Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bronzba öntött emlékezet

2017. augusztus 26. (szombat) 18:50 - Molnár Emese

A településen nagy hagyománnyal bíró, ősi mesterségnek, a halászatnak állítottak emléket Rácalmáson: Palotás József bronzszobrát a ráctemplom parkjában avatták fel pénteken.

Egy szépen kialakított környezet utolsó építőkockája került a helyére azzal, hogy Palotás József Halász című bronzszobrát is felállították a rácalmási ráctemplom tövében, amelyet ünnepélyesen is felavattak péntek délután.

Schrick István, Rácalmás polgármestere elmondta, dr. Sándor Péter kezdeményezése, ötlete alapján kezdték el a ráctemplom előtti terület átépítését. Korábban egy kis fabódé állt ott, nem volt túl impozáns látvány, így a testület és két vállalkozó támogatásával egy szép parkos részt alakítottak ki. Szerettek volna emléket állítani a halászat ősi mesterségének is, amelyet a Duna menti településen oly sokan végeztek hosszú-hosszú idő óta.

Dr. Sándor Péter a szobor elkészítésével felkereste a Munkácsy-díjas alkotót, Palotás Józsefet, aki örömmel vállalata a feladatot, és a kutatómunka, a tervezés, az előkészületek után bronzból megformált egy halászt, a szobrot pedig csobogó víz veszi körül. Az alkotó a halászó ember kívánta a középpontba állítani, és az ő mindennapi küzdelmeit.

Az átadási ünnepségen dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője arról beszélt, egy szobor átadása mindig különleges dolog, hiszen egy örök emléket állít az utókor számára. Jelen esetben pedig egy olyan mesterséget, hivatást szimbolizál a műalkotás, amelyhez a településen élők ezer szállal kötődnek. Mint azt dr. Galambos Dénes személyes élményként megjegyezte, a hagyományokat őrzik és továbbadják, akárcsak Kukucska Gyula, a település alpolgármestere, akitől megannyi történetet hallott a halászatról.

Az ünnepi beszédek után hivatalosan is átadták a bronzszobrot, majd minden érdeklődőt megvendégeltek a ráctemplom előtt, mi mással természetesen, mint halászlével.

A rovat további hírei: Kultúra

Gyulára megy a Rák Jóska

Gyulára megy a Rák Jóska

2018. június 19. (kedd)

A Bartók színház társulata is fellép az idei Shakespeare Fesztiválon, amelyet július 9-15. között rendeznek Gyulán, a várszínházi évad keretében.

Vége az utolsó dalnak is

Vége az utolsó dalnak is

2018. június 17. (vasárnap)

Hangosan, pörgősen és többnyire jó zenékkel ért véget a tizedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Jövőre ugyanitt, ugyanekkor találkozunk. Addig viszont sok élmény vár még ránk, élen a Rockmaratonnal, amit most csak még jobban várunk.

Tetőpontján a hangulat

Tetőpontján a hangulat

2018. június 16. (szombat)

A harmadik nap a DUDIK-on egyben eddig a legjobb is volt, köszönhetően a zenekaroknak és a látogatóknak, akik szép számmal képviseltették magukat.

A Család Évadát hirdette meg Őze Áron

A Család Évadát hirdette meg Őze Áron

2018. június 15. (péntek)

Évadzáró társulati ülést tartottak a Bartók színházban, az elmúlt hónapot értékelése után pedig átadták a díjakat is azoknak, akik a legtöbbet tették idén a színházért.

Beindult a fesztivál

Beindult a fesztivál

2018. június 15. (péntek)

Túl vagyunk a DUDIK felénél és az biztos, hogy nem a csütörtöki számított a legerősebb napnak a négy közül, de a látogatók nem csalódtak, megkapták az igazi fesztiválérzést.

Tombolt a diákköztársaság

Tombolt a diákköztársaság

2018. június 14. (csütörtök)

Elkezdődött a tizedik DUDIK fesztivál, ahol az eső szerencsére elmaradt, de a nagy nevek megérkeztek és meg is alapozták a további három nap hangulatát.

Popstrand, nekünk idén is féláron

Popstrand, nekünk idén is féláron

2018. június 13. (szerda)

Ezen a nyáron is ötven százalékos kedvezménnyel látogathatja minden dunaújvárosi lakcímmel rendelkező érdeklődő az Agárdi Popstrand koncertjeit.