Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bronzba öntött emlékezet

2017. augusztus 26. (szombat) 18:50 - Molnár Emese

A településen nagy hagyománnyal bíró, ősi mesterségnek, a halászatnak állítottak emléket Rácalmáson: Palotás József bronzszobrát a ráctemplom parkjában avatták fel pénteken.

Egy szépen kialakított környezet utolsó építőkockája került a helyére azzal, hogy Palotás József Halász című bronzszobrát is felállították a rácalmási ráctemplom tövében, amelyet ünnepélyesen is felavattak péntek délután.

Schrick István, Rácalmás polgármestere elmondta, dr. Sándor Péter kezdeményezése, ötlete alapján kezdték el a ráctemplom előtti terület átépítését. Korábban egy kis fabódé állt ott, nem volt túl impozáns látvány, így a testület és két vállalkozó támogatásával egy szép parkos részt alakítottak ki. Szerettek volna emléket állítani a halászat ősi mesterségének is, amelyet a Duna menti településen oly sokan végeztek hosszú-hosszú idő óta.

Dr. Sándor Péter a szobor elkészítésével felkereste a Munkácsy-díjas alkotót, Palotás Józsefet, aki örömmel vállalata a feladatot, és a kutatómunka, a tervezés, az előkészületek után bronzból megformált egy halászt, a szobrot pedig csobogó víz veszi körül. Az alkotó a halászó ember kívánta a középpontba állítani, és az ő mindennapi küzdelmeit.

Az átadási ünnepségen dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője arról beszélt, egy szobor átadása mindig különleges dolog, hiszen egy örök emléket állít az utókor számára. Jelen esetben pedig egy olyan mesterséget, hivatást szimbolizál a műalkotás, amelyhez a településen élők ezer szállal kötődnek. Mint azt dr. Galambos Dénes személyes élményként megjegyezte, a hagyományokat őrzik és továbbadják, akárcsak Kukucska Gyula, a település alpolgármestere, akitől megannyi történetet hallott a halászatról.

Az ünnepi beszédek után hivatalosan is átadták a bronzszobrot, majd minden érdeklődőt megvendégeltek a ráctemplom előtt, mi mással természetesen, mint halászlével.

A rovat további hírei: Kultúra

Újrahasznosítás kreatívan

Újrahasznosítás kreatívan

2017. november 20. (hétfő)

A Gárdonyi iskolában nyílt kiállításon rendkívül egyedi, de az iskolához nagyon közel álló technikával készült alkotásokat tekinthetnek meg a látogatók a következő egy hétben.

Márton napi mulatság

Márton napi mulatság

2017. november 19. (vasárnap)

A Munkásművelődési Központban harmadszor rendezték meg a Márton napi kavalkádot, ezúttal az első alkalmaknál is több látogatóval.

Kurucz Zsófia harmadik kiállítása

Kurucz Zsófia harmadik kiállítása

2017. november 17. (péntek)

A Bartók színház aulájában ezúttal Kurucz Zsófia tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők, akinek tavaly augusztusi bemutatkozása óta ez már a harmadik kiállítása városunkban.

A költő üzenete a legfontosabb

A költő üzenete a legfontosabb

2017. november 16. (csütörtök)

Tizenkilencedik alkalommal tartott városi szavalóversenyt a Dunaferr iskola, melyre a korábbiakhoz hasonlóan ismét rengetegen jelentkeztek, hogy elszavalhassák kedvenc versüket.

Asszonymese egy részben

Asszonymese egy részben

2017. november 15. (szerda)

Márai Sándor 1980-ban megjelent története elevenedik meg a Bartók színházban, méghozzá nem más, mint a Jászai Mari-díjas Vándor Éva tolmácsolásában. A rendező, Szemán Béla a darabbal kapcsolatban elmondta, színházi értelemben véve a nők nincsenek elkényeztetve, ritka, hogy ennyire mély, ennyire nagy szerep jut valakinek, az előadás tehát ebben is kicsit más lesz, mint amit megszokhattunk.

Múzeumi Őszbúcsúztató

Múzeumi Őszbúcsúztató

2017. november 12. (vasárnap)

Ismeretterjesztő előadásokkal, őszies hangulatú kézműves programokkal és Márton napi hagyományokra épülő foglalkozásokkal várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum szombaton a családi napon.

Jazzy Stripe a Művészben

Jazzy Stripe a Művészben

2017. november 10. (péntek)

Folytatódik a Művész Presszó péntek esti jazz-sorozata, ma a könnyedebb, populárisabb műfajokat is előszeretettel megszólaltató Jazzy Stripe lép a közönség elé.