Dunaújváros Hetilap

Októberben megkezdődhet az élményfürdő felújítása

2017. június 15. (csütörtök) 13:54 - Molnár Emese

Utak, járdák felújításáról, alapítványi támogatásokról is döntöttek a júniusi közgyűlésen. A képviselők Páli Zsuzsannára, a város egykori főépítészére emlékeztek egyperces néma főhajtással a csütörtöki közgyűlés elején.

„Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata szomorúan értesült PÁLI ZSUZSANNA építész, közgazdász, urbanista, volt dunaújvárosi, Fejér-megyei és székesfehérvári főépítész asszony hosszú és méltósággal viselt betegséget követő haláláról. Páli Zsuzsanna  2013-ban „Főépítészi Életmű Díjat” kapott a közigazgatásban, az önkormányzatok érdekében kifejtett kimagasló, példaértékű, magas színvonalú megyei és városi főépítészi munkájáért, melyet lelkiismeretesen, a köz szolgálatáért felelősséggel látott el; teljes főépítészi, építészi munkásságával példát adott a harmonikus, értékelvű településfejlesztés-rendezés humánus, szakmailag elkötelezett útjáról. 2017. május 12-én, hosszas betegség után távozott el közülünk. Dunaújváros főépítészeként nevéhez köthető számos hangsúlyos városképi kialakítás, munkáját 1990-től 2001-ig végezte a városunkban. Csodálatos személyiségét, bölcsességét, iróniáját őrizzük méltón, szeretettel. Dunaújváros MJV Önkormányzata osztozik családja és hozzátartozói fájdalmában.”

A megemlékezés után nekiláttak a képviselők a döntéshozói munkának.

A Modern Városok Program fejlesztései között szerepel egy áruforgalmi csomópont kialakítása. Ezt azon a Venyimi út melletti területen szeretnék megvalósítani, amely a Pálhalmai Agrospeciál Kft tulajdonában van (és amelyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága használ). A projekt lebonyolítója és az ipari park üzemeltetője a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. lesz. A mostani közgyűlésen a megbízási szerződésről döntöttek a képviselők.

 A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként turizmusfejlesztésre is lehet támogatásra pályázni. Az önkormányzat két projektet tervezett benyújtani erre a kiírásra: az egyik a látogatóközpont kialakítása a Monbach kúriában és a kúria melletti tér megújítása, illetve, az Intercisa Múzeum átköltöztetése, kialakítása a Magyar úti malom épületében. A mostani közgyűlésen egy harmadik projektet is felvettek ezen TOP-os pályázatok közé, mégpedig, a felső Duna-parton lévő, látványtervvel már rendelkező kilátó megvalósítása.

A Rácdomb lakói egy kérelmet nyújtottak be még tavaly év végén annak érdekében, hogy végezzen az önkormányzat részletes mérnökgeológiai vizsgálatot a Magyar út - Szent István utca – Halász sor által határolt területen, és rendeljen el építési tilalmat, mert tartanak a dunai magas partfal csúszásveszélye miatt. A mérések elkészültek, és javaslatot tettek több védelmi intézkedésre. Ezeket elfogadták a közgyűlésen.

Rengeteg felújítási munkálatról is döntöttek az ülésen.

A Napraforgó és a Liszt Ferenc kerti bölcsődében egy-egy ételliftet telepítenek, a Százszorszép Tagóvodában folytatják a nyílászárók cseréjét, az Aranyalma Tagóvodában két bejárati ajtót fognak kicserélni, valamint a DVG Zrt. által üzemeltetett siófoki üdülő tetőszerkezetét megjavítják. Ezen feladatokra 13,6 millió forintot biztosítottak a DVG-nek.

Mintegy 83,7 millió forintot fordítanak az önkormányzat tulajdonában lévő, volt Juharos vendéglő felújítására. Jelenleg egy felszerelt konyha üzemel az épületben, de szükség van egy olyan helyre, amelyben 150-200 vendéget fogadhatnak és étteremként működhetne tovább. Az épület építészeti, gépészeti és villamos felújításával a DVG Zrt-t bízták meg.

A Modern Városok Program fejlesztéseivel kapcsolatban Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester elmondta, városunknak engedélyezte, jóváhagyta a minisztérium az élményfürdő megvásárlását, így a tervek szerint júliusban már az önkormányzat tulajdonába kerülhet, és októberben kezdődhet a felújítása.

A régit elbontják és új buszváró pavilont építenek a 62-es számú főúton, a sándorházi megállóban és a Szilágyi Erzsébet úti áruháznál. Felújítják a Bagolyvárnál és a Szórád Márton úton lévő buszöblöket, a Batsányi utca 43. és 53., valamint a Tavasz utca 10-14. előtti járdaszakaszt, a helikopter leszállóhoz vezető utat, a Kossuth Lajos utca 19-27. közötti parkolót, a Lajos király körút 2-nél lévő járdát. Korrigálják a Martinovics utca 12. előtti akadálymentesített feljárót. Felújítják az Október 23. tér 9. mögötti parkolót, valamint a Partvédmű területén lévő járdákat, korlátokat, lépcsőfokokat.  Ezen munkálatok elvégzésére 70 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

Egy ivókutat fognak kialakítani a Római körúti víztoronynál.

