Európai olimpiai lángfutás

Szárszó Lajos - 2017. május 31. 9:12

Rómából indulva több magyarországi városban is körbeviszik az európai olimpiai lángot. Június 3-án délben Dunaújvárosba érkezik a fáklyás menet.

Újabb nemzetközi, ezúttal világméretű esemény színhelye lesz Magyarország, pontosabban, Győr, hiszen az idén ott rendezik meg Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), mely az olimpiai mozgalom harmadik legnagyobb sporteseményének számít. Az eseményre mind az ötven európai ország hivatalosan jelezte részvételét, így közel háromezer 14-18 év közötti sportoló vesz részt a győri EYOF-on. A méreteiben a felnőtt téli olimpiához hasonlítható rendezvény tíz sportágban várja a fiatalokat, a hagyományos atlétika, úszás, kerékpározás, tenisz, dzsúdó, torna, kézilabda, röplabda, kosárlabda sportág mellé a győri szervezők kérésére felkerült a programra egy igazán magyaros és győri sportág, a kajak-kenu is. A győri program július 23-án, 20.30-kor látványos megnyitó ünnepséggel kezdődik az ETO Parkban, majd ettől kezdődően egy héten át, egészen 29-ig a versenyeké a főszerep.

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált felnőtt olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók népszerűsítik mind a tíz sportágban, párban egy-egy ifjú tehetséggel. Pars Krisztián (atlétika), Karakas Hedvig (dzsúdó), Kammerer Zoltán (kajak-kenu), Borissza Johanna Kitti (kerékpár), Laklóth Anna (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Görbicz Anita (kézilabda), Kötél Zsanett (röplabda), Gálfi Dalma (tenisz), Berki Krisztián (torna). A közös bennük, hogy ők tízen a győri EYOF sportágainak kiválóságai, a rendezvény felnőtt nagykövetei. A fiatalok: Lendvai Luca (atlétika), Mészáros Krisztofer (torna), Varga Bence (úszás), Szirony Dorina (kosárlabda), Sipőcz Richárd (dzsúdó), Pál Tamara (kézilabda), Farkasdi Ramóna (kajak-kenu), Kotormán Réka (röplabda), Valkusz Máté (tenisz), Füri Márton (kerékpár).

Fotó:MTI

A versenyek egy hete alatt közel 130 éremátadó ceremóniát bonyolítanak le, ehhez 999 érem készül, amiből 323 aranyérem, 323 ezüstérem és 353 bronzérem. Az egyedi vert érmek átmérője 70 milliméter, vastagsága 4,5 milliméter. Az aranyérem 24 karátos arannyal, az ezüstérem ezüsttel futtatott, míg a bronzérmet fényes bronzszínben kivitelezték. Annak egyik oldalán az EYOF logója, a másikon pedig a győri EYOF arculati elemei láthatóak.

Az EYOF népszerűsítésére szervezik meg az Európai olimpiai lángfutást, melynek kiinduló pontja Róma, ahonnan május 24-én indul útjára a lángot tartalmazó szelence. Magyarországi kiindulópontja május 27- indulással Győr, amely egyben a végállomás is lesz, de azt megelőzően, öt hétvégén keresztül egy lángvivő Audi A3 Cabrioban felkeresi hazánk jelentős városait, turisztikai desztinációit, ellátogat a Balaton-partra is, majd a június 23-24-i budapesti lángfutást követően a Dunakanyart érintve visszaindul Győrbe. Ennek egyik állomása lesz június 3-án Dunaújváros, amikor 12 órakor induló fáklyafutással viszik el fiataljaink, sportolóink és családjaik a Krisztus Király templomtól indulva a Városháza térre a lángot, ahol ünnepélyes keretek között fogadják azt. Erre az eseményre mindenkit szeretettel várnak a rendezők, hogy együtt hirdessük Magyarország újabb, nemzetközileg is jelentős sporteseményét. A futók között ott lesznek városunk azon sportolói, akik várhatóan részt vesznek a játékokon, így röplabdásaink, kézilabdázónk, kajakosaink és úszóink, akikre előtte még válogató verseny vár.

Ezt követően, számos település érintésével a láng július 23-án este, a 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségre az ETO stadionba érkezik meg, hogy a fáklyáról fellobbantsa a versenyek ideje alatt lobogó olimpiai lángot.

A rovat további hírei: Sport

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

2024. ápr. 15.

Kettő sima és egy szorosabb szettben szenvedett vereséget a DKSE röplabda csapata a TFSE vendégeként lejátszott bajnokin vasárnap este.

Nem borult a papírforma Iváncsán

Nem borult a papírforma Iváncsán

2024. ápr. 15.

Az éllovas Iváncsa félidőnként két-két gólt szerezve tartotta otthon a bajnoki pontokat a Dunaújváros FC elleni vasárnapi találkozón.

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

2024. ápr. 14.

A DKSE versenyzői közül Mayer Gréta három, Szij Emese hat dobogós helyezéssel zárta a tornászok 28. Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyét.

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

2024. ápr. 14.

A TFSE vendégeként folytatja az Extraliga alsóházának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata vasárnap este hat órától.