Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Duplázzon, mi felezünk" - Színházjeggyel féláron a moziba

Molnár Emese - 2017. szeptember 30. 8:28

Öt nagyszínpadi, öt stúdiótermi, és több vendégelőadással szolgál a Bartók színház ebben az évadban, a teljes arculatváltozás mellett pedig szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a város többi kulturális intézményével.

Mindezekről évadnyitó sajtótájékoztató keretében számolt be a színház vezetése, Őze Áron, a Bartók igazgatója, Sipos Imre művészeti igazgató, Csadi Zoltán igazgató-helyettes és Vári Bertalan művészeti vezető.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere, aki azzal kezdte, hogy mindig is meghatározó szerepet töltött be a színház a város életében, és az önkormányzat kiemelt jelentőségűnek tartja azt a színvonalas és fejlődő munkát, amelyet Őze Áron vezetésével végez az intézmény közössége. Mint mondta, a művészek számos alkalommal kápráztatták el a közönséget, és mindamellett, hogy a széles repertoárban mindenki találhat kedvére való, igényes előadásokat, a társulat még a városi rendezvények műsorából is kiveszik a részüket. Hozzátette, az önkormányzat töretlen támogatását élvezi az intézmény.

 

 

 

 

 

 

 

Sipos Imre arról beszélt, hogy az ország mintegy háromezres művészt számláló közösségében a Bartók színháznak jó híre van, minden vendégművész szívesen jön ide játszani. A színi társulat két új taggal, míg a táncos csapat három új taggal bővült ebben az évadban. Emellett számos vendégművész érkezik majd az évad során. Sipos Imre kiemelte, hogy sikeres pályázati időszakon vannak túl, a Nemzeti Kulturális Alaptól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától is támogatást nyertek, például a Négy évszak/A falka című táncjátékra egymillió forintot, a Mikrokozmoszra 800 ezer forintot, míg a Lúzer rádió, Budapest! című darabra összesen 2,6 millió forintot.

Őze Áron fontosnak tartja a kulturális összefogást helyi szinten, ennek érdekében több intézménnyel tárgyaltak arról, hogyan tudnák egymás munkáját segíteni, a látogatók számát növelni. Ennek eredményeként létrehozták a „Duplázzon, mi felezünk” programot, amelynek lényege, hogy ha bárki teljes árú jegyet vásárol az egyik intézményben, a másik helyen féláron válthatja meg az oda szóló jegyet, két hónapon belül. Ilyen megállapodást kötöttek már a mozival, de október során a múzeummal és a könyvtárral is aláírják az erről szóló megállapodást.

Az iskolások számára is összeállítottak egy programot, mégpedig „Jegyet jegyért” elnevezéssel. A 4,5 tanulmányi átlag felett szorgoskodó diákok is féláron válthatják meg jegyeiket az intézmény saját előadásaira, féléves ciklusra vonatkozóan. Új arculatot is bevezettek, új logóval, vörös és mélykék alapszínekre építve. Több, az új lógóval ellátott ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség van, például póló, kitűző, táska, és bár még tesztüzem és feltöltés alatt van, de új honlappal is előáll az intézmény (www.bartokszinhaz.eu). Együttműködési megállapodást kötöttek a Violin Alapfokú Művészeti Iskolával, amelynek részeként egy színitanoda is elindult a színházban, az itt tanuló gyermekek pedig akár a Bartók színpadán is szerepelhetnek egy-egy darab során. Őze Áron arról is beszélt, hogy minden árva, illetve nevelőszülőnél nevelkedő gyermek ingyen látogathatja a színházat. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központtal, ők segítettek abban, hogy megtudják, a megyékben hol és hány árva gyermek él, akiknek felajánlották az ingyenes bérleteket, szám szerint a 6-10 éves korosztályból 27 darabot, a 10-16 éves korosztályból 50 darabot. Mindegyik bérlet három előadást tartalmaz. Emellett a nagycsaládosoknak is szeretne kedveskedni a színház azzal, hogy ebben az évadban is vendégül látják a Nagycsaládosok Egyesületének tagjait a főpróbákon. Az igazgató felvázolta azt is, hogy ebben az évadban öt nagyszínpadi és öt stúdiótermi előadást terveznek.

„Mindaddig, amíg nem változtatja meg Dunaújváros Közgyűlése az igazgató személye ügyben hozott döntését, bojkottálom a Bartók Színház valamennyi előadását 2016. július 1-től „– írta Andics József az általa indított, hatvannégy (64!) főt számláló, Bojkottáljuk a Bartók Színházat Facebook-csoportjában még tavaly márciusban és októberben el is indította a bojkottot. Kerestük ez ügyben, de nem kívánt nyilatkozni, bár annyit elmondott, hogy nem a színházban folyó munka nem tetszik neki.

Ehhez képest az új igazgató működése alatt

A Bartók Kamaraszínház elmúlt évadának, a Bizalom évadának az összlátogatottsága 81 százalékos volt, a jegyeladásból csaknem 42 millió forint folyt be. A színház az elmúlt szezonban összesen 4822 bérletet értékesített. Az évad során 84 nagyszínpadi és 107 stúdiótermi előadás volt a Bartókban. A stúdiótermi előadások közül tizenhatot tájelőadás keretében - azaz külső helyszínen – mutattak be, amely azt is jelzi, hogy van igény más színjátszóhelyeken is a Bartók előadásaira.

 

SZEPTEMBER – Stúdió

NÉGY ÉVSZAK
táncjáték
Rendező-koreográfus: Hernicz Albert, Eller Gusztáv

 

OKTÓBER – Nagyszínpad

TERMINÁL
táncjáték

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

 

OKTÓBER – Stúdió

MIKROKOZMOSZ
Zenéről, táncról, életről gyerekeknek és szüleiknek!
6-12 éves korig
Rendező: Csadi Zoltán

 

 

NOVEMBER – Nagyszínpad

A MI KIS VÁROSUNK
Rendező: Őze Áron

 

DECEMBER – Stúdió

JUDIT
Rendező: Szemán Béla

 

FEBRUÁR – Nagyszínpad

AZ ÜVEGCIPŐ
Rendező: Czajlik József

 

MÁRCIUS – Nagyszínpad

TOLDI
Rendező: Sipos Imre

 

MÁRCIUS – Stúdió

LÉLEKHARANG
Rendező: Léner András

 

MÁJUS – Nagyszínpad

LÚZER RÁDIÓ
Rendező: Somogyi Szilárd

 

MÁJUS – Stúdió

FRIDA
Rendező: Bodor Böbe

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!