Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mindannyian Ádámok és Évák vagyunk

Vass Ádám - 2017. június 3. 8:19

Ötödik "felvonásához" ért az Ádámok és Évák ünnepe a Bartók Kamaraszínházban. Idén nyolc középiskolai csapat vette birtokba a színpadot és adta elő Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának egy jelenetét.

Majdnem három hónap próba és gyakorlás után nyolc középiskolai csapat állt színpadra, hogy előadja saját verzióját a Szentivánéji álom című Shakespeare vígjátékból. A péntek esti bemutatón elsőként Dubai Péter, a helyi kezdeményezés főszervezője, házigazdája köszöntötte a nézőket, majd Őze Áron igazgató, a program fővédnöke nyitotta meg az estet. Mint mondta, mindannyian Ádámok és Évák vagyunk és az embernek pedig kötelező játszani, gyereknek és felnőttnek egyaránt, játékimádatunkat és humorérzékünket éppen ezért sose veszítsük el.

A középiskolás diákok természetesen nem profi színészek, a kezdeményezés célja a színház megszerettetése volt, de mellette egy verseny is, ezért rangos zsűri is árgus szemekkel vizsgálta a jeleneteket. A nézőtéren helyet foglalt Galambos Attila drámaíró, műfordító, Kakasy Dóra színművésznő és a zsűri elnöke, Dunai Tamás Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész is.

A kétfelvonásos előadást követően az eredményhirdetés előtt mindannyian röviden értékelték a diákok teljesítményét. Elsőként a Simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium tanulóit, akik maradtak a klasszikus szövegeknél, jó látványt kreáltak, de kicsit talán unalmasan játszottak. A második jelenetet a Rudas diákjai mutatták be precízen, de kevésbé izgalmasan. Őket a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola követte, akik vicces és modern házibulit varázsoltak a színpadra ötletes koreográfiával. A Lorántffy diákjai az athéni mesterek színdarabjának próbáját adaptálták jó alakításokkal, melyek közt néhány egészen vicces karakterek is teremtődtek. A szünet után a bánkisok következtek izgalmas, hiteles és néha elég szabad szájú, rímbe szedett szlenget használva, modern zenékkel körítve. A szerelmesek egymásnak ugrasztását bemutató Chatepaté című jelenetben a dunaferresek verziójában Puck ármánykodása valójában annyiból állt, hogy helyettük írt a másiknak chaten, így hergelve fel a szereplőket. Dunai Tamás szerint remek karikatúrákat és jól átgondolt koncepciót mutattak be. Az utolsó előtti jelenetben a Pannon Oktatási Központ maníroktól mentes játékát láthatták a nézők, végül a Széchenyi István Gimnázium szép pillanatokat és remek koreográfiát bemutató zárását mutatta be.

A diákok a szöveget szinte végig természetesen, bakik nélkül, pontosan mondták el, de ha valaki nem ismeri Shakespeare művét, vagy már nem emlékszik rá, akkor esélye sem volt követni a eseményeket. Egy-két kivételtől eltekintve pedig mindannyian a modern korba helyezték át a szereplőket és az okostelefonokat, facebookot bátran használva, néha szlenggel tarkítva mutatták be adaptációjukat.

Végül az öt fődíj mellett a zsűri öt különdíjat is kiosztott a szereplők között.

A legbátrabb humorú szereplő: Verbóczki Kolos

A legjobb Heléna: Keresztes Viktória

A legkitűnőbb alakítás a legkevesebb szöveggel: Rabi Luca

A legszebben beszélő szereplő: Galanisz Achileasz

A legszebben éneklő szereplő: Kovács Eszter

A legötletesebb fiataloknak szóló ötletek: Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Legjobb női mellékszereplő: Lantai Linda

Legjobb férfi mellékszereplő: Illés Tamás

Legjobb női főszereplő: Preizler Nikolett

Legjobb férfi főszereplő: Müller László

Legjobb előadás: a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!