Ingyenes wifi mindenhol?

2017. július 21. (péntek) 8:03 - doszerk

A kormány által elfogadott határozat értelmében januártól az internethasználat áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik, s a Digitális Jólét Alapcsomag bevezetésével 2018 végéig Magyarország minden településén kiépülhet az ingyenes wifi-szolgáltatás – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos csütörtökön. A programba bekapcsolják a határon túli magyar közösségeket is.

Deutsch Tamás a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tusnádfürdői rendezvényén utalt arra, hogy a kormányhatározat az 1456/2017-es számot viseli, és úgy fogalmazott: „egy digitális nándorfehérvári diadal napjait” ünnepelhetik. A kormány hosszú hónapok előkészítő munkája után fogadta el a program új elemeit, a Digitális Jólét Program 2.0-t, amely több mint 25 pontból áll.

Kifejtette: továbbra is kulcsfontosságúnak tartják, hogy mindenki számára hozzáférhető és megfizethető legyen az internetezés. A program egyik legfontosabb lépése ezért, hogy az internethasználat áfája januártól 18-ról 5 százalékra csökken. Ezzel Magyarországon az unióban a legalacsonyabb lesz az áfa, s az intézkedés az internetes előfizetési díj további mintegy 12-13 százalékos csökkenését eredményezheti. Összességében – az előző mérsékléssel – 20 százalékkal csökken az internetezés díja.

Kitért arra is, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag szolgáltatói kínálatban való megjelenítéséről szóló szerződést a UPC-vel már aláírták, jövő héten közel féltucat nagy, közepes és kis internetszolgáltatóval írnak alá szerződést.

Az alapcsomag lényege, hogy az adott szolgáltató kínálatában lévő legolcsóbb internet-hozzáféréshez képest legalább 15 százalékkal kell, hogy olcsóbb legyen a Digitális Jólét Alapcsomag. Kifejtette: ha az adócsökkentés 20 százalékos és az alapcsomag 15 százalékos árcsökkentő hatását összeadják, akkor 35 százalékkal olcsóbban lehet tavaly decemberhez képest januártól korszerű, internetes csomaghoz jutni.

Jelezte: nagy figyelmet fordítanak a szupergyors internetprogram határidőre való befejezésére, Magyarország lesz az az uniós ország, ahol elsőként, 2018 év végéig minden háztartásba eljut a legalább 30 Mbit/s adatátvitelű szolgáltatás. Kitért arra is, hogy a jövő év végéig minden magyarországi településen, legalább egy közintézményben és legalább egy közterületen ingyenes, szélessávú wifi-szolgáltatás lesz igénybe vehető.

Az Európai Bizottság Wifi for Europe kezdeményezése jelentős mértékben a DJP országos, ingyenes wifi-szolgáltatási programjára építve fogalmazza meg azt a célt, hogy minél több európai uniós városban legyen széles sávú, ingyenes wifi – közölte a biztos.

Fontos elemként jelölte meg még, hogy az 5G fejlesztéseket támogassák, s kitért arra is, hogy a világ harmadik legfejlettebb mobilinternet hálózata a magyarországi. Az a cél, hogy a 2020-as évektől kezdve a világon az elsők között az 5G szolgáltatást bevezető országok közé tartozzon Magyarország.

Kiemelte a digitális kompetenciák bővítését is, és azt mondta: az elkövetkező két évben több mint negyedmillió polgár ingyenes, digitáliskompetencia-fejlesztési programja indul el. Emellett az év második felében megújulnak a korábbi e-Magyarország pontok, s a mostani több mint ezer helyett 1500-ra nő a számuk.

Fotó:MTI

A kibővült programból kitért még arra is, hogy kiemelt támogatást szeretnének nyújtani a magyarországi mikro-vállalkozásoknak, hogy tevékenységük során a digitális átalakulás eszközét alkalmazni tudják. Deutsch Tamás hozzátette: a munkavállalók digitális kompetenciájának gyarapítása, az informatikus képzés megerősítése is szerepel a programban.

Jelezte: elkészül Magyarország digitális agrár- és egészségfejlesztési stratégiája is, és digitális sportstratégiát is kimunkálnak. Kitért a magyar állam működésének digitális átalakítására, s rámutatott: szinte minden állami és önkormányzati ügy digitális intézésének lehetőségét megteremtő fejlesztések fejeződnek be.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: a 2018-19-es tanév végéig több ezer, Kárpát-medencei magyar pedagógus digitális kompetenciájának gyarapítását szolgáló képzések valósulhatnak meg. Azt szeretnék, hogy a határon túli magyar oktatási intézmények korszerűen tudjanak működni és sikeres résztvevői legyenek az oktatás átalakításának.

Kiemelte még, hogy külhoni, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat segítendő széleskörű képzési programot indítanak. Az Okos város fejlesztéseket a határon túli, többségében magyarok lakta régiókra is kiterjesztenék, s több száz magyar önkormányzati, települési vezető számára teremtenek képzési lehetőségeket – tette hozzá Deutsch Tamás.

-OPH-

A rovat további hírei: Politika

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

2020. február 17. (hétfő)

Három nagyon fontos és első ránézésre is nyilvánvaló, továbbá egy kevesebbet említett, de szintén lényeges tényezőre fókuszálok a vasárnapi, elsöprő ellenzéki győzelmet hozott időközi országgyűlési választás kapcsán. Elemzés.

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

2020. február 16. (vasárnap)

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

2020. február 16. (vasárnap)

Élőben követheti nyomon honlapunk hasábjain az időközi országgyűlési választás legfontosabb tényezőit. Az urnák 6 órakor nyíltak Fejér megye 4-es egyéni választókerületében, 19 órakor fejeződik be a választás – és remény szerint mihamarabb eredményekkel is jövünk!

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

2020. február 14. (péntek)

Taktikát változtattak a kormánypártok. Az eddig meglehetősen udvarias és visszafogott stílusban zajló időközi választás néhány nappal ezelőtt gyökeresen megváltozott...

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

2020. február 10. (hétfő)

Amint arról már beszámoltunk, hét jelölt száll ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án, azaz vasárnap körzetünkben. Itt az összes fontos információ a választással kapcsolatban – és persze újra megmutatjuk, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek a szavazólapon!

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

2020. február 10. (hétfő)

Dunaújvárosban találkoztak újra az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei – a szombati tanácskozás végén a szabad városok vezetői közleményt adtak ki az önkormányzatok önállóságáért.

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

2020. február 06. (csütörtök)

Három ellenzéki polgármester, Dunaújváros, Szeged és Hódmezővásárhely első embere várja közös teázásra a városlakókat a Városháza téren szombaton. Kötetlen beszélgetés  – egy szabad városban kérdezni is szabad.