Dunaújváros Hetilap

Jövő tavasszal folytatódnak a nagy útfelújítások

2017. szeptember 21. (csütörtök) 17:55 - Molnár Emese

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlését tartotta meg városunk képviselőtestülete csütörtökön, amelyen mintegy negyvenhat napirendi pontban hoztak döntést, köztük stadionfejlesztésről, elektromos töltőállomások építéséről is

Érezhető már a jövő évi választások kampányidőszaka, több képviselő is kifejtette pártja álláspontját akár országos, akár dunaújvárosi témákat illetően. Barta Endre, a Jobbik képviselője szóba hozta a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a nyugdíjasokat érintő bejegyzését is, amely a nyár folyamán nagy botrányt kavart országos szinten (Vona Gábor egy dunaújvárosi fóruma után úgy írt nyugdíjasokról, mint például hogy „szájukból a szennyvíz folyt”). Felszólalása alatt egy videót indítottak el a közgyűlési teremben: Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatójának sajtótájékoztató-részlete arról szólt, hogy milyen sértést jelentett Vona Gábor facebook-bejegyzése a nyugdíjasok számára, jelezve ezzel a megjegyzés súlyosságát. A videó bejátszásával nem értettek egyet és felháborítónak titulálták az ellenzéki képviselők.

A felszólalások után megkezdődött a döntéshozói munka.

A labdarúgó stadion felújításának első ütemében kiépítették a pálya világítását, az eredményjelzőt, a fűthető pályatestet és fejlesztették a gázhálózatot. A mostani közgyűlésen arról határoztak, hogy a stadionfejlesztés második ütemére a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. együttműködésével közbeszerzési eljárást ír ki.

Egy korábbi határozatban döntött arról a közgyűlés, hogy támogatja a dunai limes világörökségi helyszínek fejlesztését célzó pályázatot, amelyet 2017-ben nyújtanának be együttesen a turisztikai fejlesztéssel érintett települések. Dunaújvárosban három projektelemet valósítanának meg: egy fogadóépület-látogatóközpont kialakítását a kőtárnál, e terület műemléki és tájrekonstrukcióját, valamint egy edényégető kemence védőépületének kialakítását. Ehhez szükség volt a terület előzetes régészeti feltárására, amelyet a nyáron meg is kezdtek az Intercisa Múzeum munkatársai. Azonban a feltárás csak a terület egy részén valósult meg, szükség lenne a folytatásra, hogy ne kelljen visszatemetni, majd újra kiásni a területet, továbbá egy használaton kívüli villanyoszlopot is el kell távolítani onnan. Erre a közgyűlés biztosítja a 920 ezer forintos költséget (amelyet a projekt később megtérít), továbbá a múzeum is folytathatja a feltárási munkát a területen.

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért képviselője egy indítványt nyújtott be arról, hogy a város területén legalább húsz tűzcsapra ivókutat szereljenek fel. A hivatal szakemberei megvizsgálták ennek lehetőségét, tájékoztatás kértek a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft-től is: ezek kihelyezése nem csak tervezési, engedélyezési és kivitelezési, hanem folyamatos karbantartási költségekkel is jár. Mivel a tűzcsap oltásra van, ha más célra vesznek vizet belőle, akkor vízminőségromlás is felléphet, továbbá szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására is. A közgyűlés emiatt ilyen formában, ezzel a megoldással nem támogatta az indítványt.

A város négy forgalmas útjainak felújításáról is határozott korábban a közgyűlés. A DVG Zrt. elkészült a Dózsa György úti szakasz munkálataival, és hamarosan végez az Aranyvölgyi útszakasz felújításával is. A jelentős közlekedési fennakadás elkerülése érdekében egyelőre ezen két útszakasz felújításán dolgoztak. A még hátralévő Venyimi út és a Vasmű út felújításának kivitelezését (az időjárásra való tekintettel is) 2018 márciusában folytatná a cég, ezt pedig jóváhagyták a képviselők.

A közgyűlésen határoztak a Deák Ferenc utca 5-6. előtti megsüllyedt aszfaltburkolatú járda felújításáról, a Kossuth Lajos utca 2-10. előtti parkoló kialakításáról és az ott lévő közvilágítás átalakításáról. Ezen munkálatokat mintegy 21 millió forintból végzi el a DVG Zrt. A képviselők 5,5 millió forintot biztosítanak a Bartók Kamaraszínház északi oldalon lévő tetőszerkezetének szigetelési munkálataira.

Együttműködési megállapodást köt a város az MVM Partner Zrt-vel. A cég felajánlotta, hogy szakértői közreműködést biztosít olyan területen, mint például az integrált településfejlesztési és energia stratégiák, továbbá segíti az intézményi beruházások energetikai megalapozását is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában álló e-Mobi Nonprofit Kft. felajánlotta, hogy két darab elektromos töltőállomást telepít városunkban, egyet a Szent István utcai, a másikat a Szabadság úti parkolóba. A közgyűlés ezt jóváhagyta.

A Dunaújvárosi Mentőállomás az önkormányzat segítségét kérte abban, hogy megjavíthassák az állomás sorompós kapuját. A kapu tavaly ment tönkre, nem lehetett megjavítani, ezért le is szerelték. Ahogy a napirendben is olvasható, a kapu hiánya miatt civilek is beállnak a mentőállomás udvarára, ezzel veszélyeztetve a mentés biztonságát. A helyzet megoldását nagymértékben javítaná egy távirányítós sorompó. A közgyűlésen arról határoztak, hogy ennek kiépítésére 1,1 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. Mivel az ingatlan nem az önkormányzat tulajdona, ezért tulajdonosi hozzájárulás is szükséges a beszerzéshez.

