"Tudtam, hogy meg kell mentenem az életét"

2017. július 15. (szombat) 12:20 - Brousil Csaba

Mint ahogy arról beszámoltunk egy harmincöt év körüli férfit kellett újraéleszteniük a vízimentőknek tegnap kora délután a szabadstrandon. A férfi egy lány lélekjelenlétének és szakmai tudásának köszönheti az életét.

Kis híján végzetes tragédiába torkollt egy ártatlannak indult fürdőzés tegnap, nem sokkal egy óra után a Szalki-szigeten. Egy 35 év körüli férfi indult fürödni a szabadstrand vizébe, majd elmerült. A helyszínen tartózkodók segítségért kiáltottak. Németh Claudia, vízimentő figyelt fel a kiabálásra, de mint mondta először fel kellett mérnie a terepet és a kiabálás igazságtartalmát, mivel napjában többször előfordult, hogy a fürdőző közönség egyes tagjai "poénból" vízimentőért kiáltoztak. Mint, ahogy Claudia DO-nak elmondta, ez az eset nem poén volt, hanem a hideg valóság. Azonnal elkezdett rohanni, majd a vízbe vetette magát és beúszott az akkor már eszméletlen férfiért. Egy strandoló segített neki, hogy ki tudják hozni a partra, de ez nem volt egyszerű mutatvány, lévén a bajbajutott megtermett volt és öntudatlan, így a fejét folyamatosan a víz fölött kellett tartani. Nem kis erőfeszítés árán, de sikerült kihozni a partra. Claudia kiabálta az ott tartózkodóknak, hogy hívjanak mentőt majd azonnal megkezdte a férfi újraélesztését. Elmondta, hogy nem volt gondolkodási ideje, nem volt lehetősége a mérlegelésnek, azonnal cselekednie kellett. Ösztönből jöttek neki a mozdulatok. Megszűnt számára a külvilág, csak azzal foglalkozott, hogy megmentse a férfi életét. A közelben tartózkodó mentők gyorsan odaértek és átvették Claudiától az újraélesztést. Ekkorra a férfi már elkezdte kiadni magából a benyelt, belélegzett vízet. Claudia profi módon stabil oldalfekvésbe helyezte, majd átadta a terepet a mentőknek.  Ekkor már sejteni lehetett, hogy a férfi megmenekül. Hála egy fiatal lánynak, akinek ez volt ez első éles helyzete vízimentőként, amelyben kifogástalanul helytállt.

A mentősök a Szent Pantaleon Kórház intenzív osztályára szállították a szerencsétlenül járt férfit. Mint azt Reszegi Imre elmondta, példamutató volt a helyszínen lévő egységek együttműködése, a Rockmaratont biztosító mentőszolgálat, a vízimentők és a rendőrség munkatársai is példásan tették dolgukat. A helyzet súlyosságára való tekintettel mentőhelikoptert is riasztani kellett, de a sikeres újraélesztést követően végül nem volt rá szükség, így azt visszafordították. A férfi jelenlegi állapota kielégítőnek mondható.

Claudia egyébként a közelmúltban tett sikeres vízimentő vizsgát és eredetileg nem is a szabadstrandra, hanem a Velencei-tóra osztották volna be. De a sors másképp akarta.

A Claudiával készített portrénkat a Dunaújváros Közéleti Hetilap következő - július 21-ei - számában olvashatják majd.

A rovat további hírei: Sziréna

Árokba borult egy autó a 6-os úton

Árokba borult egy autó a 6-os úton

2017. november 20. (hétfő)

Letért az úttestről és árokba borult egy személygépkocsi a 6-os főút Dunaföldvár és Kisapostag közötti szakaszán, a 82-es kilométernél. A balesethez a solti hivatásos és a dunaföldvári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

Feszítővágóval szabadították ki a sofőrt

Feszítővágóval szabadították ki a sofőrt

2017. november 17. (péntek)

Tetejére borult egy személygépkocsi csütörtökön éjszaka a 7-es főút székesfehérvári kivezető szakaszán.

Árokba borult egy kamion a 6-os úton

Árokba borult egy kamion a 6-os úton

2017. november 15. (szerda)

Egy árokba borult kamion műszaki mentését végezték a szakemberek a 6-os úton, a város határában.

Tűz a Gőzmalom utcában

Tűz a Gőzmalom utcában

2017. november 14. (kedd)

Tűz ütött ki egy kétszintes családi ház egyik helyiségében kedd délután a Gőzmalom utcában.

Satufék, kilenc sérült

Satufék, kilenc sérült

2017. november 14. (kedd)

Eddig tisztázatlan körülmények között vészfékezésre kényszerült egy menetrend szerinti autóbusz Székesfehérváron, a Palotai úton.

Baleset a baracsi lehajtónál

Baleset a baracsi lehajtónál

2017. november 14. (kedd)

Két autó ütközött a 6-os főút 72-es kilométerszelvényében a baracsi lehajtónál. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

Részegen az utakon

Részegen az utakon

2017. november 13. (hétfő)

Az elmúlt huszonnégy órában három esetben intézkedtek ittas járművezetés miatt a rendőrök.