A tánc nyelvén "beszélgettek"

2017. június 8. (csütörtök) 10:14 - Molnár Emese

Dunaújváros testvérvárosnak, Villejuifnek és Virgini Cosnier tánciskolájának meghívására május 30-tól június 4-ig Párizs külvárosában vendégeskedtek a Gárdonyi iskola diákjai.

Az utazás apropója Villejuif városi ünnepsége volt, amelyen a dunaújvárosi fiatalok is felléptek. Tizenkét gárdonyis, egy széchenyis és egy bánkis tanuló, két kísérőtanár, Tóth-Varga Zsuzsanna és Szeitlné Mészáros Márta, valamint egy tolmács, Jónás Zsuzsanna utazott a francia városba. Mint az a csapat beszámolójából kiderült, keddel éjjel érkeztek meg a repülővel Villejuifbe. A repülőtérre jött értük a város busza, és a tánciskola előtt már várták őket azok a francia családok, akiknél elszállásolták a gyerekeket. Szerdától szombatig délelőttönként a saját táncaikat gyakorolták és megnézték a helyi tánciskola munkáját is. A tanulók részt vettek egy jazz és egy kortárstánc órán is franciatanárok irányításával. Az általuk tanított technika nem sokban különbözött a Magyarországon tanultaktól, így a gyerekek hamar elsajátították az új lépésanyagot. Két alkalommal pedig nyolc francia lány is csatlakozott Tóth-Varga Zsuzsanna táncórájához, így egy produkciót közösen adtak elő a szombati fellépésen.  

Délutánonként Párizs nevezetességeit tekintették meg, csütörtökön a párizsi Garnier Operaházba látogattak. Pénteken hajókáztak, és a Szajna rakpartján elsétáltak egészen a Notre-Dame katedrálisig.

A francia családok gondoskodtak a gyermekek reggeli és esti étkezéséről, napközben pedig a város intézményei és a tánciskola kedveskedett nekik tízóraival és uzsonnával. A szombati fellépésen hatalmas sikert arattak a dunaújvárosiak, köztük a franciákkal közös néptánc produkció is. Szeitlné Mészáros Márta elmondta, szeretnék megköszönni az önkormányzat és a Gárdonyis Gyermekekért Alapítvány támogatását, amellyel hozzájárultak az utazáshoz.

A rovat további hírei: Oktatás

Csillog-villog a Vasvári

Csillog-villog a Vasvári

2018. május 20. (vasárnap)

A Vasvári Pál Általános Iskola energetikai felújítása a végéhez ért, majdnem az egész 2017-18-as tanévet felölelte. A régi ablakokat újakra cserélték, emellett szigetelést is kapott az épület.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2018. május 17. (csütörtök)

Már nyolcadik alkalommal hirdette meg a Dunaújvárosi Egyetem a házi tudományos szakmai konferenciáját, amin a hallgatók adhatták elő saját tanulmányaikat és kutatásaikat.

Országos siker a Dózsa iskolában

Országos siker a Dózsa iskolában

2018. május 16. (szerda)

Kimagasló eredményt ért el a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája elnevezésű versenyen Borsodi Zselyke, a Dózsa György Általános Iskola tanulója.

A tehetségek csiszolásáért

A tehetségek csiszolásáért

2018. május 15. (kedd)

Az idei tanévre 1.400.000 Ft-ot nyert el a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására megjelent pályázaton.

Kalandorkodtak a kockákon

Kalandorkodtak a kockákon

2018. május 14. (hétfő)

Hatvanhét általános iskolás korú ifjú sakkozó nevezett a Petőfi Kupára. Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Petőfi iskolában ezt a nagyszabású sakk kupát a Bástya Sakkegyesület vezetésével és az önkormányzat támogatásával. 

Hatvan éve tanítanak e falak között

Hatvan éve tanítanak e falak között

2018. május 13. (vasárnap)

A kerek évforduló alkalmából volt ságvárisok találkoztak az iskolában, hogy együtt nosztalgiázzanak, beszélgessenek és felelevenítsék a szép emlékeket.

Az igen vagy a nem határoz meg minket

Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek)

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.