"Tudtam, hogy meg kell mentenem az életét"

2017. július 15. (szombat) 12:20 - Brousil Csaba

Mint ahogy arról beszámoltunk egy harmincöt év körüli férfit kellett újraéleszteniük a vízimentőknek tegnap kora délután a szabadstrandon. A férfi egy lány lélekjelenlétének és szakmai tudásának köszönheti az életét.

Kis híján végzetes tragédiába torkollt egy ártatlannak indult fürdőzés tegnap, nem sokkal egy óra után a Szalki-szigeten. Egy 35 év körüli férfi indult fürödni a szabadstrand vizébe, majd elmerült. A helyszínen tartózkodók segítségért kiáltottak. Németh Claudia, vízimentő figyelt fel a kiabálásra, de mint mondta először fel kellett mérnie a terepet és a kiabálás igazságtartalmát, mivel napjában többször előfordult, hogy a fürdőző közönség egyes tagjai "poénból" vízimentőért kiáltoztak. Mint, ahogy Claudia DO-nak elmondta, ez az eset nem poén volt, hanem a hideg valóság. Azonnal elkezdett rohanni, majd a vízbe vetette magát és beúszott az akkor már eszméletlen férfiért. Egy strandoló segített neki, hogy ki tudják hozni a partra, de ez nem volt egyszerű mutatvány, lévén a bajbajutott megtermett volt és öntudatlan, így a fejét folyamatosan a víz fölött kellett tartani. Nem kis erőfeszítés árán, de sikerült kihozni a partra. Claudia kiabálta az ott tartózkodóknak, hogy hívjanak mentőt majd azonnal megkezdte a férfi újraélesztését. Elmondta, hogy nem volt gondolkodási ideje, nem volt lehetősége a mérlegelésnek, azonnal cselekednie kellett. Ösztönből jöttek neki a mozdulatok. Megszűnt számára a külvilág, csak azzal foglalkozott, hogy megmentse a férfi életét. A közelben tartózkodó mentők gyorsan odaértek és átvették Claudiától az újraélesztést. Ekkorra a férfi már elkezdte kiadni magából a benyelt, belélegzett vízet. Claudia profi módon stabil oldalfekvésbe helyezte, majd átadta a terepet a mentőknek.  Ekkor már sejteni lehetett, hogy a férfi megmenekül. Hála egy fiatal lánynak, akinek ez volt ez első éles helyzete vízimentőként, amelyben kifogástalanul helytállt.

A mentősök a Szent Pantaleon Kórház intenzív osztályára szállították a szerencsétlenül járt férfit. Mint azt Reszegi Imre elmondta, példamutató volt a helyszínen lévő egységek együttműködése, a Rockmaratont biztosító mentőszolgálat, a vízimentők és a rendőrség munkatársai is példásan tették dolgukat. A helyzet súlyosságára való tekintettel mentőhelikoptert is riasztani kellett, de a sikeres újraélesztést követően végül nem volt rá szükség, így azt visszafordították. A férfi jelenlegi állapota kielégítőnek mondható.

Claudia egyébként a közelmúltban tett sikeres vízimentő vizsgát és eredetileg nem is a szabadstrandra, hanem a Velencei-tóra osztották volna be. De a sors másképp akarta.

A Claudiával készített portrénkat a Dunaújváros Közéleti Hetilap következő - július 21-ei - számában olvashatják majd.

A rovat további hírei: Sziréna

Körözött csalót fogtak

Körözött csalót fogtak

2018. február 15. (csütörtök)

Az egyenruhások tegnap a Devecseri Gábor utcában fogtak el egy 27 éves helyi férfit, akiről megállapították, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság csalás bűntett elkövetése miatt elrendelte a körözését. A férfit a rendőrök elfogták és előállítását követően őrizetbe vették.

Ököllel zárta le a vitát a férj

Ököllel zárta le a vitát a férj

2018. február 14. (szerda)

A rendőrök egy 50 éves férfit hallgattak ki gyanúsítottként, majd ideiglenes megelőző távoltartásról határoztak.

Kapával verte agyon az idős bácsit

Kapával verte agyon az idős bácsit

2018. február 13. (kedd)

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosbította a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a férfinak a büntetését, aki 2016-ban betört egy dunaföldvári idős emberhez, majd egy vermelő kapával agyonverte.

Súlyos baleset az Óvárosban

Súlyos baleset az Óvárosban

2018. február 12. (hétfő)

Súlyos sérülést szenvedett az a motoros, aki egy személyautóval ütközött a Magyar út - Temető utca kereszteződésénél ma reggel.

Városi drogdílerek őrizetben

Városi drogdílerek őrizetben

2018. február 11. (vasárnap)

A dunaújvárosi rendőrök egy asszonyt és két férfit hallgattak ki gyanúsítottként, majd bűnügyi őrizetbe vették őket.

Migránsokat fogtak a városban

Migránsokat fogtak a városban

2018. február 10. (szombat)

Mint arról beszámoltunk, vélhetően illegálisan tartózkodott az a három személy annak a kamionnak a rakterében, mely Szerbiából hozott papírhulladékot a papírgyárhoz. A rendőrség tájékoztatta szerkesztőségünket: a gyanú jogos volt, három pakisztáni állampolgárságú illegális bevándorló bújt el a kamion rakterében.

Migránsok a városban?

Migránsok a városban?

2018. február 09. (péntek)

Vélhetően illegálisan tartózkodott az a három személy annak a kamionnak a rakterében, mely Szerbiából hozott papírhulladékot a papírgyárhoz.