"Tudtam, hogy meg kell mentenem az életét"

2017. július 15. (szombat) 12:20 - Brousil Csaba

Mint ahogy arról beszámoltunk egy harmincöt év körüli férfit kellett újraéleszteniük a vízimentőknek tegnap kora délután a szabadstrandon. A férfi egy lány lélekjelenlétének és szakmai tudásának köszönheti az életét.

Kis híján végzetes tragédiába torkollt egy ártatlannak indult fürdőzés tegnap, nem sokkal egy óra után a Szalki-szigeten. Egy 35 év körüli férfi indult fürödni a szabadstrand vizébe, majd elmerült. A helyszínen tartózkodók segítségért kiáltottak. Németh Claudia, vízimentő figyelt fel a kiabálásra, de mint mondta először fel kellett mérnie a terepet és a kiabálás igazságtartalmát, mivel napjában többször előfordult, hogy a fürdőző közönség egyes tagjai "poénból" vízimentőért kiáltoztak. Mint, ahogy Claudia DO-nak elmondta, ez az eset nem poén volt, hanem a hideg valóság. Azonnal elkezdett rohanni, majd a vízbe vetette magát és beúszott az akkor már eszméletlen férfiért. Egy strandoló segített neki, hogy ki tudják hozni a partra, de ez nem volt egyszerű mutatvány, lévén a bajbajutott megtermett volt és öntudatlan, így a fejét folyamatosan a víz fölött kellett tartani. Nem kis erőfeszítés árán, de sikerült kihozni a partra. Claudia kiabálta az ott tartózkodóknak, hogy hívjanak mentőt majd azonnal megkezdte a férfi újraélesztését. Elmondta, hogy nem volt gondolkodási ideje, nem volt lehetősége a mérlegelésnek, azonnal cselekednie kellett. Ösztönből jöttek neki a mozdulatok. Megszűnt számára a külvilág, csak azzal foglalkozott, hogy megmentse a férfi életét. A közelben tartózkodó mentők gyorsan odaértek és átvették Claudiától az újraélesztést. Ekkorra a férfi már elkezdte kiadni magából a benyelt, belélegzett vízet. Claudia profi módon stabil oldalfekvésbe helyezte, majd átadta a terepet a mentőknek.  Ekkor már sejteni lehetett, hogy a férfi megmenekül. Hála egy fiatal lánynak, akinek ez volt ez első éles helyzete vízimentőként, amelyben kifogástalanul helytállt.

A mentősök a Szent Pantaleon Kórház intenzív osztályára szállították a szerencsétlenül járt férfit. Mint azt Reszegi Imre elmondta, példamutató volt a helyszínen lévő egységek együttműködése, a Rockmaratont biztosító mentőszolgálat, a vízimentők és a rendőrség munkatársai is példásan tették dolgukat. A helyzet súlyosságára való tekintettel mentőhelikoptert is riasztani kellett, de a sikeres újraélesztést követően végül nem volt rá szükség, így azt visszafordították. A férfi jelenlegi állapota kielégítőnek mondható.

Claudia egyébként a közelmúltban tett sikeres vízimentő vizsgát és eredetileg nem is a szabadstrandra, hanem a Velencei-tóra osztották volna be. De a sors másképp akarta.

A Claudiával készített portrénkat a Dunaújváros Közéleti Hetilap következő - július 21-ei - számában olvashatják majd.

A rovat további hírei: Sziréna

Három új rendőrautót kapott a kapitányság

Három új rendőrautót kapott a kapitányság

2018. április 25. (szerda)

Az önkormányzat támogatásából három új rendőrautót vásároltak a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság számára. Suszter Tamás rendőrkapitány az önkormányzat és a rendőrség közötti kapcsolat egy újabb mérföldkövének nevezte a mostani átadóünnepséget.

Autó égett Seregélyesnél

Autó égett Seregélyesnél

2018. április 24. (kedd)

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó Seregélyes külterületén, a 62-es főút és a Dunaújvárosi út kereszteződése közelében. A tűzesethez a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Az elsődleges információk szerint a gépkocsiban senki nem tartózkodott. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Piát akart lopni, lebukott

Piát akart lopni, lebukott

2018. április 24. (kedd)

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság lopás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy 25 éves dunaújvárosi lakos ellen, aki április 23-án a Béke körúton található bevásárlóközpontból szeszes italt próbált ellopni úgy, hogy az üveget a ruhájába rejtette.

Vádemelés várhat a cserbenhagyóra

Vádemelés várhat a cserbenhagyóra

2018. április 24. (kedd)

A dunaújvárosi férfi adatai hátrahagyása nélkül távozott egy Perkáta külterületén történt baleset helyszínéről, melynek részese volt. A rendőrség az ügyben folytatott nyomozást lezárta és vádemelési javaslattal élt az illetékes ügyészségen.

Tűz egy családi házban

Tűz egy családi házban

2018. április 23. (hétfő)

Teljesen kiégett egy kétszintes, tetőtér-beépítéses családi ház konyhája Dunaújvárosban, a Berán Lajos utcában. A városi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók elhagyták az épületet. Az egységek két vízsugárral fékezték meg a lángokat.

Több tucat határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Több tucat határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

2018. április 23. (hétfő)

Hetven határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. Pénteken 37, szombaton 18, vasárnap 10 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit állítottak elő, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron.

A kereszteződésben ütötte el a biciklist

A kereszteződésben ütötte el a biciklist

2018. április 22. (vasárnap)

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt tegnap Mezőfalván a Fehérvári út és a József Nádor utca kereszteződésében. Egy Ford 43 éves női vezetője a kereszteződéshez érve nem biztosított elsőbbséget egy szemből érkező kerékpárosnak és összeütközött vele. Az ütközés következtében a kerékpár 71 éves vezetője megsérült. A baleset bekövetkezésének körülményeit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálja.