Dunaújváros Hetilap

Visszafogott ingatlanpiac

doszerk - 2017. május 21. 17:02

A 2008 és 2013 közötti időszakban a hazai ingatlanpiacon nagymértékű zuhanás mutatkozott, a tranzakciószám a felére csökkent, az árak pedig 5-30 százalékkal estek vissza.

A 2014 óta mutatkozó felfelé ívelés az egyes régiókban eltérően érvényesült: néhány területen a forgalom a válság előtti éveknek megfelelően alakult, az árak túlszárnyalták a tíz évvel ezelőtti szintet, míg más térségekben visszafogott maradt a piac.

Nem mindenhol indult meg a piac

A vidéki városok viszonylatában a debreceni és soproni társasházi lakások a válság évei alatt is értékállónak bizonyultak, az átlagárak 5%-kal mérséklődtek, míg Tatabányán 35%-os volt a visszaesés. Napjainkban már csak emlék ez a tendencia, a piac három éve nem áll meg. Az utóbbi években Szombathelyen nagymértékben - 60-70%-kal - drágultak a lakásárak, ehhez képest kisebb– maximum 30%-os – volt a változás Pécsen, Szolnokon és Szekszárdon. A tavalyi év során 15%-ot meghaladó volt a lakásárak növekedése, Budapesten 22%-os, a vidéki városokban 13,8%-os, a községekben pedig 9,3%-os volt a bővülés. A drágulás Közép-Magyarországon volt a legszembetűnőbb, míg Észak-Magyarország ingatlanpiacát jellemezte a legkisebb áremelkedés országos viszonylatban. A térségek közül a nyugati nagyvárosok, illetve a Balaton-menti városok kiemelkednek – ezek a terület felhúzzák az országos statisztikákat -, míg a keleti térségekben – néhány népszerű nagyváros kivételével – stagnálás vagy csökkenés mutatkozott, ez a változás azonban az egyes típusoktól függően különböző mértékben érvényesül.

A családi házak átlagárainak változása 2016 április és 2017 április között egyes nyugat-magyarországi nagyvárosokban

Az áprilisi adatok alapján elmondható, hogy Nyugat-Magyarországon sem mutatkozik egységes kép. A térségen belül nem minden nagyvárosra volt jellemző az áremelkedés a családi házak szegmensében az utóbbi egy évben: Szekszárdon 11%-kal csökkentek, Zalaegerszegen, Dunaújvárosban, Kaposváron inkább stagnáltak, míg Székesfehérváron 18%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Nem szálltak el az ingatlanárak Dunaújvárosban

Átlagos ingatlanárak Dunaújvárosban és néhány környező településen (Ft/m2)

A jelenlegi átlagárakat nemcsak az ingatlan elhelyezkedése, hanem a típus is befolyásolja. A dunaújvárosi ingatlanpiac ár tekintetében kiemelkedik a környező városok viszonylatából: a Dunaföldváron eladó ingatlanok átlagáraihoz képest 60-80%-kal magasabb, Sárbogárd árszínvonalánál pedig 48-86%-kal borsosabb átlagos négyzetméterenkénti árakra lehet számítani. A Ráckevén eladó családi házakhoz képest 3%-kal magasabb, míg a téglalakások szegmensében 3%-kal alacsonyabb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak a vevők, a paksi ingatlanárak viszonylatában ugyanakkor – típustól függően – 11-62%-kal elmaradnak a dunaújvárosi átlagos Ft/m2 árak. A városban a társasházak nagyobb mértékben drágultak éves szinten, mint a családi házak: a Dunaújvároson eladó lakások átlagos Ft/m2 árai 8-9%-kal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A dunaújvárosi lakások átlagárainak változása 2016 április és 2017 április között

Bővül az újlakások szegmense

Az ingatlanpiac tehát 2017 első harmadában sem állt meg, az év további részében, illetve 2018-ban a szakértők szerint a használt lakások piaca mellet az új lakások szegmense is egyre nagyobb szerepet kaphat a tavaly év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően. A kínálat bővülésével felmerül a kérdés, milyen irányba változnak – vagy változnak-e - a használt társaik átlagárai.

Forrás: Ingatlannet.hu

 

 

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.