Dunaújváros Hetilap

Önerőből a közjóért

2017. szeptember 6. (szerda) 12:24 - Vass Ádám

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a kötelező feladatai mellett önerőből két olyan területen is hasznos munkát valósít meg, ami a közjót szolgálja.

A kötelező feladatok ellátásán túl, mint a közrend, köztisztasági vagyonvédelmi munkák, a diákmunka, az alkalmi munka, foglakoztatás és különböző képzések, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat két területen is tevékenykedik, amelyet önerőből valósítanak meg. Hosszú János, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke szerda délelőtt sajtótájékoztatón ismertette szabálysértésért kiszabott közmunka, illetve a büntető ügyben kiszabott közérdekű munka által létrejött együttműködéseket.

Mint mondta, szabálysértés esetén a pénzbírságot az elkövetőnek lehetősége van közmunkával kiváltani, ekkor a helyi foglalkoztatási osztállyal veheti fel a kapcsolatot, akik kijelölik számára a megfelelő munkáltatót. Ennek koordinálását végzi a nemzetiségi önkormányzat 2012 óta, ez idő alatt 306 esetben segítette elő, hogy a szabálysértők a kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni, főként munkanapokon elvégzendő köztisztasági munkával. Együttműködö partnerük a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya. Mikó Judit, a hivatal aktív eszköz szakügyintézője elmondta, a pénzbírság helyetti közmunka legtöbbször fizikai, vagy könnyű fizikai, néhány esetben pedig szellemi munkát jelent. Véleménye szerint a nemzetiségi önkormányzat az elmúlt öt év során rendszeresen, nagy odaadással, precizitással és kiemelkedő motiválással végzi el feladatát, együttműködve a hatósággal, a bírósággal és a közterületfelügyelettel.

Büntető ügyben kiszabott közérdekű munkát a bíróságok enyhébb bűncselekmények után szabnak ki, végrehajtása a pártfogó felügyelői szolgálatok feladata. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat ennek a munkavégzésnek az irányítását és a megfelelő feltételek biztosítását végzi. Ezen a területen városunkban 2012 óta 186 esetben működtek közre. Együttműködö partnerük a Fejér Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztálya. Pálinkás Ferenc osztályvezető-helyettes szerint a nemzetiségi önkormányzat minden esetben naprakész, beleértve a pártfogó felügyelőkkel való kapcsolattartást is, a két szervezet közt pedig példaértékű, precíz és pontos, az előírásoknak és szabályoknak teljes mértékben megfelelő az együttműködés. Évente átlagosan 30-40 munkahely kijelölő határozatot kezelnek közösen, ebben az évben ketten sikeresen le is dolgozták büntetésüket, a többi folyamatban van.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: digitális témahét

DS Híradó: digitális témahét

2020. február 20. (csütörtök)

Digitális témahét a Móriczban, tollaslabda a sportcsarnokban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

2020. február 12. (szerda)

Amint arról múlt heti nyitányunkban beszámoltunk, sorozatot kezdtünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. A második részben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet kerül a fókuszba – monstre interjúnk első felvonása dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal; lesz folytatás! 

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

2020. február 12. (szerda)

Technikai okból módosul az ügyfélfogadási rend a DVCSH Építők útja 7. alatti ügyfélszolgálatán pénteken. Rövidítés a hajtás után.