A tánc nyelvén "beszélgettek"

2017. június 8. (csütörtök) 10:14 - Molnár Emese

Dunaújváros testvérvárosnak, Villejuifnek és Virgini Cosnier tánciskolájának meghívására május 30-tól június 4-ig Párizs külvárosában vendégeskedtek a Gárdonyi iskola diákjai.

Az utazás apropója Villejuif városi ünnepsége volt, amelyen a dunaújvárosi fiatalok is felléptek. Tizenkét gárdonyis, egy széchenyis és egy bánkis tanuló, két kísérőtanár, Tóth-Varga Zsuzsanna és Szeitlné Mészáros Márta, valamint egy tolmács, Jónás Zsuzsanna utazott a francia városba. Mint az a csapat beszámolójából kiderült, keddel éjjel érkeztek meg a repülővel Villejuifbe. A repülőtérre jött értük a város busza, és a tánciskola előtt már várták őket azok a francia családok, akiknél elszállásolták a gyerekeket. Szerdától szombatig délelőttönként a saját táncaikat gyakorolták és megnézték a helyi tánciskola munkáját is. A tanulók részt vettek egy jazz és egy kortárstánc órán is franciatanárok irányításával. Az általuk tanított technika nem sokban különbözött a Magyarországon tanultaktól, így a gyerekek hamar elsajátították az új lépésanyagot. Két alkalommal pedig nyolc francia lány is csatlakozott Tóth-Varga Zsuzsanna táncórájához, így egy produkciót közösen adtak elő a szombati fellépésen.  

Délutánonként Párizs nevezetességeit tekintették meg, csütörtökön a párizsi Garnier Operaházba látogattak. Pénteken hajókáztak, és a Szajna rakpartján elsétáltak egészen a Notre-Dame katedrálisig.

A francia családok gondoskodtak a gyermekek reggeli és esti étkezéséről, napközben pedig a város intézményei és a tánciskola kedveskedett nekik tízóraival és uzsonnával. A szombati fellépésen hatalmas sikert arattak a dunaújvárosiak, köztük a franciákkal közös néptánc produkció is. Szeitlné Mészáros Márta elmondta, szeretnék megköszönni az önkormányzat és a Gárdonyis Gyermekekért Alapítvány támogatását, amellyel hozzájárultak az utazáshoz.

A rovat további hírei: Oktatás

Ősszel pótérettségi

Ősszel pótérettségi

2017. augusztus 19. (szombat)

A Dunaferr iskolában bonyolítják le az őszi írásbeli és szóbeli érettségi vizsgákat.

Így lesz ingyen a nyelvvizsga

Így lesz ingyen a nyelvvizsga

2017. augusztus 15. (kedd)

A következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére - áll a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.

Megéri szakmát választani?

Megéri szakmát választani?

2017. augusztus 14. (hétfő)

Fontos, hogy a fiatalok merjenek szakmát választani, ha kell, akkor pedig váltani - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

2017. augusztus 10. (csütörtök)

5-15 ezer forint új iskolatáskára, 10-20 ezer forint felszerelésre, és ha nincs ingyen a tankönyv, nagyjából plusz 10 ezer forint kiadással számolhat egy átlagos magyar család egy gyermek esetén a tanévkezdéskor – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből.

Az első két szakma ingyenes

Az első két szakma ingyenes

2017. augusztus 09. (szerda)

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

Egyre több támogatás jár az iskolakezdéshez

Egyre több támogatás jár az iskolakezdéshez

2017. augusztus 05. (szombat)

Egyre több támogatást, segítséget kapnak a családok az iskolakezdéshez - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton.

Egymilliónál is többen kapnak ingyen tankönyvet

Egymilliónál is többen kapnak ingyen tankönyvet

2017. augusztus 03. (csütörtök)

Szeptembertől már több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, hiszen az általános iskolások mellett a középiskola első évfolyamát megkezdőknek, illetve szüleiknek sem kell fizetniük ezért - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.