellett még a műveiket is felragaszthatták a Paszulyfára.

Atomenergetikai ipari szakemberek képzése indulhat ez egyetemen

Atomenergetikai ipari szakemberek képzése indulhat ez egyetemen

2019. április 25. (csütörtök)

Szándéknyilatkozatokat írt alá az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt., valamint a Dunaújvárosi Egyetem és a Rusatom Nemzetközi Hálózat a XI. Atomexpón.

Kalandoztak a gasztrovilágban

Kalandoztak a gasztrovilágban

2019. április 18. (csütörtök)

Harmadik alkalommal rendezte meg a Tavaszi gasztrokaland elnevezésű versenyét a Kereskedelmi iskola. A három fős csapatokat neves zsűri értékelte.

Ilyen volt a IV. Szakmák Éjszakája

Ilyen volt a IV. Szakmák Éjszakája

2019. április 13. (szombat)

Folytatva a hatalmas sikernek örvendő programkavalkádot, idén is megrendezték a Szakmák Éjszakája elnevezésű pályaválasztó rendezvényt.

Még több hallgató érkezhet

Még több hallgató érkezhet

2019. április 10. (szerda)

Minden évben egyre többen választják a Dunaújvárosi Egyetemet az általános felvételi eljárás során, az érdeklődők száma pedig idén sem csökkent.

Karriernap az egyetemen

Karriernap az egyetemen

2019. április 09. (kedd)

Harminckét kiállító volt jelen az egyetemen megrendezett karriernapon, melyen többek között álláslehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket.

Tehetségek a főtéren

Tehetségek a főtéren

2019. április 08. (hétfő)

Szakmai és szórakoztató programokkal készült erre a hétre a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, ami hétfőn a tehetségnappal vette kezdetét.