Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Megérkezett a tömeg a Rockmaratonra

Vass Ádám - 2017. július 12. 13:00

A nagyszínpadon főleg a folk-metal, a kisszínpadon és a sátorban pedig a hazai keményvonalas szcéna legjobbjai zúzták a zúznivalót, és végre a szabad szemmel jól látható tömeg is megérkezett a Rockmaraton első napjára. Összefoglaló, képek, videó, arcok és polgármesteri látogatás.

Szokványos első napnak indult a keddi Rockmaratonon: A hetijegyesek befoglalták a kemping egyre fogyatkozó sátorhelyeit, hesszeltek kicsit a szabadstrandon vagy az árnyékban, elkezdődött a bemelegítés és jöhettek a koncertek. A tömeg azonban már nem egy fáradtan induló első napot jelzett, hanem legalább egy péntekit, szóval lesz itt még hangulat és zúzás a Szalki-szigeten a maradék négy napon, ezt garantáljuk. Egyszerű a matek, valószínűleg hasonló látogatószámra van idén is esély, de mivel ez tavaly tíz napra oszlott el, addig ugyanez a tömeg fele annyi időt tölt csak a fesztiválon, látványosan növelve a koncerten headbangelők számát.

 

A nagyszínpadon a Dalriada és a Tyr kezdett, a folkzenével megbolondított metal pedig teljesen felszabadítóan hatott szinte mindenkire, amire a kellemes idő csak rátett egy lapáttal. Ezalatt a kisszínpadokon Watch my Dying és a Rómeó Vérzik hozta a kötelezőt, a sátorban pedig a Böiler, akik a vártnál visszafogottabbak voltak, de a közönség helyettük is hozott pár őrült pillanatot.

Szokás szerint a hangulat késő este tetőzött, ami nem is csoda, mivel az ír kocsmapunk hazai helytartója, a Paddy and the Rats állt a deszkákra, a közönség pedig jócskán megtöltötte a színpad előtti területet. Ez azonban semmi nem volt ahhoz képest, ami a keddi nap főfellépője, az Amorphis alatt volt nem sokkal éjfél előtt. A szervezők jó érzékkel a nap utolsó nagyszínpados fellépőivel párhuzamosan nem szerették volna megosztani a fesztiválozókat egy másik koncerttel, így mindenki, aki él és mozog a világsztár fellépők produkcióját nézheti. Az Amorphis pedig nem is okozott csalódást a rajongóknak, ahogy az utánuk következő Rózsaszín Pitbull sem, akik szokásos kritikus előadásukkal tették fel a pontot az i-re.

És valószínűleg megtaláltuk a legfiatalabb rockmaratonistát is, Déliát, aki jövőhéten lesz nyolc hónapos.

Polgármesteri látogatás

Szerdán délelőtt Cserna Gábor polgármester is ellátogatott a Rockmaratonra, és Varga Zoltánnal, a fesztivál operatív szervezőjével járták körbe a Szalki-szigetet. Nemcsak az idei rendezvény eddigi történéseiről, tapasztalatairól beszéltek, hanem már szóba került a jövő évi fesztivál terve is.

Mint azt Cserna Gábor elmondta, három évvel ezelőtt kereste meg az önkormányzatot Varga Zoltán és szervező csapata azzal, hogy városunkban rendeznék meg a Rockmaratont. A polgármester hangsúlyozta, mára bebizonyosodott, van létjogosultsága ennek a rockzenei fesztiválnak városunkban, amely mindenféle balhé nélküli, jó szórakozási lehetőséget nyújt a műfaj kedvelőinek, a látogatóknak. Hozzátette, bízik benne, hogy az idei Rockmaratonon is minden rendben lesz. Pozitív visszajelzéseket kapnak mind a szervezők részéről, mind pedig a városlakók részéről is. Toleránsak a fesztivállal szemben, a szervezők pedig igyekeznek minden jogszabályi előírásoknak megfelelni.

Varga Zoltán arról beszélt, körülbelül 30-35 ezres látogatottságra számítanak az idén. Mint mondta, tavaly a tíz nap során megoszlott a napi látogatottság, a legtöbben a Megadeth-es napon voltak, több, mint hétezren. Idén hatnapos a buli, mindegyik napon komoly zenei kínálat várja a rockereket, és egy stabil, ötezer fős napi látogatottsággal számolnak. Az már látható, hogy sokkal több sátorozó van, mind a kempingben, mind pedig a volt Remix melletti területen. A bérletek, jegyek eladása alapján a legtöbben a hétvégi koncertekre érkeznek. Varga Zoltán azt is mondta, a szervezés tekintetében az idei fesztivál indult a legsimábban, már jól belakták a Szalki-szigetet, és bár mindkét napon esett az eső, jól „állták a sarat”, nem akadályozza őket az időjárás. Az elmúlt öt év során személy szerint neki az idei a legjobb buli, amelyet úgy nyitottak meg, hogy már szervezhetik a jövő évit is.

Unaloműzésnek itt az első napról készült galéria, mindenki keresse meg magát a fotókon. Katt a képre!

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.