Megyei iskolafejlesztések több mint kétmilliárdból

2017. szeptember 29. (péntek) 8:40 - Brousil Csaba

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztések valósulhatnak meg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskoláiban. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön Sárkeresztúron, amelyen jelen volt dr. Galambos Dénes, Tessely Zoltán, Varga Gábor országgyűlési képviselők és Szilágyiné Németh Sarolta megbízott tankerületi igazgató.

A sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak az állami fenntartású köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázatok eredményeiről számoltak be, melyek a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskoláit érintették. A pályázaton összesen, több mint 2, 2 milliárd forintot nyertek el a Fejér megyei iskolák. Ezt a pénzt tornaterem felújításra, iskola felújításra, informatikai fejlesztésekre használhatják fel az intézmények.  
A Dunaújvárosi Tankerületi Központ frissen kinevezett megbízott igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta bevezetőjében elmondta, hogy ezek a pályázatok az intézmények helyi, valós igényekre és a hiányok pótlására alapuló fejlesztési törekvéseit hivatottak támogatni.  Célja, hogy az érintett iskolák pedagógiai eszközrendszerét és módszertani megújulását segítse elő, különös hangsúlyt fektetve a mindennapos testnevelés lehetőségének megteremtésére. A kiírás keretében tizenkét pályázatot nyújtottak be, melyből tizenegyet már támogatásban részesült, egy még elbírálási szakaszban van, ez a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola pályázata ötszáz millió forint értékben.

Dr Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ő körzetében található három iskola közel nyolcszáz millió forintot nyert el a pályázaton (Pusztaszabolcs, Ercsi, Nagyvenyim), mely egy szakmailag jól megalapozott és előkészített munka gyümölcse, mind a tankerület, mind az adott települések vezetőinek részéről. Kiemelte a mindennapi testnevelés lehetőségének megteremtését és az informatikai fejlesztéseket az adott települései iskoláiban. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Pusztaszabolcs a térség oktatási központja lehessen, melyre ez elnyert pályázati összeg lehetőséget is biztosít.  Ercsi esetében, mint azt Dr Galambos Dénes elmondta, fontos, hogy az iskolai infrastruktúra fejlesztésével megvalósulhasson a fiatalok helyben tartása, és a környező települések fiatalokat elszívó ereje kevésbé érvényesülhessen. Nagyvenyimen a tornaterem és a tantermek felújítása, valamint az informatikai fejlesztések szintén megtartóerőt jelentenek majd.

Tessely Zoltán, Fejér megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője is méltatta a sikeres pályázatok megítélését előkésztő munkát és kiemelte a kormány szerepét abban, hogy a korábbi időszakokhoz képest hatalmas összegeket költ az oktatás fejlesztésére.
Varga Gábor Fejér megye 5-ös számú választókerület képviselője is a köszönet hangján szólt és kiemelte, hogy a pedagógusokat, a tanítást becsülni és támogatni kell, mely ezekkel a pályázatokkal és az elnyert összegekkel megvalósulhat.
A sajtótájékoztató végén, Boriszov Zoltán, Baracska polgármestere kért szót és megköszönte a tankerületnek, az országgyűlési képviselőknek és rajtuk keresztül a kormányzatnak, hogy Fejér megyében ilyen – elmondása szerint harminc éve nem látott – nagymértékű anyagi támogatásban részesítik az oktatást.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.