Ettől a nevelési évtől a Szivárvány Tagóvoda az Aprók Háza Tagóvodában működik. Mivel a Szivárvány ovi a Zöld óvoda címet viseli, ezért mindkét óvoda dolgozói, szülői azt szeretnék, ha Dunaújvárosi Óvoda Szivárványos Aprók Háza Tagóvodájaként neveznék az intézményt. Ezt támogatta is a fenntartó.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a helyi szociális és egészségügyi szervezetek támogatására. A felhívásra tizenegy pályázat érkezett, köztük három alapítványi kérelem, amelyről a közgyűlésnek kellett dönteni. Ezt alapján az ESZI-ért Alapítvány a Barátsági úti idősek otthona ülőgarnitúra cseréjére 150 ezer forintot biztosítanak, a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítvány működési támogatására 500 ezer forintot biztosítanak, a Dunaújvárosi Bölcsődékért Alapítványnak pedig 725 ezer forintot biztosítanak polcok, törölközők, poharak, terítők beszerzésére.

Ilyen pályázatot írt ki az önkormányzat az oktatási, nevelési, szabadidős tevékenységek támogatására. Erre tíz pályázat érkezett, köztük nyolc alapítványi.

A „Szilágyi” Alapítvány 70 ezer forintot fordíthat színházlátogatásra. A Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány 500 ezer forintot kap működési támogatásként. A Mozgás és Mese Alapítványnak300 ezer forintot biztosítanak többfunkciós, egyszerre több gyermek számára használható mászóka beszerzésére. A Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány zeneiskolai gólyatábor megszervezésére 300 ezer forintot kap. A Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítvány 200 ezer forintból kreatív tábort szervezhet. A Kőrösi Diákalapítvány interaktív táblarendszer telepítésére és tanulmányi versenyekre 727 ezer forintot kap. 

A közgyűlés egy szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy testvérvárosi kapcsolatot szeretne kialakítani a horvátországi Vukovárral.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére azt a szándékát is kifejezte a közgyűlés, hogy az önkormányzat által szervezett nemzeti ünnepségek és a kiemelt városi rendezvények előkészítésekor és lebonyolításakor a jövőben lehetőség szerint figyelembe veszi a fogyatékkal élők speciális igényeit, legyen az például akadálymentes közlekedés kialakítása, vagy szakképzett jelnyelvi tolmács a hallássérült emberek számára.

A rovat további hírei: Közélet

Civil cégkapu

Civil cégkapu

2017. augusztus 17. (csütörtök)

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény alapján elektronikus ügyintézésre köteles valamennyi ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet.

A nap legfontosabb eseményei - D+ TV Híradó

A nap legfontosabb eseményei - D+ TV Híradó

2017. augusztus 16. (szerda)

Szennyezett tojás, érkeznek a tankönyvek az iskolákba, Kreatív kurzus és a kiállítások a KMI-ben - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Különleges kedvezmény

Különleges kedvezmény

2017. augusztus 16. (szerda)

Kedvezményes gyógykezelést biztosít a Fejér megyei nyugdíjasoknak az Agárdi Gyógy-, és Termálfürdő.

A nap legfontosabb eseményei - D+ TV Híradó

A nap legfontosabb eseményei - D+ TV Híradó

2017. augusztus 15. (kedd)

Kutyapark, díjátadó Pentelén, Nagyboldogasszony napja - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Kutya jó kalandok várnak itt!

Kutya jó kalandok várnak itt!

2017. augusztus 15. (kedd)

Hivatalosan is birtokba vehették a négylábú kedvencek azt az élményparkot, ami a "Közösségi Összefogás a Szebbért" elnevezésű program során a Hankook Tire segítségével jöhetett létre.

Csupity Simon kapta a Pro Pentele Díjat

Csupity Simon kapta a Pro Pentele Díjat

2017. augusztus 14. (hétfő)

A Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai idén is megszervezték az új kenyér, valamint államalapításunk, és István király szentté avatásának ünnepét, ám ezúttal nem augusztus 19-én, hanem 14-én, hétfőn gyűlt össze a társaság a Magyar úti klubházban. Az idei Pro Pentele Díjat Csupity Simon vehette át a pentelei ünnepségén.

A nap legfontosabb eseményei - D+ TV Híradó

A nap legfontosabb eseményei - D+ TV Híradó

2017. augusztus 14. (hétfő)

Véget ért a junior motorcsónak világbajnokság, idén is Szent István Kupa, sok lesz a napsütés - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.