Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A hiábavaló intelem

Várkonyi Balázs - 2017. szeptember 24. 17:06

Kései a felismerés: sokkal, de sokkal többet kellett volna a gyerekeivel lennie! A hiányképzés az alaposságával kezdődött. Csak a teljességhez közelítőt fogadta el önmagától. Sokat dolgozott. Gázkitörésre ment, a katasztrófahelyszínről, a téli, fagyos pusztáról nap mint nap tudósított, nem vacillált, pedig tudta, hosszú menet lesz.

Hetekig csak kétszer tudta megölelni másfél éves kisfiát, aki nagy szemeket meresztett, látva apja elgyötört arcát, érezve kabátja gázszagát. És a hasonló, kétkedést sem tűrő feladatvállalás – csak a dolgok fele. A további ötven százalék: a mások helyett is sokszor magára vett felelősség.

Pedig javában tartott még a ma „puhának” titulált diktatúra. De ő a szerkesztőségi értekezleten Sartre „valaki néz” effektusát citálva utasította el a rangban fölötte álló idősebb kollégák féltékenység szülte támadását. Tekintélyt nem ismerve kereste az igazságot. Két ifjú munkatársával rendre érdekvédő csatába indult, majd a „harcmezőn” körülnézve azt látta, már megint egyedül van. Sok év után kiderült: a hétpróbás provokatőrtől, a sunyi besúgótól nem várhatott volna többet. De az a másik? Na, őt mindig is az opportunus szürkeség jellemezte, elvbarátainak ez igen tetszett, később főszerkesztőévé is kreálták. De megbukott. Az akkori miniszterelnök, aki előtt sokat hajbókolt, csak gyávának nevezte.

De térjünk vissza makacs emberünkhöz. A hatalom kritikusa volt. Csökönyös ellenzéki. Akkor rúgták ki először az állásából. A kilencvenes évekkel jött fordulat után se változott igazságkereső karaktere, mégsem élte meg tragédiaként, amikor emiatt mellőzték. Csak hát a gyerekek! Rájuk mind kevesebb ideje jutott, mert a felszínen maradásért kellett küzdenie. Meg elvekért.

A minap iratok közt kutakodva kezébe akadt a rokon kislány, Eszterke rég írott levele. Annak tartalma felidézte egyik olvasmányélménye, a bölcs székely, Tamási Áron Intelem című novellája részletét: „… másnap reggel, amidőn mendegéltünk hazafelé, a nap is elszomorodva ragyogott az őszi mezőkön. S úgy tetszett nekem folyton, mintha előttem, atyámon és anyámon kívül, még mendegélt volna valaki, a megszomorodott őszi fényben. S ment is, maga az intelem, kiszállva e történetből.”

Na, az ő „történetéből” is mindig kiszállt minden intelem. Eszterke így fogalmazott: „Hisztek eszmékben, halálra dolgozzátok magatokat, folyton idegesek vagytok, veszekedtek. Aztán meghaltok. És a gyerekek majd csak arra emlékeznek – mert a rossz emlékek nehezebben felejthetők, mint a jók –, hogy volt egy apjuk meg egy anyjuk – akiket sokan szerettek és sokan utáltak –, akik hittek eszmékben, folyton dolgoztak, idegesek voltak, veszekedtek. Aztán meghaltak.

És ha így folytatjátok, biztos vagyok benne, hogy akármennyire a hazaszeretetre, a magyarságtudatra nevelitek Őket, nem lesznek a követőitek, mert kiábrándultak lesznek.”

Igen, ma már késő, és legfeljebb egy másik intelemmel vigasztalódhat, amit egy bölcs asszony mondott, jó régen: Az ember vagy igaz embernek szegődik, vagy cukorkaárusnak.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!