A tánc nyelvén "beszélgettek"

2017. június 8. (csütörtök) 10:14 - Molnár Emese

Dunaújváros testvérvárosnak, Villejuifnek és Virgini Cosnier tánciskolájának meghívására május 30-tól június 4-ig Párizs külvárosában vendégeskedtek a Gárdonyi iskola diákjai.

Az utazás apropója Villejuif városi ünnepsége volt, amelyen a dunaújvárosi fiatalok is felléptek. Tizenkét gárdonyis, egy széchenyis és egy bánkis tanuló, két kísérőtanár, Tóth-Varga Zsuzsanna és Szeitlné Mészáros Márta, valamint egy tolmács, Jónás Zsuzsanna utazott a francia városba. Mint az a csapat beszámolójából kiderült, keddel éjjel érkeztek meg a repülővel Villejuifbe. A repülőtérre jött értük a város busza, és a tánciskola előtt már várták őket azok a francia családok, akiknél elszállásolták a gyerekeket. Szerdától szombatig délelőttönként a saját táncaikat gyakorolták és megnézték a helyi tánciskola munkáját is. A tanulók részt vettek egy jazz és egy kortárstánc órán is franciatanárok irányításával. Az általuk tanított technika nem sokban különbözött a Magyarországon tanultaktól, így a gyerekek hamar elsajátították az új lépésanyagot. Két alkalommal pedig nyolc francia lány is csatlakozott Tóth-Varga Zsuzsanna táncórájához, így egy produkciót közösen adtak elő a szombati fellépésen.  

Délutánonként Párizs nevezetességeit tekintették meg, csütörtökön a párizsi Garnier Operaházba látogattak. Pénteken hajókáztak, és a Szajna rakpartján elsétáltak egészen a Notre-Dame katedrálisig.

A francia családok gondoskodtak a gyermekek reggeli és esti étkezéséről, napközben pedig a város intézményei és a tánciskola kedveskedett nekik tízóraival és uzsonnával. A szombati fellépésen hatalmas sikert arattak a dunaújvárosiak, köztük a franciákkal közös néptánc produkció is. Szeitlné Mészáros Márta elmondta, szeretnék megköszönni az önkormányzat és a Gárdonyis Gyermekekért Alapítvány támogatását, amellyel hozzájárultak az utazáshoz.

A rovat további hírei: Oktatás

A friss diplomásokat köszöntötték az egyetemen

A friss diplomásokat köszöntötték az egyetemen

2017. június 23. (péntek)

Újabb kétszáztizenkét hallgató vehetett át diplomát vagy záróvizsgát igazoló oklevelet pénteken a Dunaújvárosi Egyetem Sport- és Rendezvénycsarnokában.

Ismét csökken a diákhitelek kamata

Ismét csökken a diákhitelek kamata

2017. június 21. (szerda)

Rekord alacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamata július 1-től az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék - jelentette be Bugár Csaba, az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

Tovább nőtt a LEGO-készlet

Tovább nőtt a LEGO-készlet

2017. június 20. (kedd)

A Pandúrkortól napjainkig című időszaki tárlat Lego készletét a Móra iskola diákjai kapták meg, amivel tovább bővíthetik LEGO szakkörük készletét.

Utoljára kockás ingben

Utoljára kockás ingben

2017. június 17. (szombat)

Pénteken elballagtak a Móricz iskola végzősei is, akik negyvennyolcan utoljára vették fel a móriczos ingüket.

Új hegesztő robot az egyetemen

Új hegesztő robot az egyetemen

2017. június 16. (péntek)

A legkorszerűbb, járműiparban is használt, bevonatos lemezekre alkalmazható hegesztő robotot állítottak üzembe csütörtök délelőtt a Dunaújvárosi Egyetem Hegesztő Bázisában.

Erre a napra vártak a gyerekek

Erre a napra vártak a gyerekek

2017. június 15. (csütörtök)

Ma kicsöngetnek az iskolákban, befejeződik a 2016/17-es tanév és kezdetét veszi a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1,2 millió általános iskolás és középiskolás számára. A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére.

Rudas Jamboree a kempingben

Rudas Jamboree a kempingben

2017. június 14. (szerda)

A tanévzáró előtti utolsó napot a tavalyihoz hasonlóan ismét a felújított kempingben töltötték a rudasosok, ahol sport és szabadidős programokkal ütötték el az időt.