Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Évadzáró díjátadó a Bartókban

2017. június 16. (péntek) 20:45 - Molnár Emese

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.

Társulati üléssel zárta az idei évadot a Bartók Kamaraszínház péntek este. Mint azt Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, kilenc saját produkciót hoztak létre ebben az évadban. A hat nagyszínpadi darabot (például a Kárment, A kaméliás hölgyet, a Rák Jóska, dán királyfit) összesen nyolcvankét alkalommal játszották el a dunaújvárosi intézményben, és kétszer vendégszerepelt az előadás. Emellett öt vendégelőadás (többek között a Telitalálat, A szőke ciklon) is volt a Bartók nagytermében, összesen huszonnyolc alkalommal. Három új stúdiótermi darabbal (az Enyém, tied, az Igazságtalanság, a Kuplékirály) készültek ebben az évadban, és hat korábbi darabot tettek be még a repertoárba, összesen kilencvenegy előadással. A színdarabok, táncjátékok mellett több hangversenynek, koncertnek, gálának is helyett adott a színház az évad során, valamint tizenegy kiállítás rendeztek az aulában.

Összeállt már a következő évad tervezete, amely a Szolgálat évada elnevezést kapta, és amelyre már lehet bérletet is váltani. Őze Áron elöljáróban elmondta, szeptemberben a Négy évszak, októberben a Terminál című táncjátékot láthatják majd, és még októberben a Mikrokozmosz című, gyermekeknek szóló stúdiótermi darabot tűzték műsorra. Novemberben lesz az első nagyszínpadi darabjuk, A mi kis városunk címmel, amelyet Őze Áron fog rendezni. Decemberben Szemán Béla rendezésében a Judit című stúdiótermi darab szerepel a repertoárban. Aztán jövő februárban Az üvegcipő című klasszikus darabot nézheti a közönség, márciusban Sipos Imre, a színház művészeti vezetője állítja színpadra a Toldi című darabot. Ebben a hónapban Lélekharang címmel egy stúdiótermi előadás is lesz. Májusban a Lúzer rádió nagyszínpadi darab és a Frida című stúdiótermi darab szerepel a naptárban.

A hagyományokhoz híven, a társulati ülés végén több elismerést adtak át az intézmény munkatársának. A díjazottakról a társulat tagjai szavaznak. A Teátrista-díjat ezúttal Kiss Attila és Jászberényi Gábor kapta. A Társulati-díjat Kovács Dénes, a Kulissza-díjat Böröcz György vehette át. Megalapítottak még egy elismerést, amelyet a színház vezetése adományozhat oda bármely ott dolgozó kollégának. Ezt a Bartók-díjat több évtizedes munkájáért, a most nyugdíjba vonuló Neumann Gábor érdemelte ki.

A rovat további hírei: Kultúra

Tapsvihar fogadta a Terminált a Bartókban

Tapsvihar fogadta a Terminált a Bartókban

2017. október 20. (péntek)

Ma este mutatták be a Bartók Kamaraszínházban a Terminál című táncjátékot. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a darabot, a végén álló tapssal jutalmazták a kitűnő előadást. Galéria!

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

2017. október 20. (péntek)

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Pazar szereposztással jön az új darab

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek)

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

2017. október 17. (kedd)

Az Intercisa Múzeum munkatársai az elmúlt hétvégén Dunaújváros  testvérvárosába, Vukovárra utaztak. Az ottani tapasztalatokról, a látogatásról Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója számolt be honlapunknak.

Utószó Németh Gáborral

Utószó Németh Gáborral

2017. október 13. (péntek)

Folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet irodalmi programsorozata, ahol elismert költők, írók mesélnek munkáikról, eddigi életükről, sok érdekességet feltárva a hallgatók előtt.

Elhunyt Nepp József

Elhunyt Nepp József

2017. október 09. (hétfő)

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró - tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

Tapsviharos Mikrokozmosz

Tapsviharos Mikrokozmosz

2017. október 06. (péntek)

Este hétkor a Szolgálat Évadnak első gyerekelőadását mutatták be a Bartók színház stúdiótermbében, a fogadtatása pedig a várakozásoknak megfelelően kitűnő volt és a közönség tagjai rendkívül jól érezték magukat rajta.