Dunaújváros Hetilap

Megújuló energiaforrásokból

doszerk - 2017. június 27. 8:03

Feldolgozta a tavaly év végén rekordmennyiségben beérkező, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, és az adatok alapján a jövőben két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon.

A KÁT rendszer a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze, a támogatási kérelmeket december 31-ig lehetett benyújtani az energiahivatalhoz. A 2428 beadott kérelemből több mint 1600 esetben hiánypótlásra szólította fel a kérelmezőt a MEKH, csaknem 800 esetben viszont azonnal kiadta a kötelező átvételi jogosultságot megállapító határozatokat. Május végén a benyújtott kérelmekből már csak 212 várt hiánypótlásra, 2200 esetben elkészült a kötelező átvételi jogosultságot megállapító határozat - közölte a hivatal.

Kiemelte: a kérelmek nagy részében 0,5 megawatt alatti napelemes erőmű támogatását igényelték, de jelentős a 0,5 megawatt feletti napelemes erőművek szerepe is; ez azt jelenti, hogy a következő egy évben jelentősen nőhet a naperőművek száma Magyarországon, így a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

A megújuló energiaforrásból előállított, kötelező átvételi támogatásban részesülő villamos energia erőművek beépített kapacitása 2015-ben 837 megawatt volt. Ha minden tervezett erőmű elkészül, akkor a hazai napelemes kapacitás - a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva - mintegy 2100 megawattra nőne 2018 végéig. Ez összességében meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményét - jelezte a MEKH.

A közlemény szerint a napelemes erőművek ilyen mértékű növekedése nagy kihívás elé állítja a villamos elosztó hálózatot üzemeltető cégeket. Sok csatlakozási igényt kell elbírálni, majd kivitelezni, és felkészülni a naperőművek időjárásfüggő működése miatti kihívásokra, ezért a közeljövőben jelentős elosztóhálózati fejlesztéseket kell végezni.

A naperőművek üzemidejét a napsütéses órák száma befolyásolja. Magyarországon átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel lehet számolni, ami egy 0,5 megawattos naperőmű esetén 525-600 megawattóta éves előállított villamos energiát jelent erőművenként. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi.

A KÁT keretében a naperőművek összesen 10,5 GWh mennyiségű villamos energiát értékesítettek 2015-ben, ami 2014-hez képest 54,5 százalékos növekedés. A napelem-üzemeltetőknek 2015-ben 340 millió forintot fizettek ki, ebből a kötelező átvételi ár és a piaci átlagár közötti különbség miatti KÁT támogatás 210 millió forint volt.

Idén január 1-jétől a KÁT-ot a Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) váltotta fel.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.