Dunaújváros Hetilap

Jövő tavasszal folytatódnak a nagy útfelújítások

2017. szeptember 21. (csütörtök) 17:55 - Molnár Emese

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlését tartotta meg városunk képviselőtestülete csütörtökön, amelyen mintegy negyvenhat napirendi pontban hoztak döntést, köztük stadionfejlesztésről, elektromos töltőállomások építéséről is

Érezhető már a jövő évi választások kampányidőszaka, több képviselő is kifejtette pártja álláspontját akár országos, akár dunaújvárosi témákat illetően. Barta Endre, a Jobbik képviselője szóba hozta a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a nyugdíjasokat érintő bejegyzését is, amely a nyár folyamán nagy botrányt kavart országos szinten (Vona Gábor egy dunaújvárosi fóruma után úgy írt nyugdíjasokról, mint például hogy „szájukból a szennyvíz folyt”). Felszólalása alatt egy videót indítottak el a közgyűlési teremben: Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatójának sajtótájékoztató-részlete arról szólt, hogy milyen sértést jelentett Vona Gábor facebook-bejegyzése a nyugdíjasok számára, jelezve ezzel a megjegyzés súlyosságát. A videó bejátszásával nem értettek egyet és felháborítónak titulálták az ellenzéki képviselők.

A felszólalások után megkezdődött a döntéshozói munka.

A labdarúgó stadion felújításának első ütemében kiépítették a pálya világítását, az eredményjelzőt, a fűthető pályatestet és fejlesztették a gázhálózatot. A mostani közgyűlésen arról határoztak, hogy a stadionfejlesztés második ütemére a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. együttműködésével közbeszerzési eljárást ír ki.

Egy korábbi határozatban döntött arról a közgyűlés, hogy támogatja a dunai limes világörökségi helyszínek fejlesztését célzó pályázatot, amelyet 2017-ben nyújtanának be együttesen a turisztikai fejlesztéssel érintett települések. Dunaújvárosban három projektelemet valósítanának meg: egy fogadóépület-látogatóközpont kialakítását a kőtárnál, e terület műemléki és tájrekonstrukcióját, valamint egy edényégető kemence védőépületének kialakítását. Ehhez szükség volt a terület előzetes régészeti feltárására, amelyet a nyáron meg is kezdtek az Intercisa Múzeum munkatársai. Azonban a feltárás csak a terület egy részén valósult meg, szükség lenne a folytatásra, hogy ne kelljen visszatemetni, majd újra kiásni a területet, továbbá egy használaton kívüli villanyoszlopot is el kell távolítani onnan. Erre a közgyűlés biztosítja a 920 ezer forintos költséget (amelyet a projekt később megtérít), továbbá a múzeum is folytathatja a feltárási munkát a területen.

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért képviselője egy indítványt nyújtott be arról, hogy a város területén legalább húsz tűzcsapra ivókutat szereljenek fel. A hivatal szakemberei megvizsgálták ennek lehetőségét, tájékoztatás kértek a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft-től is: ezek kihelyezése nem csak tervezési, engedélyezési és kivitelezési, hanem folyamatos karbantartási költségekkel is jár. Mivel a tűzcsap oltásra van, ha más célra vesznek vizet belőle, akkor vízminőségromlás is felléphet, továbbá szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására is. A közgyűlés emiatt ilyen formában, ezzel a megoldással nem támogatta az indítványt.

A város négy forgalmas útjainak felújításáról is határozott korábban a közgyűlés. A DVG Zrt. elkészült a Dózsa György úti szakasz munkálataival, és hamarosan végez az Aranyvölgyi útszakasz felújításával is. A jelentős közlekedési fennakadás elkerülése érdekében egyelőre ezen két útszakasz felújításán dolgoztak. A még hátralévő Venyimi út és a Vasmű út felújításának kivitelezését (az időjárásra való tekintettel is) 2018 márciusában folytatná a cég, ezt pedig jóváhagyták a képviselők.

A közgyűlésen határoztak a Deák Ferenc utca 5-6. előtti megsüllyedt aszfaltburkolatú járda felújításáról, a Kossuth Lajos utca 2-10. előtti parkoló kialakításáról és az ott lévő közvilágítás átalakításáról. Ezen munkálatokat mintegy 21 millió forintból végzi el a DVG Zrt. A képviselők 5,5 millió forintot biztosítanak a Bartók Kamaraszínház északi oldalon lévő tetőszerkezetének szigetelési munkálataira.

Együttműködési megállapodást köt a város az MVM Partner Zrt-vel. A cég felajánlotta, hogy szakértői közreműködést biztosít olyan területen, mint például az integrált településfejlesztési és energia stratégiák, továbbá segíti az intézményi beruházások energetikai megalapozását is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában álló e-Mobi Nonprofit Kft. felajánlotta, hogy két darab elektromos töltőállomást telepít városunkban, egyet a Szent István utcai, a másikat a Szabadság úti parkolóba. A közgyűlés ezt jóváhagyta.

