A tánc nyelvén "beszélgettek"

2017. június 8. (csütörtök) 10:14 - Molnár Emese

Dunaújváros testvérvárosnak, Villejuifnek és Virgini Cosnier tánciskolájának meghívására május 30-tól június 4-ig Párizs külvárosában vendégeskedtek a Gárdonyi iskola diákjai.

Az utazás apropója Villejuif városi ünnepsége volt, amelyen a dunaújvárosi fiatalok is felléptek. Tizenkét gárdonyis, egy széchenyis és egy bánkis tanuló, két kísérőtanár, Tóth-Varga Zsuzsanna és Szeitlné Mészáros Márta, valamint egy tolmács, Jónás Zsuzsanna utazott a francia városba. Mint az a csapat beszámolójából kiderült, keddel éjjel érkeztek meg a repülővel Villejuifbe. A repülőtérre jött értük a város busza, és a tánciskola előtt már várták őket azok a francia családok, akiknél elszállásolták a gyerekeket. Szerdától szombatig délelőttönként a saját táncaikat gyakorolták és megnézték a helyi tánciskola munkáját is. A tanulók részt vettek egy jazz és egy kortárstánc órán is franciatanárok irányításával. Az általuk tanított technika nem sokban különbözött a Magyarországon tanultaktól, így a gyerekek hamar elsajátították az új lépésanyagot. Két alkalommal pedig nyolc francia lány is csatlakozott Tóth-Varga Zsuzsanna táncórájához, így egy produkciót közösen adtak elő a szombati fellépésen.  

Délutánonként Párizs nevezetességeit tekintették meg, csütörtökön a párizsi Garnier Operaházba látogattak. Pénteken hajókáztak, és a Szajna rakpartján elsétáltak egészen a Notre-Dame katedrálisig.

A francia családok gondoskodtak a gyermekek reggeli és esti étkezéséről, napközben pedig a város intézményei és a tánciskola kedveskedett nekik tízóraival és uzsonnával. A szombati fellépésen hatalmas sikert arattak a dunaújvárosiak, köztük a franciákkal közös néptánc produkció is. Szeitlné Mészáros Márta elmondta, szeretnék megköszönni az önkormányzat és a Gárdonyis Gyermekekért Alapítvány támogatását, amellyel hozzájárultak az utazáshoz.

A rovat további hírei: Oktatás

Elengedés és búcsú a szalagavatón

Elengedés és búcsú a szalagavatón

2018. január 20. (szombat)

A Rudas iskola is megtartotta a szalagavató bálját, ami mint mindig, ezúttal is rendkívül látványosra sikeredett. Természetesen a végzősök és a táncok is szépek voltak, de a showt óriási meglepetésre az igazgató lopta el.

Mátyás királyból ötös

Mátyás királyból ötös

2018. január 19. (péntek)

Mátyás királyról szóló szöveget dolgoztak fel a gyermekek a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola által megrendezett tankerületi szövegértő versenyen.

Játékszobák a suliban

Játékszobák a suliban

2018. január 19. (péntek)

A Tesco adományából és a szülők, diákok, pedagógusok összefogásából egy Inkluzív Centrumot alakítottak ki a Petőfi iskolában.

Szombaton központi írásbeli!

Szombaton központi írásbeli!

2018. január 16. (kedd)

Szombaton tartják a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákoknak - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel. 

A libbenő báli ruhák estéje

A libbenő báli ruhák estéje

2018. január 12. (péntek)

Minden végzős diák büszkén feszített mellkasán a Lorántffy iskola szalagjával pénteken délután a Dózsa Mozicentrumban, mikor végre ők is feltűzhették az érettségizőknek járó kiegészítőt. És pont a divat- és stílustervező szakot is kínáló iskola diákjai ne lettek volna csinosak?

Felvételizők hétvégéje

Felvételizők hétvégéje

2018. január 11. (csütörtök)

A felvételi eljárásról, a pályaválasztás dilemmáiról és a felsőoktatási tanulmányok finanszírozási lehetőségeiről is szó lesz a felvételizők hétvégéjén, január 13-14-én - közölte a programot szervező Diákhitel Központ az MTI-vel.

Megújul a diákváros

Megújul a diákváros

2018. január 09. (kedd)

Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ vezetője sajtótájékoztató keretében értékelte a tankerület elmúlt évi munkáját és eredményeit kedden a Széchenyi István Gimnáziumban. Működés, tehetséggondozás, pályázatok, felújítások.