Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bronzba öntött emlékezet

2017. augusztus 26. (szombat) 18:50 - Molnár Emese

A településen nagy hagyománnyal bíró, ősi mesterségnek, a halászatnak állítottak emléket Rácalmáson: Palotás József bronzszobrát a ráctemplom parkjában avatták fel pénteken.

Egy szépen kialakított környezet utolsó építőkockája került a helyére azzal, hogy Palotás József Halász című bronzszobrát is felállították a rácalmási ráctemplom tövében, amelyet ünnepélyesen is felavattak péntek délután.

Schrick István, Rácalmás polgármestere elmondta, dr. Sándor Péter kezdeményezése, ötlete alapján kezdték el a ráctemplom előtti terület átépítését. Korábban egy kis fabódé állt ott, nem volt túl impozáns látvány, így a testület és két vállalkozó támogatásával egy szép parkos részt alakítottak ki. Szerettek volna emléket állítani a halászat ősi mesterségének is, amelyet a Duna menti településen oly sokan végeztek hosszú-hosszú idő óta.

Dr. Sándor Péter a szobor elkészítésével felkereste a Munkácsy-díjas alkotót, Palotás Józsefet, aki örömmel vállalata a feladatot, és a kutatómunka, a tervezés, az előkészületek után bronzból megformált egy halászt, a szobrot pedig csobogó víz veszi körül. Az alkotó a halászó ember kívánta a középpontba állítani, és az ő mindennapi küzdelmeit.

Az átadási ünnepségen dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője arról beszélt, egy szobor átadása mindig különleges dolog, hiszen egy örök emléket állít az utókor számára. Jelen esetben pedig egy olyan mesterséget, hivatást szimbolizál a műalkotás, amelyhez a településen élők ezer szállal kötődnek. Mint azt dr. Galambos Dénes személyes élményként megjegyezte, a hagyományokat őrzik és továbbadják, akárcsak Kukucska Gyula, a település alpolgármestere, akitől megannyi történetet hallott a halászatról.

Az ünnepi beszédek után hivatalosan is átadták a bronzszobrot, majd minden érdeklődőt megvendégeltek a ráctemplom előtt, mi mással természetesen, mint halászlével.

A rovat további hírei: Kultúra

Zene és tánc a kozmoszban

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd)

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Pénteken elszabadul a Falka

Pénteken elszabadul a Falka

2017. szeptember 25. (hétfő)

Dupla táncjátékkal indul a Szolgálat Évada a Bartók színházban, pénteken ugyanis jön az első premier, ami rögtön két előadást is jelent egyben, hiszen a Négy évszak, A falka két különböző történetet mesél el, ami mégis együtt ad ki egy látványos előadást.

Kiállítás a múlt századból

Kiállítás a múlt századból

2017. szeptember 22. (péntek)

Pentelei Molnár János mellett városunk egy másik kiemelkedően nagy színvonalú festőt is adott az országnak, mégpedig a méltatlanul elfeledett Galla Endrét, aki éppen 120 éve született. Most az ő festményeiből látható kiállítás a Bartók színházban.

Újra nagy ünneppé tenni a Zene Világnapját

Újra nagy ünneppé tenni a Zene Világnapját

2017. szeptember 22. (péntek)

Az előző években a Zene Világnapja kevésbé került középpontba városunkban, holott korábban nagy hagyományai voltak minden év október elsején. Idén a Sándor Frigyes Zeneiskola szervezésének hála méltó módon ünnepelhetünk egy egész napos programsorozatnak köszönhetően.

Ez Vagyok Én kiállítás idén is

Ez Vagyok Én kiállítás idén is

2017. szeptember 20. (szerda)

A Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület idén már tizenkilencedik alkalommal rendezi meg országos kiállítását Ez Vagyok Én címmel, melyre október 6-ig várják az alkotásokat.

Históriás mesék az MMK-ban

Históriás mesék az MMK-ban

2017. szeptember 18. (hétfő)

Ma este hat órától az MMK-ban folytatódik Horváth Béla történelem tanár históriás meséinek őszi idénye. Az első előadáson a 10. századi magyar katonai nagyhatalom hadjáratait mutatja be az érdeklődőknek.

Negyven éve a közösségért

Negyven éve a közösségért

2017. szeptember 17. (vasárnap)

Négy évtizeddel ezelőtt, 1977. szeptember 12-én alakult meg a Dunaújvárosi Délszláv Klub. Ez alkalomból látványos gálával kedveskedtek a ma már Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete nevet viselő csapat tagjai az érdeklődőknek szombaton délután a Bartók színházban, ami egy jókedvű vacsorával és Táncházzal folytatódott a Béke étteremben.