A Dunaújvárosi Mentőállomás az önkormányzat segítségét kérte abban, hogy megjavíthassák az állomás sorompós kapuját. A kapu tavaly ment tönkre, nem lehetett megjavítani, ezért le is szerelték. Ahogy a napirendben is olvasható, a kapu hiánya miatt civilek is beállnak a mentőállomás udvarára, ezzel veszélyeztetve a mentés biztonságát. A helyzet megoldását nagymértékben javítaná egy távirányítós sorompó. A közgyűlésen arról határoztak, hogy ennek kiépítésére 1,1 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. Mivel az ingatlan nem az önkormányzat tulajdona, ezért tulajdonosi hozzájárulás is szükséges a beszerzéshez.

Mint arról már beszámoltunk, a hajléktalanok ellátást az Útkeresés Segítő Szolgálat helyett a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal látná el az önkormányzat, a Papírgyári úti szállót pedig átköltöztetnék a Kandó Kálmán téri önkormányzati tulajdonú Hajléktalanellátó Centrumba, ahol az alapítvány bővítené a férőhelyek számát. A mostani közgyűlésen az erről szóló szerződéstervezetről határoztak, amely alapján 2018. január 1-től látná el ezt a feladatot az alapítvány. A Kandó Kálmán téri centrumot pedig 30 évre ingyenes használatba adják az alapítványnak. Ehhez kapcsolódott az a napirend is, miszerint a Dunanett Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő, Szolgáltató Nonprofit Kft. Budai Nagy Antal úti ingatlanjából területet vásárol az önkormányzat, hogy bővíteni lehessen a mögötte található hajléktalanellátó centrumot. A területet a Dunanett részére adott 50 millió forintos kölcsön terhére vásárolják meg.

Minden évben csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, amellyel a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatókat, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó, érettségi előtt álló fiatalokat támogatják. A képviselők ismét a csatlakozásról döntöttek, és 4 millió forint támogatást nyújtanak a jövő évi pályázatra.

A Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület és a Dunaferr Sportegyesület azzal a kérelemmel fordult a közgyűléshez, hogy előbbi 80 millió forintos, utóbbi 50 millió forintos kölcsöntartozásának visszafizetési határidejét ismét hosszabbítsák meg, vagy nyilvánítsák vissza nem térítendővé. Cserna Gábor polgármester elmondta, a sportegyesület nagy múltja, és a nemzet sportvárosa cím tekintetében is az a fontos számukra, hogy megoldást találjanak az évek óta húzódó problémára. A Dunaferr SE öt szakosztályt működtet, egyik fő támogatója a város az ingatlanok fenntartásával, üzemeltetésével. A másik nagy támogató pedig az ISD Dunaferr Zrt, de hiába keresték már többször is a gyár vezetését az ügy rendezése érdekében, ezidáig nem sikerült a tárgyalás. Cserna Gábor azt a javaslatot tette, hogy mindkét egyesület tekintetében ez év október 31-ét jelöljék meg a határidőnek, és ha addig nem sikerül a tárgyalást létrehozni a Dunaferrel, nem jutnak előre, akkor vegye át a város az öt szakosztályt, alakítson egy dunaújvárosi sportegyesületet, és működtessék további szép sikerekkel a birkózók, kajak-kenusok, tornászok, úszók, röplabdázók szakosztályát. Hangsúlyozta, szükség van a sportegyesületre, a város mindig is támogatta a sportot és számos sportfejlesztést valósít meg a közeljövőben, ezért mindenképpen megoldást szeretnének találni a problémára.

Zárt ülésen döntöttek arról, hogy a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézmény vezetői feladataival Varga Anna Évát bízzák meg október 1-tól 2022. szeptember 30-i időtartamra.

Továbbá új területet jelöltek ki egy napelem-park kiépítésére, mégpedig a déli iparterületen, ennek tükrében módosították a bérleti szerződés az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-vel.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Felújítások, hatalmas siker

D+ Híradó - Felújítások, hatalmas siker

2018. január 22. (hétfő)

Felújítások Ercsiben, határozati javaslat, hatalmas siker volt a XVI. Carissa Kupa - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Határozati javaslat

Határozati javaslat

2018. január 22. (hétfő)

Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartott ma a zöld SZTK épületénél.

730 milliós fejlesztés Ercsiben

730 milliós fejlesztés Ercsiben

2018. január 22. (hétfő)

Mintegy hatszázhetven millió forintból újítják fel a Nagyboldogasszony templomot, és 61 millió forintból alakítanak ki kormányablakot Ercsiben.

In memoriam dr. Kálmán András

In memoriam dr. Kálmán András

2018. január 22. (hétfő)

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata sajnálattal értesült arról, hogy Dr. Kálmán András Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője 68 évesen váratlanul elhunyt.

D+ Híradó - Carissa Kupa, Szabadegyetem

D+ Híradó - Carissa Kupa, Szabadegyetem

2018. január 21. (vasárnap)

Carissa Kupa tizenhatodszor, Szakrális Szabadegyetem, mammográfiai szűrés - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Meghalt Kálmán András

Meghalt Kálmán András

2018. január 21. (vasárnap)

Meghalt Kálmán András, Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője - közölte a párt vasárnap az MTI-vel. A volt városvezető 68 évesen, váratlanul hunyt el.

D+ Híradó - Kiállítás, versek

D+ Híradó - Kiállítás, versek

2018. január 20. (szombat)

Kiállítás a KMI-ben, a Magyar Kultúra Napjára emlékeztek az MMK-ban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.