"Tudtam, hogy meg kell mentenem az életét"

2017. július 15. (szombat) 12:20 - Brousil Csaba

Mint ahogy arról beszámoltunk egy harmincöt év körüli férfit kellett újraéleszteniük a vízimentőknek tegnap kora délután a szabadstrandon. A férfi egy lány lélekjelenlétének és szakmai tudásának köszönheti az életét.

Kis híján végzetes tragédiába torkollt egy ártatlannak indult fürdőzés tegnap, nem sokkal egy óra után a Szalki-szigeten. Egy 35 év körüli férfi indult fürödni a szabadstrand vizébe, majd elmerült. A helyszínen tartózkodók segítségért kiáltottak. Németh Claudia, vízimentő figyelt fel a kiabálásra, de mint mondta először fel kellett mérnie a terepet és a kiabálás igazságtartalmát, mivel napjában többször előfordult, hogy a fürdőző közönség egyes tagjai "poénból" vízimentőért kiáltoztak. Mint, ahogy Claudia DO-nak elmondta, ez az eset nem poén volt, hanem a hideg valóság. Azonnal elkezdett rohanni, majd a vízbe vetette magát és beúszott az akkor már eszméletlen férfiért. Egy strandoló segített neki, hogy ki tudják hozni a partra, de ez nem volt egyszerű mutatvány, lévén a bajbajutott megtermett volt és öntudatlan, így a fejét folyamatosan a víz fölött kellett tartani. Nem kis erőfeszítés árán, de sikerült kihozni a partra. Claudia kiabálta az ott tartózkodóknak, hogy hívjanak mentőt majd azonnal megkezdte a férfi újraélesztését. Elmondta, hogy nem volt gondolkodási ideje, nem volt lehetősége a mérlegelésnek, azonnal cselekednie kellett. Ösztönből jöttek neki a mozdulatok. Megszűnt számára a külvilág, csak azzal foglalkozott, hogy megmentse a férfi életét. A közelben tartózkodó mentők gyorsan odaértek és átvették Claudiától az újraélesztést. Ekkorra a férfi már elkezdte kiadni magából a benyelt, belélegzett vízet. Claudia profi módon stabil oldalfekvésbe helyezte, majd átadta a terepet a mentőknek.  Ekkor már sejteni lehetett, hogy a férfi megmenekül. Hála egy fiatal lánynak, akinek ez volt ez első éles helyzete vízimentőként, amelyben kifogástalanul helytállt.

A mentősök a Szent Pantaleon Kórház intenzív osztályára szállították a szerencsétlenül járt férfit. Mint azt Reszegi Imre elmondta, példamutató volt a helyszínen lévő egységek együttműködése, a Rockmaratont biztosító mentőszolgálat, a vízimentők és a rendőrség munkatársai is példásan tették dolgukat. A helyzet súlyosságára való tekintettel mentőhelikoptert is riasztani kellett, de a sikeres újraélesztést követően végül nem volt rá szükség, így azt visszafordították. A férfi jelenlegi állapota kielégítőnek mondható.

Claudia egyébként a közelmúltban tett sikeres vízimentő vizsgát és eredetileg nem is a szabadstrandra, hanem a Velencei-tóra osztották volna be. De a sors másképp akarta.

A Claudiával készített portrénkat a Dunaújváros Közéleti Hetilap következő - július 21-ei - számában olvashatják majd.

A rovat további hírei: Sziréna

Verekedés az utcán

Verekedés az utcán

2017. július 26. (szerda)

Utcai verekedés miatt jártak el a rendőrök tegnap a Fáy András utcában.

Drogtermesztőt keres a rendőrség

Drogtermesztőt keres a rendőrség

2017. július 25. (kedd)

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kábítószer-termesztő felkutatásában. A férfi egy ipari épületében több mint negyven tő cannabist termesztett.

Túl gyorsan, öv nélkül - Halálos baleset

Túl gyorsan, öv nélkül - Halálos baleset

2017. július 24. (hétfő)

Egy személyautó letért az útról és fának ütközött, vezetője a helyszínen életét vesztette.

A kertben azért sütögethetünk

A kertben azért sütögethetünk

2017. július 23. (vasárnap)

Jelenleg is az egész ország területére vonatkozó tűzgyújtási tilalom van érvényben az erdős részeken, de a magánterületen szabad főzni-sütögetni, megfelelő biztonsági intézkedésekkel.

Három autó ütközött

Három autó ütközött

2017. július 23. (vasárnap)

Több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópálya 29-es kilométerszelvényében, Martonvásár térségében, személyi sérüléssel járó baleset miatt - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t.

Fűvel bukott le

Fűvel bukott le

2017. július 23. (vasárnap)

Gyanúsítottként hallgatták ki azt a fiatalt, akinél az igazoltatása során kábítószergyanús cuccot találtak.

Toporogva előre

Toporogva előre

2017. július 22. (szombat)

A megnövekedett forgalom miatt mindkét irányába lelassult a haladás az M7-es autópálya megyei szakaszán.