Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bronzba öntött emlékezet

2017. augusztus 26. (szombat) 18:50 - Molnár Emese

A településen nagy hagyománnyal bíró, ősi mesterségnek, a halászatnak állítottak emléket Rácalmáson: Palotás József bronzszobrát a ráctemplom parkjában avatták fel pénteken.

Egy szépen kialakított környezet utolsó építőkockája került a helyére azzal, hogy Palotás József Halász című bronzszobrát is felállították a rácalmási ráctemplom tövében, amelyet ünnepélyesen is felavattak péntek délután.

Schrick István, Rácalmás polgármestere elmondta, dr. Sándor Péter kezdeményezése, ötlete alapján kezdték el a ráctemplom előtti terület átépítését. Korábban egy kis fabódé állt ott, nem volt túl impozáns látvány, így a testület és két vállalkozó támogatásával egy szép parkos részt alakítottak ki. Szerettek volna emléket állítani a halászat ősi mesterségének is, amelyet a Duna menti településen oly sokan végeztek hosszú-hosszú idő óta.

Dr. Sándor Péter a szobor elkészítésével felkereste a Munkácsy-díjas alkotót, Palotás Józsefet, aki örömmel vállalata a feladatot, és a kutatómunka, a tervezés, az előkészületek után bronzból megformált egy halászt, a szobrot pedig csobogó víz veszi körül. Az alkotó a halászó ember kívánta a középpontba állítani, és az ő mindennapi küzdelmeit.

Az átadási ünnepségen dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője arról beszélt, egy szobor átadása mindig különleges dolog, hiszen egy örök emléket állít az utókor számára. Jelen esetben pedig egy olyan mesterséget, hivatást szimbolizál a műalkotás, amelyhez a településen élők ezer szállal kötődnek. Mint azt dr. Galambos Dénes személyes élményként megjegyezte, a hagyományokat őrzik és továbbadják, akárcsak Kukucska Gyula, a település alpolgármestere, akitől megannyi történetet hallott a halászatról.

Az ünnepi beszédek után hivatalosan is átadták a bronzszobrot, majd minden érdeklődőt megvendégeltek a ráctemplom előtt, mi mással természetesen, mint halászlével.

A rovat további hírei: Kultúra

Már a Toldira készülnek

Már a Toldira készülnek

2018. február 20. (kedd)

Arany János Toldiját viszik színre musical formájában a Bartókban március 23-án, Sipos Imre rendezésében. A darab első olvasópróbáját tegnap tartották.

Keserédes búcsú a színpadtól

Keserédes búcsú a színpadtól

2018. február 18. (vasárnap)

Lapis Erika öt hónapos kismamaként lépett utoljára a Bartók színpadára, most minden erejével az anyaságra koncentrál fog. 

Dunaújváros is szóba került

Dunaújváros is szóba került

2018. február 13. (kedd)

Két monostort építene Magyarországon a bécsi ortodox egyházközség. Ennek érdekében egyházi delegáció tett látogatást városunkban is.

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

2018. február 11. (vasárnap)

A keddi jazz koncert után szombaton ismét programot tervezhettek a műfaj szerelmesei az egyre ismertebb és látogatottabb Művész Presszóba. 

Terminálon a hokisok

Terminálon a hokisok

2018. február 09. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának tagjai szerdán este ellátogattak a Bartók Kamaraszínházba.

Nem hétköznapi muzsika

Nem hétköznapi muzsika

2018. február 07. (szerda)

Rendhagyó módon kedden este is felcsendült a jazz a Művész Presszóban. A Havasi Lajos énekessel kibővült Finucci Bros Quartet lemezbemutató turnéja első állomásának a dunaújvárosi Művész Presszót választotta. DO-videó!

Lélekharangra hangolva

Lélekharangra hangolva

2018. február 06. (kedd)

Hétfőn tartották Páskándi Géza, Lélekharang című drámájának olvasópróbáját a Bartók Kamaraszínházban. A premier március 16-án, pénteken lesz.