Megyei iskolafejlesztések több mint kétmilliárdból

2017. szeptember 29. (péntek) 8:40 - Brousil Csaba

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztések valósulhatnak meg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskoláiban. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön Sárkeresztúron, amelyen jelen volt dr. Galambos Dénes, Tessely Zoltán, Varga Gábor országgyűlési képviselők és Szilágyiné Németh Sarolta megbízott tankerületi igazgató.

A sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak az állami fenntartású köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázatok eredményeiről számoltak be, melyek a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskoláit érintették. A pályázaton összesen, több mint 2, 2 milliárd forintot nyertek el a Fejér megyei iskolák. Ezt a pénzt tornaterem felújításra, iskola felújításra, informatikai fejlesztésekre használhatják fel az intézmények.  
A Dunaújvárosi Tankerületi Központ frissen kinevezett megbízott igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta bevezetőjében elmondta, hogy ezek a pályázatok az intézmények helyi, valós igényekre és a hiányok pótlására alapuló fejlesztési törekvéseit hivatottak támogatni.  Célja, hogy az érintett iskolák pedagógiai eszközrendszerét és módszertani megújulását segítse elő, különös hangsúlyt fektetve a mindennapos testnevelés lehetőségének megteremtésére. A kiírás keretében tizenkét pályázatot nyújtottak be, melyből tizenegyet már támogatásban részesült, egy még elbírálási szakaszban van, ez a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola pályázata ötszáz millió forint értékben.

Dr Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ő körzetében található három iskola közel nyolcszáz millió forintot nyert el a pályázaton (Pusztaszabolcs, Ercsi, Nagyvenyim), mely egy szakmailag jól megalapozott és előkészített munka gyümölcse, mind a tankerület, mind az adott települések vezetőinek részéről. Kiemelte a mindennapi testnevelés lehetőségének megteremtését és az informatikai fejlesztéseket az adott települései iskoláiban. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Pusztaszabolcs a térség oktatási központja lehessen, melyre ez elnyert pályázati összeg lehetőséget is biztosít.  Ercsi esetében, mint azt Dr Galambos Dénes elmondta, fontos, hogy az iskolai infrastruktúra fejlesztésével megvalósulhasson a fiatalok helyben tartása, és a környező települések fiatalokat elszívó ereje kevésbé érvényesülhessen. Nagyvenyimen a tornaterem és a tantermek felújítása, valamint az informatikai fejlesztések szintén megtartóerőt jelentenek majd.

Tessely Zoltán, Fejér megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője is méltatta a sikeres pályázatok megítélését előkésztő munkát és kiemelte a kormány szerepét abban, hogy a korábbi időszakokhoz képest hatalmas összegeket költ az oktatás fejlesztésére.
Varga Gábor Fejér megye 5-ös számú választókerület képviselője is a köszönet hangján szólt és kiemelte, hogy a pedagógusokat, a tanítást becsülni és támogatni kell, mely ezekkel a pályázatokkal és az elnyert összegekkel megvalósulhat.
A sajtótájékoztató végén, Boriszov Zoltán, Baracska polgármestere kért szót és megköszönte a tankerületnek, az országgyűlési képviselőknek és rajtuk keresztül a kormányzatnak, hogy Fejér megyében ilyen – elmondása szerint harminc éve nem látott – nagymértékű anyagi támogatásban részesítik az oktatást.

A rovat további hírei: Oktatás

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.