Dunaújváros Hetilap

Velocipéddel a Dunáért!

Molnár Emese - 2017. július 3. 6:22

Egy különleges biciklivel, úgynevezett velocipéddel tekeri körbe a Dunát Hidvégi-Üstös Pál, majd a Duna teljes magyarországi hosszán augusztusban úszik, ősszel pedig fut.

A Duna Régió Stratégia soros elnökségét jelenleg Magyarország látja el. A stratéga célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a Duna fontosságára. Ezt kívánja hangsúlyozni Hidvégi-Üstös Pál ultratáv-sportoló is, aki az országos program részeként június végétől egy nagy kerékpár túrával járja körbe a Duna melletti településeket. Nem is akármivel, egy velocipéddel, amelyet a dunaújvárosi közönség is megtekinthetett, hiszen július 2-án hozzánk is eltekert. A Szalkszentmártonból érkező sportembert a Decathlon sportáruház parkolójában várta egy kisebb biciklis csapat, és így együtt (rendőrségi felvezetés kíséretében) bicikliztek a Városháza térre, ahol Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta. Hidvégi-Üstös Pál elmondta, a Duna lehetőségeinek népszerűsítésén kívül feltérképezi azt is, milyen adottságokkal rendelkeznek a Duna menti települések, és milyen fejlesztési elképzeléseik vannak, amelyeket aztán átad, felvázol majd a Duna Stratégia éves fórumán, amely október 18-án és 19-én lesz.

Gombos István elmondta, a Duna Stratégia kapcsán Magyarország három kiemelt jelentőségű területen vállalt koordinációs szerepet: a fenntartható energia használatának ösztönzésében Csehországgal, a vizek minőségének helyreállításában és megőrzésében Szlovákiával, valamint a környezeti kockázatok kezelésében Romániával. A Duna Stratégia hat évvel ezelőtt kezdődött, több fejlesztési elképzelés valósult már meg belőle.
- Büszkék lehetünk természeti értékeinkre, így a Szalki-szigetre, ahol a Modern Városok Program keretében felújítjuk a volt Remix épületét, amely vonatkozik az öltözőkre és a vizes blokkok teljes rekonstrukciójára is, a színpad és a sportpályák fejlesztésére, valamint a futópálya létrehozására. Szeretnénk egy regionális horgászközpontot kialakítani és a kikötőt is fejleszteni- sorolta Gombos István.

Beszélt a Mária Útról is, amely egy fejlesztés alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, és amely érinti városunkat is. A dunai kirándulóhelyek látnivalói között Dunaújváros tekintetében központi elem lehet még többek között a Rácdomb tetején kimagasló Rác-templom, a Rudnyánszky-Mondbach kúria, a zöldövezeti sáv és arborétum, az acélipari szoborpark, de a város saját színházának színvonalas programjai, vagy éppen az országos hírnévnek örvendő Dunagyöngye Halászcsárda is mind-mind élményt, programot jelent a városba látogató turisták számára.
Egy másik nagy jelentőségű turisztikai fejlesztést jelenthet Dunaújváros számára a Limes-program. A Duna mentén húzódó római kori véderőműre világörökségi pályázatot nyújt be Magyarország három másik országgal közösen 2018 januárjában. Ezzel kapcsolatban a városban három projektelem valósulna meg: egy látogatóközpont létrehozása, a kőtár fejlesztése és egy edényégető kemence védőépületének kialakítása.

- Az úgynevezett EuroVelo 6-os nemzetközi kerékpárút Duna-menti szakaszát a jelenlegi tervek szerint a Duna keleti partján, Dunaújvárossal szemben jelölik ki. Bár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében városunk fejleszteni és bővíteni kívánja kerékpáros főhálózatát, azonban több irányban is hiányoznak a várost a környező településekkel összekötő kapcsolatok. Bízom benne, hogy Hidvégi-Üstös Pál elviszi üzenetünket és egyúttal kérésünket a konferenciára, és lehetőségünk lesz további finanszírozási forrásokhoz jutni ennek a területnek a fejlesztéséhez is- mondta az alpolgármester.

Vasárnap városunkban pihent meg Hidvégi-Üstös Pál, aki ma már Budapest felé veszi az irányt, a hétvégéig pedig Mosonmagyaróvárig szeretne elérni. Ezután a Duna másik oldalán fog végigtekerni Szalkszentmártonig a velocipéddel. A sportember elmesélte, öt évvel ezelőtt figyelt fel erre a különleges biciklire. Egy mesterrel készíttetett magának egy sajátot egy több mint százéves járgány mintájára, ezzel járja most a Duna menti településeket, hogy felhívja az emberek figyelmét a folyóink védelmére.
- Az élet megőrzéséhez nagyon fontos az egészséges, tiszta víz. Gyönyörű folyóink vannak, ez Isten áldása, ajándékba kaptuk, amelyre vigyáznunk is kell. Évtizedekkel ezelőtt nagyapáink bátran meríthettek akár a Duna, akár a Tisza vízéből, mert igató volt. Sajnos ma már ez nem mondható el, ezért is kell különösen odafigyelnünk az ivóvízkészletünkre, a folyóinkra- hangsúlyozta Hidvégi-Üstös Pál.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.