Dunaújváros Hetilap

Joy határozta meg életútját

doszerk - 2017. szeptember 4. 7:42

Kalandos életutat tudhat magáénak, a fél világot bejárta, hogy elérje a célját, amely első kiskutyája megmentése volt. Biber Erzsébet Vera nem csak testőr, hanem kutyakiképző és a kulcsi kutyapanzió vezetője is.

Vera 1971-ben született Dunaújvárosban született. Kecskeméten egészségügyi szakápoló, szakasszisztens, és gyermekgondozóként végzett, majd kereskedelmi-közgazdasági iskolát, és a rendőrtiszti főiskolát is elvégezte. Aztán egy évet dolgozott az egészségügyben, majd hat évig tanult pszichológiát, és problémás kommunikációjú gyermekekkel foglalkozott. Egyszer aztán kiskutyáját elütötte egy busz, és a gyógyítása érdekében külföldre utazott.

- Belgiumban egy magyar orvosnál asszisztensként kezdtem dolgozni, mert a kutyám állapotát helyre akartam állítatni. Onnan Hollandiába, aztán Angliába mentem. Mindenhol megkerestem azokat a kutyásokat, akik favoritként dolgoztak és figyelgettem őket a pálya széléről a kutyusom rehabilitációja után. Ha jobban belegondolok, ez a kutya megváltoztatta az életemet. Immáron 27 éve foglalkozom kutyákkal és ennek köszönhető a Joy and Co. kutyakiképző iskola is.

Vera a tűzbe is ment volna Joy nevű kiskutyájáért. Az is megesett, hogy a műtétre igyekvő hölgyet egy rendőr megállította gyorshajtásért, de látta mennyire elszánt, és a végén elkísérte a kórházig. Joy, az akkor elütött kiskutya később felépült és ezüstérmes lett világkupa versenyen, sőt kiállításokat is nyert, és két évesen munkavizsgát tett. Vera összegzésként megjegyzi: „Joy csinálta az utat, tőle indult az egész.”

Ma már óriási hírnévre tett szert. 19 évesen dolgozni és tanulni ment külföldre, majd 31 évesen hazajött. Több államban élt, és mindig a kíváncsiság vitte tovább útján.

- Valójában nem volt más kötődésem, csak a kutyám, aki állandóan velem volt. Dolgoztam Skóciában, Cipruson, Kanadában, de nagykövetségeken is. Kiképeztem a kutyákat a belga katonai attasénak, az amerikai nagykövetségnek is, megfordultam New Yorkban, és Los Angelesben is. A kutyák világában a kommunikáció és a pszichológia érdekelt. Közben itthon megalapítottam a Dunaújvárosi Sportkutyás Egyesületet, ami akkor nagy dolognak számított. Ez az ötlet egy idős házaspártól jött, akik rám bízták a kutyájukat, mert nem bírtak vele. Aztán az is motivált, hogy rengeteg negatív tapasztalatom volt a nem kellően kulturált kutyatartásban, ahogyan például a Duna-parton szabadon engedett és sétáltatott kutyáknál tapasztalhatjuk. A kutyapanziót pedig azért nyitottam, mert több ízben is láttam, hogyan szállítottak kórházba kutyát, mert a szomszéd nem megfelelően vigyázott rá a gazdik nyaralása alatt. Immár 16 éve van nyitva Kulcson a panzió. Jövőre épül hozzá termálfürdető is. Egy kennel 12 négyzetméter nagyságú és teljes a kihasználtság. Minden kutyusnak van kutyaháza, és szalma is, ahová piszkíthat. Összesen 34 kutyát tudok fogadni. Reggel, délben este sétáltatva vannak és nincsen válaszfalak, így az ebek tudnak egymással kommunikálni. Itt egy kutya igazán kutyául érezheti magát.

Verával kitérünk a kutyatartás legfontosabb szabályaira is. Kutyatartás előtt fontos tájékozódni, hogy milyen kutya illik hozzánk, és fontos tudni, hogy ez tizenöt évig felelőssség teljes kötődést is jelent. Hogy kinek milyen kutya való, abban szakember tud segíteni. Elengedhetetlen az is, hogy a kutyát és a gazdáját igenis tanítsuk meg a tartás szabályszerűségeire, mert a kutyatartó felelős azért, hogy miként neveli a kutyáját. Egy jól nevelt kutya is lehet csőre töltött fegyver, amihez fegyvertartási engedély lenne elvárható.

- Ezért is lenne elvárható, hogy miként a gyerekünk pedagógusairól, úgy a kiképzőkről is tájékozódjunk, kihez is adjuk kedvencünket. Belegondolni is rossz, mi van, ha születik egy baba, egy agresszivitással feltöltött kutya mellé.

Ezt követően Vera eloszlatott egy másik tévhitet is. Mégpedig a városi-vidéki kutya életéről.

- A kutyának nem a térre van szüksége, hanem az emberre. Mindegyik kutya beilleszthető a családba, de egy németjuhász is lehet magányos egy udvarban. Egy városi lakásban teljesen mindegy, hogy egy nagytestű dog fog elfeküdni, vagy egy chivava. Sőt, utóbbi gyakran bepisil, ha ideges, mert egyedül van. A kutyáknak igényük van a kontaktra, de mindig az ember határozza meg, hogy mennyi ideje van foglalkozni velük. A rendszeres, napi több órás foglalkozás alapvető feltétel lenne.

Verának tizenhat saját kutyája van, de tavaly még voltak lovai is. Annak idején németjuhászokat tenyésztett, de manapság a border collie-kat és a magyar mudi fajtát tenyészti még.

- A mudi a világ legokosabb kutyája. Jó értelemben véve igénytelen, a legkönnyebb tartani, nem beteges, kis képzéssel nagy eredmény elérhető nála, a legtöbb családba beleillik.

A kutyakiképző hölgynek két fia van. A kisebbik Kun Attila Noel 8 éves, míg a nagyobb Károly Róbert Nikolasz 14 éves.

- Az életünk a jégkorong és a kutyák körül forog, hiszen mindkét fiam jégkorongozik, sőt, Niko már korosztályos válogatott is. Mindketten most igazoltak a Vasasba. A párom Németországban dolgozik, üveg és acélszerkezetek építésével foglalkozik. A legjobb kikapcsolódás a számomra az, ha látom a gyermekeimet a jégpályán, vagy ha hajnalban 4 és 7 óra között kutyázom. Ilyenkor csak a madarak, a kutyák, és én vagyok, ezzel pedig teljesen fel tudok töltődni, mert imádom a természetet.

Vera tizennégy évig kutyás, lovas, kézműves táborokat is tartott. Ám most sem nyugszik, sok önfejlesztő könyvet olvas és folyamatosan tanul. Mint mondta, soha sem szabad leállni, mindig tanulni kell, mert aki elhiszi, hogy mindent tud, az nem csak önmagát csapja be, hanem másokat is.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.