Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Évadzáró díjátadó a Bartókban

2017. június 16. (péntek) 20:45 - Molnár Emese

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.

Társulati üléssel zárta az idei évadot a Bartók Kamaraszínház péntek este. Mint azt Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, kilenc saját produkciót hoztak létre ebben az évadban. A hat nagyszínpadi darabot (például a Kárment, A kaméliás hölgyet, a Rák Jóska, dán királyfit) összesen nyolcvankét alkalommal játszották el a dunaújvárosi intézményben, és kétszer vendégszerepelt az előadás. Emellett öt vendégelőadás (többek között a Telitalálat, A szőke ciklon) is volt a Bartók nagytermében, összesen huszonnyolc alkalommal. Három új stúdiótermi darabbal (az Enyém, tied, az Igazságtalanság, a Kuplékirály) készültek ebben az évadban, és hat korábbi darabot tettek be még a repertoárba, összesen kilencvenegy előadással. A színdarabok, táncjátékok mellett több hangversenynek, koncertnek, gálának is helyett adott a színház az évad során, valamint tizenegy kiállítás rendeztek az aulában.

Összeállt már a következő évad tervezete, amely a Szolgálat évada elnevezést kapta, és amelyre már lehet bérletet is váltani. Őze Áron elöljáróban elmondta, szeptemberben a Négy évszak, októberben a Terminál című táncjátékot láthatják majd, és még októberben a Mikrokozmosz című, gyermekeknek szóló stúdiótermi darabot tűzték műsorra. Novemberben lesz az első nagyszínpadi darabjuk, A mi kis városunk címmel, amelyet Őze Áron fog rendezni. Decemberben Szemán Béla rendezésében a Judit című stúdiótermi darab szerepel a repertoárban. Aztán jövő februárban Az üvegcipő című klasszikus darabot nézheti a közönség, márciusban Sipos Imre, a színház művészeti vezetője állítja színpadra a Toldi című darabot. Ebben a hónapban Lélekharang címmel egy stúdiótermi előadás is lesz. Májusban a Lúzer rádió nagyszínpadi darab és a Frida című stúdiótermi darab szerepel a naptárban.

A hagyományokhoz híven, a társulati ülés végén több elismerést adtak át az intézmény munkatársának. A díjazottakról a társulat tagjai szavaznak. A Teátrista-díjat ezúttal Kiss Attila és Jászberényi Gábor kapta. A Társulati-díjat Kovács Dénes, a Kulissza-díjat Böröcz György vehette át. Megalapítottak még egy elismerést, amelyet a színház vezetése adományozhat oda bármely ott dolgozó kollégának. Ezt a Bartók-díjat több évtizedes munkájáért, a most nyugdíjba vonuló Neumann Gábor érdemelte ki.

A rovat további hírei: Kultúra

Jazz magyarul , spanyolul és portugálul

Jazz magyarul , spanyolul és portugálul

2018. április 21. (szombat)

Rendhagyó koncertre várta közönségét a Művész Jazz Presszó pénteken este. A Kalmár Panni Fado Project látogatott Dunaújvárosba, amely formáció nem szokványos módom közelít az elvont műfajhoz. 

Vizuális játékosság

Vizuális játékosság

2018. április 19. (csütörtök)

Egy művész házaspár érkezett Dunaújvárosba azzal a céllal, hogy sajátos absztrakt világukat osszák meg a Bartók színházba látogató érdeklődőkkel.

Bartókos vendégjáték Pécsen

Bartókos vendégjáték Pécsen

2018. április 17. (kedd)

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen.

Portrék és csendéletek a folyosón

Portrék és csendéletek a folyosón

2018. április 17. (kedd)

Hétfőtől Hevér Rudolf képei díszítik a Munkásművelődési Központ földszinti folyosójának falait, aki főleg csendéleteit mutatja be a tárlaton, Úton címmel.

Véget ért a tehetség-maraton a városban

Véget ért a tehetség-maraton a városban

2018. április 15. (vasárnap)

A három napos programsorozat alatt ezernél is több középiskolás tanuló mutathatta meg magát Dunaújvárosban több helyszínen is. A rendezvény a hagyományos gálával zárult vasárnap délután a Bartók színházban.

Szenvedélyes életigenlés egy részben

Szenvedélyes életigenlés egy részben

2018. április 14. (szombat)

A Bartók színház idei évadának utolsó bemutatójára is elkezdődtek az előkészületek csütörtökön délelőtt, amikor a szereplők kézhez kapták a Frida Kahlo szövegkönyvét.

Meghalt Babos Gyula

Meghalt Babos Gyula

2018. április 13. (péntek)

Hatvannyolc éves korában elhunyt Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, zeneszerző, művésztanár - közölte az MTI-vel pénteken Gyimesi László, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület elnöke, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára.