Dunaújváros Hetilap

Tupó, a város híres szotyiárusa

Molnár Emese - 2017. augusztus 27. 15:15

A városi sportéletben ikonikus alak Pataki István, vagyis Tupó- így ismeri őt mindenki a pályáról, a lelátóról, a piacról, a városban, és az elmúlt hetek eseményei után most már az országban is.

Nem kifejezetten politizál, de mindenről megvan a véleménye, amit az igazságérzete és az őszintesége okán nem is rejt véka alá. Ez történt néhány héttel ezelőtt is, amikor Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke egyfajta köztéri fórumot tartott a dunaújvárosi piacon. Mint ahogy a hétköznapjain általában, akkor is épp a piacon járt Tupó. Elmesélte, hogy belehallgatott a jobbikos elnök mondandójába, majd hangot adott a saját véleményének is. Erre érkeztek Vona Gábortól azok a mondatok, mint például hogy „szájukból a szennyvíz folyt”, ami már feldühítette Tupót, és vissza is szólt. Néhány nappal később váratlanul egy online tévé állított be hozzájuk. Tupó elmondta, nem igazán akarták megmondani neki, hogy milyen tévétől vannak, de véleményét felvállalta akkor is, és nyíltan beszélt arról, mit gondol a történtek után Vona Gáborról, és hogy milyen barátság fűzi Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A felvétel megjelenése után volt, hogy beszóltak neki, de sokan gratuláltak is, hogy ki merte mondani a véleményét, és egyet is értettek vele.   

-Sokat járunk a piacra, az ismerősökkel mindig megbeszéljük az aktuális témákat, meghallgatjuk a másikat. Nekem is meg szokták mondani a véleményüket és én is meg szoktam mondani az enyémet. Viszont sértő volt, amit Vona Gábor mondott az idősekről, és úgy éreztem, meg kell védenem a nyugdíjasokat. Nekem nem ömlik a számból a szenny, kikérem magamnak! Bántotta az önérzetemet, mástól sem tűröm el, hogy ilyen szinten becsmérelje a nyugdíjasokat, illik tiszteletben tartani a kort. Negyvenhárom évet dolgoztam le, ebből harmincnyolcat folyamatos műszakban, amikor csak minden hatodik vasárnapom volt szabad, és nem számított, ha éppen ünnepnapon kellett bemennem dolgozni – nyilatkozta Tupó.

Pataki István 1942. március 10-én született Dunaföldváron. Munkás családban nőtt fel három testvérével együtt. Egyszer az édesapja átküldte a szomszéd suszterhez, hogy csináltasson egy cipőt. Ám ő nem tudta kimondani a cipő szót, csak azt, hogy „tupo”. Innen ered a beceneve is. Nagyon szeretett focizni, 16 éves kora óta a földvári csapatban játszott, a megye I-ben rúgták a bőrt. Közvetlen, barátságos természete miatt sokan ismerték és ő is rengeteg embert megismert. Talán emiatt is történt még az ’50-es években az, hogy egyik edzés alkalmával szekszárdi egyenruhások keresték meg, és azt akarták, hogy legyen besúgó. Tupó nemet mondott nekik, soha életében nem hajlott erre, emiatt meg is verték őt.

1975-ben kezdett el dolgozni a papírgyárban (innen is ment aztán nyugdíjba), az előkészítő részlegen végezte a munkáját. Nagy tisztelettel beszélt az akkori igazgatóról, Gyurina Lászlóról, akitől mint mondta, a munkája eredményeként lakást kaptak Dunaújvárosban, így feleségével 1977-ben költöztek ide.

Idővel felhagyott a labdarúgással, de a sport szeretete folyamatosan a pályára csalta őt, minden helyi és környékbeli mérkőzésen ott volt. Felesége vetette fel, mi lenne, ha a meccsek alkalmával szotyit is árulna. Kezdetben még ők pirították a napraforgó magokat az otthoni tepsiben, most már csomagolt szotyolát és tökmagot árul szinte minden helyi sporteseményen, legyen az foci, kézilabda vagy jégkorong.

A labdarúgás jelentette Orbán Viktor miniszterelnökkel való barátságának kezdetét. Még akkor ismerték meg egymást, amikor Orbán Viktor is focizott. Szotyival kínálta, s közben jól elbeszélgettek a fociról, a sportról, és minden aktuális témáról. A barátság, a jó kapcsolat pedig a mai napig tart. Tavaly például, amikor Orbán Viktor a Modern Városok Program fejlesztései miatt városunkba látogatott, Tupó már messziről üdvözölte a miniszterelnököt, aki pedig odament hozzá, és öleléssel köszöntötte a régi barátot.

- Magázódunk, ezzel is megadva egymásnak a kölcsönös tiszteletet. Becsülöm, tisztelem, nála jobb vezetőt nem lehet találni, megvédi és fejleszti az országot, a gazdaságot. Küzd azért is, hogy ne jöhessenek be ide a migránsok. Szerencsére kemény a kormány, és nem engedi be az illegális bevándorlókat - hangsúlyozta Tupó, aki számos fényképet és korabeli újságcikkeket őriz a miniszterelnökről.

- Elégedettek vagyunk az ország helyzetével, a nyugdíjjal, most egyébként újabb emelés várható. A gyermekek élete rendben van és mi is jól vagyunk- zárta gondolatait az interjú végén a város híres szotyiárusa.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.