Az idei érettségi diákszemmel

2017. május 10. (szerda) 15:58 - Molnár Emese

A történelem írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról.

A középszintű írásbelire 180 percük volt a diákoknak, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.  Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Az írásbeli végén ellátogattunk a Pannon Oktatási Központba, ahol idén egy osztály harminc diákja érettségizik.

Birkás Rebeka

A történelemtől izgultunk a legjobban. Most, hogy túl vagyunk rajta, nagy a megkönnyebbülés. A matematika nehéz volt. Magyarból a Kosztolányi novella elemzést választottam. Holnap jön még az angol, és majd még földrajzból fogok érettségizni, ez a választott tantárgyam. A BME-re jelentkeztem, nemzetközi gazdálkodás szakon szeretnék tovább tanulni.

Nagy Johanna

Szerintem is könnyű volt a történelem. Magyarból meglepetés ért, mert úgy éreztem, jól sikerült, de amikor megnéztem a megoldó kulcsot, már nem így gondoltam. De meglátjuk, bizakodó vagyok. Magyarból emelt szinten érettségiztem, így nálam Vörösmarty egyik romantikus verse, meg a Dante fordításokra való reflektálás volt a téma. Fizikából fogok még érettségizni. Az ELTE szabadbölcsész szakára jelentkeztem.

Jancsovics Dániel

A magyarnak örültem, ismert költők szerepeltek benne. József Attila és Randóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam. A matektól féltem, olyan nehézségűre számítottam, mint amilyen volt is. A koordinált geometriát ki is hagytam, de úgy érzem, összességében jól sikerült. Izgatottan keltem ma a történelem miatt, de nehezebbre számítottam. Az esszé kérdések közül a II. világháború előzményeit és a tatárjárást választottam. Emelt szinten fogok még testnevelésből érettségizni, hiszem a Testnevelési Egyetemen szeretnék továbbtanulni.

Talpai Tibor

Ennyire még nem izgultam, mint ma reggel. Most, hogy túl vagyok a történelem érettségin, úgy érzem, ennél jobbat még egy próba-érettségin sem írtam belőle. A dualizmust, ipari fejlődést és a görög hitvallást választottam az esszék közül. A matematikától utólag megijedtem, a javítókulcs alapján úgy érzem, nem figyeltem eléggé, de majd meglátjuk. Június 2-án lehet majd megnéznünk a javításokat. Magyarból én is a vers összehasonlítást választottam. Biológiából fogok még vizsgázni, én ugyanis Veszprémbe jelentkeztem biomérnöknek.

Bruzsa Klaudia

A magyar jó felvezetője volt az érettséginek. Úgy érzem, jól sikerült, de a javítókulcsot elnézve egy kicsit elbizonytalanodtam. József Attila és Randnóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam a kifejtős feladatnál. A matematikától féltem a legjobban, végül úgy érzem, az is jó lesz. A történelemre már úgy jöttem, hogy csak azért is sikerülni fog, és nagyon egyszerű is volt, nehezebbre számítottunk. A görög hitvallásról és a dualizmusról írtam az esszét. A táncművészeti főiskolára jelentkeztem, mert táncpedagógus szeretnék lenni.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.