Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Évadzáró díjátadó a Bartókban

2017. június 16. (péntek) 20:45 - Molnár Emese

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.

Társulati üléssel zárta az idei évadot a Bartók Kamaraszínház péntek este. Mint azt Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, kilenc saját produkciót hoztak létre ebben az évadban. A hat nagyszínpadi darabot (például a Kárment, A kaméliás hölgyet, a Rák Jóska, dán királyfit) összesen nyolcvankét alkalommal játszották el a dunaújvárosi intézményben, és kétszer vendégszerepelt az előadás. Emellett öt vendégelőadás (többek között a Telitalálat, A szőke ciklon) is volt a Bartók nagytermében, összesen huszonnyolc alkalommal. Három új stúdiótermi darabbal (az Enyém, tied, az Igazságtalanság, a Kuplékirály) készültek ebben az évadban, és hat korábbi darabot tettek be még a repertoárba, összesen kilencvenegy előadással. A színdarabok, táncjátékok mellett több hangversenynek, koncertnek, gálának is helyett adott a színház az évad során, valamint tizenegy kiállítás rendeztek az aulában.

Összeállt már a következő évad tervezete, amely a Szolgálat évada elnevezést kapta, és amelyre már lehet bérletet is váltani. Őze Áron elöljáróban elmondta, szeptemberben a Négy évszak, októberben a Terminál című táncjátékot láthatják majd, és még októberben a Mikrokozmosz című, gyermekeknek szóló stúdiótermi darabot tűzték műsorra. Novemberben lesz az első nagyszínpadi darabjuk, A mi kis városunk címmel, amelyet Őze Áron fog rendezni. Decemberben Szemán Béla rendezésében a Judit című stúdiótermi darab szerepel a repertoárban. Aztán jövő februárban Az üvegcipő című klasszikus darabot nézheti a közönség, márciusban Sipos Imre, a színház művészeti vezetője állítja színpadra a Toldi című darabot. Ebben a hónapban Lélekharang címmel egy stúdiótermi előadás is lesz. Májusban a Lúzer rádió nagyszínpadi darab és a Frida című stúdiótermi darab szerepel a naptárban.

A hagyományokhoz híven, a társulati ülés végén több elismerést adtak át az intézmény munkatársának. A díjazottakról a társulat tagjai szavaznak. A Teátrista-díjat ezúttal Kiss Attila és Jászberényi Gábor kapta. A Társulati-díjat Kovács Dénes, a Kulissza-díjat Böröcz György vehette át. Megalapítottak még egy elismerést, amelyet a színház vezetése adományozhat oda bármely ott dolgozó kollégának. Ezt a Bartók-díjat több évtizedes munkájáért, a most nyugdíjba vonuló Neumann Gábor érdemelte ki.

A rovat további hírei: Kultúra

Időutazás a Múzeumok Éjszakáján

Időutazás a Múzeumok Éjszakáján

2017. június 25. (vasárnap)

Színes programokkal, két helyszínen várták az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján szombaton. A kőtárban a római kori időket, a KMI-ben pedig a jelen kortárs művészetét ismerhették meg a látogatók.

Múzeumok Éjszakája - Itt a teljes program!

Múzeumok Éjszakája - Itt a teljes program!

2017. június 24. (szombat)

Ókori piknikkel, dalesttel, tárlatvezetésekkel készülnek a Múzeumok Éjszakájára városunkban. A programok a Kortárs Művészeti Intézetben és az kőtárban is ingyenesek lesznek.

Dunai Limes - Jövőre benyújtjuk a világörökségi nevezést

Dunai Limes - Jövőre benyújtjuk a világörökségi nevezést

2017. június 21. (szerda)

Magyarország 2018 elején nyújtja be a Dunai Limes világörökségi nevezését három másik országgal együtt - hangzott el a Magyar Limes Szövetség (MaLimSz) által szervezett szerdai budapesti Duna-Limes konferencián.

Vége az utolsó dalnak is

Vége az utolsó dalnak is

2017. június 19. (hétfő)

Kellemes zene és kellemes idő várta az utolsó napon a fesztiválozókat, akik bár nem voltak túl sokan, legalább jó kis koncertekkel búcsúzhattak az idei fesztiváltól. Jövőre találkozunk a tizedik DUDIK-on!

Túl a legerősebb napon

Túl a legerősebb napon

2017. június 18. (vasárnap)

A DUDIK legerősebb napján is túlvagyunk, nézőszámban és a fellépők minőségét tekintve is a szombat győzött, de ez nem is csoda, a hiperkarma, a 30Y és a Vad Fruttik is odatették magukat.

Félidejéhez érkezett a DUDIK

Félidejéhez érkezett a DUDIK

2017. június 17. (szombat)

Ránézésre nem a pénteki volt a legerősebb nap a DUDIK-on, összességében mégis köröket vert az elsőre mind a látogatók számában, mind pedig a produkciókat tekintve. Papíron el is érkeztünk a legerősebb naphoz, ma ugyanis egymás után lép a nagyszínpadra a hiperkarma, a 30Y, a Vad Fruttik és a Hollywood Rose.

A néptáncról szólt a hétvége

A néptáncról szólt a hétvége

2017. június 12. (hétfő)

Néptáncosok özönlötték el a Munkásművelődési Központ udvarát, a második Pünkösdi Rózsa Gyermek Néptánctalálkozóra jöttek a hétvégén.