Ingyenes wifi mindenhol?

2017. július 21. (péntek) 8:03 - doszerk

A kormány által elfogadott határozat értelmében januártól az internethasználat áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik, s a Digitális Jólét Alapcsomag bevezetésével 2018 végéig Magyarország minden településén kiépülhet az ingyenes wifi-szolgáltatás – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos csütörtökön. A programba bekapcsolják a határon túli magyar közösségeket is.

Deutsch Tamás a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tusnádfürdői rendezvényén utalt arra, hogy a kormányhatározat az 1456/2017-es számot viseli, és úgy fogalmazott: „egy digitális nándorfehérvári diadal napjait” ünnepelhetik. A kormány hosszú hónapok előkészítő munkája után fogadta el a program új elemeit, a Digitális Jólét Program 2.0-t, amely több mint 25 pontból áll.

Kifejtette: továbbra is kulcsfontosságúnak tartják, hogy mindenki számára hozzáférhető és megfizethető legyen az internetezés. A program egyik legfontosabb lépése ezért, hogy az internethasználat áfája januártól 18-ról 5 százalékra csökken. Ezzel Magyarországon az unióban a legalacsonyabb lesz az áfa, s az intézkedés az internetes előfizetési díj további mintegy 12-13 százalékos csökkenését eredményezheti. Összességében – az előző mérsékléssel – 20 százalékkal csökken az internetezés díja.

Kitért arra is, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag szolgáltatói kínálatban való megjelenítéséről szóló szerződést a UPC-vel már aláírták, jövő héten közel féltucat nagy, közepes és kis internetszolgáltatóval írnak alá szerződést.

Az alapcsomag lényege, hogy az adott szolgáltató kínálatában lévő legolcsóbb internet-hozzáféréshez képest legalább 15 százalékkal kell, hogy olcsóbb legyen a Digitális Jólét Alapcsomag. Kifejtette: ha az adócsökkentés 20 százalékos és az alapcsomag 15 százalékos árcsökkentő hatását összeadják, akkor 35 százalékkal olcsóbban lehet tavaly decemberhez képest januártól korszerű, internetes csomaghoz jutni.

Jelezte: nagy figyelmet fordítanak a szupergyors internetprogram határidőre való befejezésére, Magyarország lesz az az uniós ország, ahol elsőként, 2018 év végéig minden háztartásba eljut a legalább 30 Mbit/s adatátvitelű szolgáltatás. Kitért arra is, hogy a jövő év végéig minden magyarországi településen, legalább egy közintézményben és legalább egy közterületen ingyenes, szélessávú wifi-szolgáltatás lesz igénybe vehető.

Az Európai Bizottság Wifi for Europe kezdeményezése jelentős mértékben a DJP országos, ingyenes wifi-szolgáltatási programjára építve fogalmazza meg azt a célt, hogy minél több európai uniós városban legyen széles sávú, ingyenes wifi – közölte a biztos.

Fontos elemként jelölte meg még, hogy az 5G fejlesztéseket támogassák, s kitért arra is, hogy a világ harmadik legfejlettebb mobilinternet hálózata a magyarországi. Az a cél, hogy a 2020-as évektől kezdve a világon az elsők között az 5G szolgáltatást bevezető országok közé tartozzon Magyarország.

Kiemelte a digitális kompetenciák bővítését is, és azt mondta: az elkövetkező két évben több mint negyedmillió polgár ingyenes, digitáliskompetencia-fejlesztési programja indul el. Emellett az év második felében megújulnak a korábbi e-Magyarország pontok, s a mostani több mint ezer helyett 1500-ra nő a számuk.

Fotó:MTI

A kibővült programból kitért még arra is, hogy kiemelt támogatást szeretnének nyújtani a magyarországi mikro-vállalkozásoknak, hogy tevékenységük során a digitális átalakulás eszközét alkalmazni tudják. Deutsch Tamás hozzátette: a munkavállalók digitális kompetenciájának gyarapítása, az informatikus képzés megerősítése is szerepel a programban.

Jelezte: elkészül Magyarország digitális agrár- és egészségfejlesztési stratégiája is, és digitális sportstratégiát is kimunkálnak. Kitért a magyar állam működésének digitális átalakítására, s rámutatott: szinte minden állami és önkormányzati ügy digitális intézésének lehetőségét megteremtő fejlesztések fejeződnek be.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: a 2018-19-es tanév végéig több ezer, Kárpát-medencei magyar pedagógus digitális kompetenciájának gyarapítását szolgáló képzések valósulhatnak meg. Azt szeretnék, hogy a határon túli magyar oktatási intézmények korszerűen tudjanak működni és sikeres résztvevői legyenek az oktatás átalakításának.

Kiemelte még, hogy külhoni, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat segítendő széleskörű képzési programot indítanak. Az Okos város fejlesztéseket a határon túli, többségében magyarok lakta régiókra is kiterjesztenék, s több száz magyar önkormányzati, települési vezető számára teremtenek képzési lehetőségeket – tette hozzá Deutsch Tamás.

-OPH-

A rovat további hírei: Politika

Előttünk a város – mögöttünk a kormány

Előttünk a város – mögöttünk a kormány

2019. július 16. (kedd)

Cserna Gábor a közösségi oldalán tette közzé az imént a Fidesz képviselőjelöltjeinek névsorát, akiket jó szívvel ajánl a választópolgároknak.  

Elvtelen összefogás

Elvtelen összefogás

2019. július 16. (kedd)

Nagyon úgy tűnik, hogy ez az összefogás nem a választópolgárok képviselete miatt jött létre, sokkal inkább az elvtelen pártpolitikusok egyéni érdekei miatt.

Kenőpénzzel, zsarolással „koordináltak” Gyurcsányék a tavalyi országgyűlési választások előtt

Kenőpénzzel, zsarolással „koordináltak” Gyurcsányék a tavalyi országgyűlési választások előtt

2019. július 16. (kedd)

Nesze, itt egy „költségtérítés okosba”, csak lépj vissza szép csendben, mi az, hogy nem kell, akkor fideszbérenc leszel, mindenki annak fog tartani, erről gondoskodunk – csak egy megtörtént példa arra, hogy miképp koordinál zsarolnak Gyurcsány Ferencék az olyan körzetekben, ahol más ellenzéki indulók is megmérettetnék magukat.

Magyarország tovább erősödhet az EP-választás után

Magyarország tovább erősödhet az EP-választás után

2019. július 16. (kedd)

Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A magyar kormány soha nem áldozza fel egyetlen nemzeti közösségét sem

A magyar kormány soha nem áldozza fel egyetlen nemzeti közösségét sem

2019. július 16. (kedd)

A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha - jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.

Köpönyegforgatók hava

Köpönyegforgatók hava

2019. július 15. (hétfő)

Fekete-Győr András mozgalma kapitulált, feladott mindent, amit éveken keresztül ígért követőinek, az alapítóknak, akik jelentős része már máshol – vagy inkább sehol – sem politizál.

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

2019. július 15. (hétfő)

Ma már nem lehet fontos döntést hozni az unióban a visegrádi négyek véleményének figyelembevétele nélkül – mondta a Fidesz EP-képviselője