Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Évadzáró díjátadó a Bartókban

2017. június 16. (péntek) 20:45 - Molnár Emese

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.

Társulati üléssel zárta az idei évadot a Bartók Kamaraszínház péntek este. Mint azt Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, kilenc saját produkciót hoztak létre ebben az évadban. A hat nagyszínpadi darabot (például a Kárment, A kaméliás hölgyet, a Rák Jóska, dán királyfit) összesen nyolcvankét alkalommal játszották el a dunaújvárosi intézményben, és kétszer vendégszerepelt az előadás. Emellett öt vendégelőadás (többek között a Telitalálat, A szőke ciklon) is volt a Bartók nagytermében, összesen huszonnyolc alkalommal. Három új stúdiótermi darabbal (az Enyém, tied, az Igazságtalanság, a Kuplékirály) készültek ebben az évadban, és hat korábbi darabot tettek be még a repertoárba, összesen kilencvenegy előadással. A színdarabok, táncjátékok mellett több hangversenynek, koncertnek, gálának is helyett adott a színház az évad során, valamint tizenegy kiállítás rendeztek az aulában.

Összeállt már a következő évad tervezete, amely a Szolgálat évada elnevezést kapta, és amelyre már lehet bérletet is váltani. Őze Áron elöljáróban elmondta, szeptemberben a Négy évszak, októberben a Terminál című táncjátékot láthatják majd, és még októberben a Mikrokozmosz című, gyermekeknek szóló stúdiótermi darabot tűzték műsorra. Novemberben lesz az első nagyszínpadi darabjuk, A mi kis városunk címmel, amelyet Őze Áron fog rendezni. Decemberben Szemán Béla rendezésében a Judit című stúdiótermi darab szerepel a repertoárban. Aztán jövő februárban Az üvegcipő című klasszikus darabot nézheti a közönség, márciusban Sipos Imre, a színház művészeti vezetője állítja színpadra a Toldi című darabot. Ebben a hónapban Lélekharang címmel egy stúdiótermi előadás is lesz. Májusban a Lúzer rádió nagyszínpadi darab és a Frida című stúdiótermi darab szerepel a naptárban.

A hagyományokhoz híven, a társulati ülés végén több elismerést adtak át az intézmény munkatársának. A díjazottakról a társulat tagjai szavaznak. A Teátrista-díjat ezúttal Kiss Attila és Jászberényi Gábor kapta. A Társulati-díjat Kovács Dénes, a Kulissza-díjat Böröcz György vehette át. Megalapítottak még egy elismerést, amelyet a színház vezetése adományozhat oda bármely ott dolgozó kollégának. Ezt a Bartók-díjat több évtizedes munkájáért, a most nyugdíjba vonuló Neumann Gábor érdemelte ki.

A rovat további hírei: Kultúra

Félárnyékban is jól látszik

Félárnyékban is jól látszik

2018. január 20. (szombat)

Az ősszel huszadik születésnapját ünneplő intézmény évfordulós rendezvényeinek utolsó megállójához érkezett a Kortárs Művészeti Intézet. A pénteken este nyílt kiállítás a KMI gyűjteményének legújabb darabjaiból áll, melyek közül többet is először láthat a közönség.

Megyei programok a Magyar Kultúra Napján

Megyei programok a Magyar Kultúra Napján

2018. január 17. (szerda)

Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Fejér megyében.

2018 Dunaújváros szempontjából a léptékváltás éve lesz

2018 Dunaújváros szempontjából a léptékváltás éve lesz

2018. január 13. (szombat)

A Sándor Frigyes Zeneiskola égisze alatt működő Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány idén már nyolcadik alkalommal rendezte meg Újévi Gálakoncertjét, amin a sztárvendégek mellett felléptek az iskola növendékei és tanárai is.

Alternatív hangszersimogató

Alternatív hangszersimogató

2018. január 13. (szombat)

A Kortárs Művészeti Intézetben december közepe óta látható Ötvözet című kiállítás kísérőprogramján egy igazán különleges zenei élményben lehetett részük a látogatóknak.

Könyv őrzi az alkotói munkásságot

Könyv őrzi az alkotói munkásságot

2018. január 12. (péntek)

Gombos István ötvös- és iparművészeti munkásságának negyven esztendejét bemutató könyv jelent meg a közelmúltban, a retrospektív életmű kiállításához kapcsolódóan. Tavasszal pedig a Pannon Oktatási Központban rendeznek be egy hasonló jellegű kiállítást a rajz és vizuális kultúra tantárgyra építve.

Apa és fia természetfotói

Apa és fia természetfotói

2018. január 12. (péntek)

Új kiállítás nyílt a Bartók színház aulájában, ami több szempontból is különleges. A tárlaton egy apa és egy fiú képei láthatóak, akik mindketten az orvosi szakma mellett választották hobbijuknak a fotózást.

John Newman is fellép az idei EFOTT-on

John Newman is fellép az idei EFOTT-on

2018. január 10. (szerda)

John Newman brit énekes sztár is fellép az idei EFOTT-on. Az egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját idén július 10-től 16-ig Velence-Sukoró térségében rendezik meg - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.