Dunaújváros Hetilap

Kilencven éves az újvárosi focilegenda

Molnár Emese - 2017. május 16. 14:07

A kilencvenedik születésnapját ünnepelhette a Kohász legendás labdarúgója, Lovász Béla, akit ez alkalomból az önkormányzat nevében Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntött fel.

Lovász Béla 1927. május 8-án született Komáromban egy vasutas család hatodik legkisebb gyermekeként. Már gyermekkorától kezdve a mindene volt a futball. A helyi, komáromi futballcsapatban kezdte pályafutását, ahol együtt játszott Czibor Zoltánnal, az aranycsapat balszélsőjével és annak szintén kiváló tehetségű testvéreivel. 1949 és ’55. között a Csepeli Vasas labdarúgója volt. Az első osztályban 1950. március 4-én mutatkozott be. Összesen 123 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt és 61 gólt szerzett. 1950 áprilisában negyedik bajnoki mérkőzésen már háromszor talált a kapuba. 1951-ben és ’52-ben ismét együtt játszott a Lovász, Czibor balszárny. Az 1952-es és ’53-as szezonban is a csapat gólkirálya lett, utóbbi évben 25 bajnoki meccsen 18 gólt lőtt. Válogatott csapattársaival, többek között Tóth II-vel, Keszthelyivel együtt a magyar futball aranykorában a tabella negyedik, ötödik helyén végeztek.


 

1954-ben – a svájci világbajnokság idején – egy skandináv túrán fölényesen győzték le a térség válogatott csapatait. Lovász Béla 1957-ben családjával együtt költözött városunkba. 1963-ig a Kohász labdarúgó csapatának meghatározó játékosa volt. Itteni első mérkőzésén rögtön két gólt szerzett. Ebben az idényben 36 meccsen 30 gólt lőtt, ezzel itt is a csapat gólkirálya lett. Kiváló bal lábas bombaerős lövéseivel a későbbiekben is sok győztes meccs gólszerzőjeként ünnepelték. 36 éves korában hagyta abba az aktív játékot. Ezt követően éveken át a Kohász utánpótlás edzőjeként dolgozott. Sok ifjú játékosnak tanította meg a labdarúgás fortélyait. Tanítványai futball tudása, segítőkészsége és emberi hozzáállása miatt mindmáig elismerik és tisztelik. A tavalyi évben, példaértékű sporttevékenységének és elhivatottságának elismeréseként a közgyűlés a Dunaújváros Sportjáért díjban részesítette.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.