Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Évadzáró díjátadó a Bartókban

2017. június 16. (péntek) 20:45 - Molnár Emese

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.

Társulati üléssel zárta az idei évadot a Bartók Kamaraszínház péntek este. Mint azt Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, kilenc saját produkciót hoztak létre ebben az évadban. A hat nagyszínpadi darabot (például a Kárment, A kaméliás hölgyet, a Rák Jóska, dán királyfit) összesen nyolcvankét alkalommal játszották el a dunaújvárosi intézményben, és kétszer vendégszerepelt az előadás. Emellett öt vendégelőadás (többek között a Telitalálat, A szőke ciklon) is volt a Bartók nagytermében, összesen huszonnyolc alkalommal. Három új stúdiótermi darabbal (az Enyém, tied, az Igazságtalanság, a Kuplékirály) készültek ebben az évadban, és hat korábbi darabot tettek be még a repertoárba, összesen kilencvenegy előadással. A színdarabok, táncjátékok mellett több hangversenynek, koncertnek, gálának is helyett adott a színház az évad során, valamint tizenegy kiállítás rendeztek az aulában.

Összeállt már a következő évad tervezete, amely a Szolgálat évada elnevezést kapta, és amelyre már lehet bérletet is váltani. Őze Áron elöljáróban elmondta, szeptemberben a Négy évszak, októberben a Terminál című táncjátékot láthatják majd, és még októberben a Mikrokozmosz című, gyermekeknek szóló stúdiótermi darabot tűzték műsorra. Novemberben lesz az első nagyszínpadi darabjuk, A mi kis városunk címmel, amelyet Őze Áron fog rendezni. Decemberben Szemán Béla rendezésében a Judit című stúdiótermi darab szerepel a repertoárban. Aztán jövő februárban Az üvegcipő című klasszikus darabot nézheti a közönség, márciusban Sipos Imre, a színház művészeti vezetője állítja színpadra a Toldi című darabot. Ebben a hónapban Lélekharang címmel egy stúdiótermi előadás is lesz. Májusban a Lúzer rádió nagyszínpadi darab és a Frida című stúdiótermi darab szerepel a naptárban.

A hagyományokhoz híven, a társulati ülés végén több elismerést adtak át az intézmény munkatársának. A díjazottakról a társulat tagjai szavaznak. A Teátrista-díjat ezúttal Kiss Attila és Jászberényi Gábor kapta. A Társulati-díjat Kovács Dénes, a Kulissza-díjat Böröcz György vehette át. Megalapítottak még egy elismerést, amelyet a színház vezetése adományozhat oda bármely ott dolgozó kollégának. Ezt a Bartók-díjat több évtizedes munkájáért, a most nyugdíjba vonuló Neumann Gábor érdemelte ki.

A rovat további hírei: Kultúra

Minden napra egy kiállítás

Minden napra egy kiállítás

2017. augusztus 16. (szerda)

A Kortárs Művészeti Intézetben a nyár vége nem a pihenésről és a hűsölésről szól. Augsuztus 14-től ugyanis az Újpart Egyesületnek köszönhetően két héten át szinte minden nap új kiállítást mutatnak be a pincegalériában, valamint egy két héten át tartó alkotótábor is kezdetét veszi.

Ingyen utazhatnak a diákok

Ingyen utazhatnak a diákok

2017. augusztus 13. (vasárnap)

Díjmentes vasúti utazással látogathatják a diákcsoportok az országos múzeumokat, valamint egyes nemzeti emlékhelyeket és műemlékeket a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározat szerint.

Vaskos kultúra

Vaskos kultúra

2017. augusztus 09. (szerda)

Az előzetes várakozásoknál is nagyobb érdeklődés fogadta tavasz közepén a Dunai Limes című igényes irodalmi és kulturális folyóirat első számát, melyet a közérthetőséghez való ragaszkodás mellett az értékorientáció és a kompromisszumok nélküli identitás jellemzett, mindez helyi művészek tolmácsolásában, helyi témákat is körüljárva.

2017 a magyar film éve lesz?

2017 a magyar film éve lesz?

2017. augusztus 08. (kedd)

Az év második felében tovább erősödik a hazai filmgyártás, jelenleg is több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül Magyarországon, a közvetlen filmgyártási költések idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

Részekből egész

Részekből egész

2017. augusztus 08. (kedd)

Ebben a hónapban is új kiállítással várja a látogatókat az MMK Galéria, ahol ezúttal Mády Gabriella harminc festménye díszíti a színházterembe vezető földszinti folyosó falait.

Programkavalkád a nemzeti ünnepen

Programkavalkád a nemzeti ünnepen

2017. augusztus 03. (csütörtök)

A Rockmaraton, a strandröplabda bajnokság, a horgász- és halászléfőző verseny után ismét egy nagyszabású programnak ad helyet a Szalki-sziget: az önkormányzat államalapításuk ünnepe alkalmából koncertekkel, szabadidős programokkal várja a városlakókat augusztus 20-án.

Szent Pantaleimon zarándoklat

Szent Pantaleimon zarándoklat

2017. augusztus 01. (kedd)

A Pentelei Monostor Bizottság idén is zarándokutat szervezett Szent Pantaleon halálának évfordulója alkalmából. A Beloianniszból induló 42 kilométeres út egészét vagy egy részét végül majdnem harmincan gyalogolták le, de megérkezésükkor a Szalki-szigeten többen is csatlakoztak a megemlékezésre.