"Tudtam, hogy meg kell mentenem az életét"

2017. július 15. (szombat) 12:20 - Brousil Csaba

Mint ahogy arról beszámoltunk egy harmincöt év körüli férfit kellett újraéleszteniük a vízimentőknek tegnap kora délután a szabadstrandon. A férfi egy lány lélekjelenlétének és szakmai tudásának köszönheti az életét.

Kis híján végzetes tragédiába torkollt egy ártatlannak indult fürdőzés tegnap, nem sokkal egy óra után a Szalki-szigeten. Egy 35 év körüli férfi indult fürödni a szabadstrand vizébe, majd elmerült. A helyszínen tartózkodók segítségért kiáltottak. Németh Claudia, vízimentő figyelt fel a kiabálásra, de mint mondta először fel kellett mérnie a terepet és a kiabálás igazságtartalmát, mivel napjában többször előfordult, hogy a fürdőző közönség egyes tagjai "poénból" vízimentőért kiáltoztak. Mint, ahogy Claudia DO-nak elmondta, ez az eset nem poén volt, hanem a hideg valóság. Azonnal elkezdett rohanni, majd a vízbe vetette magát és beúszott az akkor már eszméletlen férfiért. Egy strandoló segített neki, hogy ki tudják hozni a partra, de ez nem volt egyszerű mutatvány, lévén a bajbajutott megtermett volt és öntudatlan, így a fejét folyamatosan a víz fölött kellett tartani. Nem kis erőfeszítés árán, de sikerült kihozni a partra. Claudia kiabálta az ott tartózkodóknak, hogy hívjanak mentőt majd azonnal megkezdte a férfi újraélesztését. Elmondta, hogy nem volt gondolkodási ideje, nem volt lehetősége a mérlegelésnek, azonnal cselekednie kellett. Ösztönből jöttek neki a mozdulatok. Megszűnt számára a külvilág, csak azzal foglalkozott, hogy megmentse a férfi életét. A közelben tartózkodó mentők gyorsan odaértek és átvették Claudiától az újraélesztést. Ekkorra a férfi már elkezdte kiadni magából a benyelt, belélegzett vízet. Claudia profi módon stabil oldalfekvésbe helyezte, majd átadta a terepet a mentőknek.  Ekkor már sejteni lehetett, hogy a férfi megmenekül. Hála egy fiatal lánynak, akinek ez volt ez első éles helyzete vízimentőként, amelyben kifogástalanul helytállt.

A mentősök a Szent Pantaleon Kórház intenzív osztályára szállították a szerencsétlenül járt férfit. Mint azt Reszegi Imre elmondta, példamutató volt a helyszínen lévő egységek együttműködése, a Rockmaratont biztosító mentőszolgálat, a vízimentők és a rendőrség munkatársai is példásan tették dolgukat. A helyzet súlyosságára való tekintettel mentőhelikoptert is riasztani kellett, de a sikeres újraélesztést követően végül nem volt rá szükség, így azt visszafordították. A férfi jelenlegi állapota kielégítőnek mondható.

Claudia egyébként a közelmúltban tett sikeres vízimentő vizsgát és eredetileg nem is a szabadstrandra, hanem a Velencei-tóra osztották volna be. De a sors másképp akarta.

A Claudiával készített portrénkat a Dunaújváros Közéleti Hetilap következő - július 21-ei - számában olvashatják majd.

A rovat további hírei: Sziréna

Lopás, baleset, vízbe fulladás

Lopás, baleset, vízbe fulladás

2017. szeptember 26. (kedd)

Az együttműködő partnerekkel közösen a rendőrség megfelelő közbiztonságot és közrendet tartott fenn az idei nyáron a Balaton és a Velencei-tó térségében - jelentette ki az országos rendőrfőkapitány kedden Gyenesdiáson.

Jogsi nélkül, részegen

Jogsi nélkül, részegen

2017. szeptember 24. (vasárnap)

Az Aranyvölgyi úton igazoltattak a járőrök egy 60 éves helyi autóst tegnap délben, aki ezt megelőzően anyagi káros balesetet okozott. A férfival szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott és az is kiderült, hogy az illetőnek nincs jogosítványa. A férfit további mintavételre állították elő az egyenruhások, valamint büntető és szabálysértési eljárást indítottak vele szemben. 

Nem fizetett, így leüli a bírságot

Nem fizetett, így leüli a bírságot

2017. szeptember 23. (szombat)

A Sikló utcában intézkedtek a rendőrök egy 45 éves helyi férfival szemben, akiről megállapították, hogy a vele szemben kiszabott szabálysértési bírságot nem fizette be, ezért annak elzárásra változtatása miatt előállították és őrizetbe vették.

Halálos gázolás a Papírgyári úton

Halálos gázolás a Papírgyári úton

2017. szeptember 23. (szombat)

A zebrán gázoltak halálra egy 58 éves dunaújvárosi nőt ma hajnalban a Papírgyári úton.

Szép kis adag anyag volt nála

Szép kis adag anyag volt nála

2017. szeptember 21. (csütörtök)

A járőrök tegnap délelőtt a Tűzoltó úton igazoltattak egy helyi lakost. A rendőrök a férfi ruházatának átvizsgálása során több mint tíz gramm kábítószergyanús anyagot találtak, ezért az 52 éves férfit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra előállították. Az ügyben kábítószer birtoklása vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás indult. 

Halálos baleset

Halálos baleset

2017. szeptember 20. (szerda)

Vadat gázolt egy személyautó szerda hajnalban Fejér megyében, a Csákvár és Oroszlány közötti úton, majd az ütközés következtében a gépkocsi az út menti árokba hajtott. Elsődleges információk szerint a gépkocsiban utazó egyik ember életét vesztette - jelentette honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Halálos baleset Százhalombattán

Halálos baleset Százhalombattán

2017. szeptember 18. (hétfő)

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a százhalombattai olajfinomító területén. Az elsődleges adatok szerint a finomító belső úthálózatán egy személygépkocsival közlekedő férfi az egyik kereszteződésben figyelmen kívül hagyta az „elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát és neki ütközött egy segédmotor-kerékpárral közlekedő 56 éves férfinak. A motoros a baleset során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.