Megyei iskolafejlesztések több mint kétmilliárdból

2017. szeptember 29. (péntek) 8:40 - Brousil Csaba

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztések valósulhatnak meg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskoláiban. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön Sárkeresztúron, amelyen jelen volt dr. Galambos Dénes, Tessely Zoltán, Varga Gábor országgyűlési képviselők és Szilágyiné Németh Sarolta megbízott tankerületi igazgató.

A sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak az állami fenntartású köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázatok eredményeiről számoltak be, melyek a Dunaújvárosi Tankerületi Központ iskoláit érintették. A pályázaton összesen, több mint 2, 2 milliárd forintot nyertek el a Fejér megyei iskolák. Ezt a pénzt tornaterem felújításra, iskola felújításra, informatikai fejlesztésekre használhatják fel az intézmények.  
A Dunaújvárosi Tankerületi Központ frissen kinevezett megbízott igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta bevezetőjében elmondta, hogy ezek a pályázatok az intézmények helyi, valós igényekre és a hiányok pótlására alapuló fejlesztési törekvéseit hivatottak támogatni.  Célja, hogy az érintett iskolák pedagógiai eszközrendszerét és módszertani megújulását segítse elő, különös hangsúlyt fektetve a mindennapos testnevelés lehetőségének megteremtésére. A kiírás keretében tizenkét pályázatot nyújtottak be, melyből tizenegyet már támogatásban részesült, egy még elbírálási szakaszban van, ez a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola pályázata ötszáz millió forint értékben.

Dr Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ő körzetében található három iskola közel nyolcszáz millió forintot nyert el a pályázaton (Pusztaszabolcs, Ercsi, Nagyvenyim), mely egy szakmailag jól megalapozott és előkészített munka gyümölcse, mind a tankerület, mind az adott települések vezetőinek részéről. Kiemelte a mindennapi testnevelés lehetőségének megteremtését és az informatikai fejlesztéseket az adott települései iskoláiban. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Pusztaszabolcs a térség oktatási központja lehessen, melyre ez elnyert pályázati összeg lehetőséget is biztosít.  Ercsi esetében, mint azt Dr Galambos Dénes elmondta, fontos, hogy az iskolai infrastruktúra fejlesztésével megvalósulhasson a fiatalok helyben tartása, és a környező települések fiatalokat elszívó ereje kevésbé érvényesülhessen. Nagyvenyimen a tornaterem és a tantermek felújítása, valamint az informatikai fejlesztések szintén megtartóerőt jelentenek majd.

Tessely Zoltán, Fejér megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője is méltatta a sikeres pályázatok megítélését előkésztő munkát és kiemelte a kormány szerepét abban, hogy a korábbi időszakokhoz képest hatalmas összegeket költ az oktatás fejlesztésére.
Varga Gábor Fejér megye 5-ös számú választókerület képviselője is a köszönet hangján szólt és kiemelte, hogy a pedagógusokat, a tanítást becsülni és támogatni kell, mely ezekkel a pályázatokkal és az elnyert összegekkel megvalósulhat.
A sajtótájékoztató végén, Boriszov Zoltán, Baracska polgármestere kért szót és megköszönte a tankerületnek, az országgyűlési képviselőknek és rajtuk keresztül a kormányzatnak, hogy Fejér megyében ilyen – elmondása szerint harminc éve nem látott – nagymértékű anyagi támogatásban részesítik az oktatást.

A rovat további hírei: Oktatás

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.

Gárdonyi: siker az online viadalon

Gárdonyi: siker az online viadalon

2020. június 11. (csütörtök)

Bekerült az országos döntőbe, és végül tárgyjutalomban részesült a Gárdonyi iskola csapata az "Innováció a fogyasztóvédelemben  – A tudatos fogyasztóvá válás útjai" elnevezésű országos megméretésen.

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!