Mint arról már beszámoltunk, a hajléktalanok ellátást az Útkeresés Segítő Szolgálat helyett a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal látná el az önkormányzat, a Papírgyári úti szállót pedig átköltöztetnék a Kandó Kálmán téri önkormányzati tulajdonú Hajléktalanellátó Centrumba, ahol az alapítvány bővítené a férőhelyek számát. A mostani közgyűlésen az erről szóló szerződéstervezetről határoztak, amely alapján 2018. január 1-től látná el ezt a feladatot az alapítvány. A Kandó Kálmán téri centrumot pedig 30 évre ingyenes használatba adják az alapítványnak. Ehhez kapcsolódott az a napirend is, miszerint a Dunanett Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő, Szolgáltató Nonprofit Kft. Budai Nagy Antal úti ingatlanjából területet vásárol az önkormányzat, hogy bővíteni lehessen a mögötte található hajléktalanellátó centrumot. A területet a Dunanett részére adott 50 millió forintos kölcsön terhére vásárolják meg.

Minden évben csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, amellyel a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatókat, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó, érettségi előtt álló fiatalokat támogatják. A képviselők ismét a csatlakozásról döntöttek, és 4 millió forint támogatást nyújtanak a jövő évi pályázatra.

A Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület és a Dunaferr Sportegyesület azzal a kérelemmel fordult a közgyűléshez, hogy előbbi 80 millió forintos, utóbbi 50 millió forintos kölcsöntartozásának visszafizetési határidejét ismét hosszabbítsák meg, vagy nyilvánítsák vissza nem térítendővé. Cserna Gábor polgármester elmondta, a sportegyesület nagy múltja, és a nemzet sportvárosa cím tekintetében is az a fontos számukra, hogy megoldást találjanak az évek óta húzódó problémára. A Dunaferr SE öt szakosztályt működtet, egyik fő támogatója a város az ingatlanok fenntartásával, üzemeltetésével. A másik nagy támogató pedig az ISD Dunaferr Zrt, de hiába keresték már többször is a gyár vezetését az ügy rendezése érdekében, ezidáig nem sikerült a tárgyalás. Cserna Gábor azt a javaslatot tette, hogy mindkét egyesület tekintetében ez év október 31-ét jelöljék meg a határidőnek, és ha addig nem sikerül a tárgyalást létrehozni a Dunaferrel, nem jutnak előre, akkor vegye át a város az öt szakosztályt, alakítson egy dunaújvárosi sportegyesületet, és működtessék további szép sikerekkel a birkózók, kajak-kenusok, tornászok, úszók, röplabdázók szakosztályát. Hangsúlyozta, szükség van a sportegyesületre, a város mindig is támogatta a sportot és számos sportfejlesztést valósít meg a közeljövőben, ezért mindenképpen megoldást szeretnének találni a problémára.

Zárt ülésen döntöttek arról, hogy a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézmény vezetői feladataival Varga Anna Évát bízzák meg október 1-tól 2022. szeptember 30-i időtartamra.

Továbbá új területet jelöltek ki egy napelem-park kiépítésére, mégpedig a déli iparterületen, ennek tükrében módosították a bérleti szerződés az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-vel.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Képviselet, graffiti

D+ Híradó - Képviselet, graffiti

2018. augusztus 17. (péntek)

Továbbra is fontos a választókerület képviselete, művészi graffiti a bástyafalon, újabb cserkésztábor - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Ki kapja a díjat?

Ki kapja a díjat?

2018. augusztus 17. (péntek)

Javaslatokat várnak arra vonatkozóan, hogy ki kapja idén a Dunaújvárosért díjat. Ez az elismerés azon személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely Dunaújvárosban, illetve Dunaújvárosért maradandót alkotott, tett. Bármely városlakó tehet javaslatot a díjra méltónak tartott személyre vagy közösségre. 

D+ Híradó - Bírság, ételmérgezés

D+ Híradó - Bírság, ételmérgezés

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Több mint kétezer sofőrt bírságoltak meg, a hőségben gyakoribb lehet az ételmérgezés, vereséggel kezdtük a Kohász Kupát - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

"Megvalósítjuk, amit ígértünk"

"Megvalósítjuk, amit ígértünk"

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Továbbra is fontos a választókerület képviselete címmel tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos csütörtökön.

A parlagfüves területet kizárják a támogatásból

A parlagfüves területet kizárják a támogatásból

2018. augusztus 16. (csütörtök)

A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból, ha a támogatási szerv tudomására jut a nem megengedett mértékű fertőzöttség, például a helyszíni ellenőrzések során - közölte Nagy István agrárminiszter a parlament honlapján.

Drágul a gázolaj

Drágul a gázolaj

2018. augusztus 16. (csütörtök)

A Mol három forinttal emeli a gázolaj literenkénti árát pénteken, a benzin ára nem változik. Ezzel a gázolaj literenkénti átlagára 405 forintra nő, a benziné 398 marad.

Változik a menetrend!

Változik a menetrend!

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Az augusztus 20-ai munkaszüneti nap miatt változik a vonatok közlekedési rendje: augusztus 19-én az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi, 21-én, kedden már a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.