A tánc nyelvén "beszélgettek"

2017. június 8. (csütörtök) 10:14 - Molnár Emese

Dunaújváros testvérvárosnak, Villejuifnek és Virgini Cosnier tánciskolájának meghívására május 30-tól június 4-ig Párizs külvárosában vendégeskedtek a Gárdonyi iskola diákjai.

Az utazás apropója Villejuif városi ünnepsége volt, amelyen a dunaújvárosi fiatalok is felléptek. Tizenkét gárdonyis, egy széchenyis és egy bánkis tanuló, két kísérőtanár, Tóth-Varga Zsuzsanna és Szeitlné Mészáros Márta, valamint egy tolmács, Jónás Zsuzsanna utazott a francia városba. Mint az a csapat beszámolójából kiderült, keddel éjjel érkeztek meg a repülővel Villejuifbe. A repülőtérre jött értük a város busza, és a tánciskola előtt már várták őket azok a francia családok, akiknél elszállásolták a gyerekeket. Szerdától szombatig délelőttönként a saját táncaikat gyakorolták és megnézték a helyi tánciskola munkáját is. A tanulók részt vettek egy jazz és egy kortárstánc órán is franciatanárok irányításával. Az általuk tanított technika nem sokban különbözött a Magyarországon tanultaktól, így a gyerekek hamar elsajátították az új lépésanyagot. Két alkalommal pedig nyolc francia lány is csatlakozott Tóth-Varga Zsuzsanna táncórájához, így egy produkciót közösen adtak elő a szombati fellépésen.  

Délutánonként Párizs nevezetességeit tekintették meg, csütörtökön a párizsi Garnier Operaházba látogattak. Pénteken hajókáztak, és a Szajna rakpartján elsétáltak egészen a Notre-Dame katedrálisig.

A francia családok gondoskodtak a gyermekek reggeli és esti étkezéséről, napközben pedig a város intézményei és a tánciskola kedveskedett nekik tízóraival és uzsonnával. A szombati fellépésen hatalmas sikert arattak a dunaújvárosiak, köztük a franciákkal közös néptánc produkció is. Szeitlné Mészáros Márta elmondta, szeretnék megköszönni az önkormányzat és a Gárdonyis Gyermekekért Alapítvány támogatását, amellyel hozzájárultak az utazáshoz.

A rovat további hírei: Oktatás

Aranyos elsősök

Aranyos elsősök

2017. október 19. (csütörtök)

Másfél hónap telt el a tanévkezdés óta, ennyi idejük volt az újdonsült diákoknak belerázódni az iskolai életbe, felvenni a ritmust és felnőni a feladathoz, amit a suli állít eléjük. Az Arany iskola három elsős osztályának tanulói szerda délután vették az akadályt és beléphettek a nagyok világába.

Bérletes diákok

Bérletes diákok

2017. október 18. (szerda)

A Szilágyi iskola diákjai szeretnek színházba járni, erre a tanévre is megváltották a bérleteket a Bartók színházba az osztályfőnökeik segítségével.

Jön az ingyen wifi az iskolákba

Jön az ingyen wifi az iskolákba

2017. október 16. (hétfő)

Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Elkezdődött a keresztféléves felvételi

Elkezdődött a keresztféléves felvételi

2017. október 16. (hétfő)

Már lehet jelentkezni a jövő februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola milyen képzésén szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

Elkezdődtek az őszi érettségik

Elkezdődtek az őszi érettségik

2017. október 13. (péntek)

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév őszi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A tanév első rajzai az Aranyban

A tanév első rajzai az Aranyban

2017. október 12. (csütörtök)

Az Arany iskola tanulói már hosszú idő óta töltenek el egy hetet a képespusztai alkotótáborban, az ott készült képekből pedig mindig a tanév első kiállítása nyílik.

Emelt szintű érettségi nélkül nincs tovább?

Emelt szintű érettségi nélkül nincs tovább?

2017. október 12. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal már közzétette a tantárgylistát, mely tárgyakból lehet majd az 2018-as érettségi-vizsgaidőszakban emelt szintű vizsgát tenni. Több alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesznek – hívja fel a figyelmet az Eduline oktatási portál.