Dunaújváros Hetilap

Önerőből a közjóért

2017. szeptember 6. (szerda) 12:24 - Vass Ádám

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a kötelező feladatai mellett önerőből két olyan területen is hasznos munkát valósít meg, ami a közjót szolgálja.

A kötelező feladatok ellátásán túl, mint a közrend, köztisztasági vagyonvédelmi munkák, a diákmunka, az alkalmi munka, foglakoztatás és különböző képzések, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat két területen is tevékenykedik, amelyet önerőből valósítanak meg. Hosszú János, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke szerda délelőtt sajtótájékoztatón ismertette szabálysértésért kiszabott közmunka, illetve a büntető ügyben kiszabott közérdekű munka által létrejött együttműködéseket.

Mint mondta, szabálysértés esetén a pénzbírságot az elkövetőnek lehetősége van közmunkával kiváltani, ekkor a helyi foglalkoztatási osztállyal veheti fel a kapcsolatot, akik kijelölik számára a megfelelő munkáltatót. Ennek koordinálását végzi a nemzetiségi önkormányzat 2012 óta, ez idő alatt 306 esetben segítette elő, hogy a szabálysértők a kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni, főként munkanapokon elvégzendő köztisztasági munkával. Együttműködö partnerük a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya. Mikó Judit, a hivatal aktív eszköz szakügyintézője elmondta, a pénzbírság helyetti közmunka legtöbbször fizikai, vagy könnyű fizikai, néhány esetben pedig szellemi munkát jelent. Véleménye szerint a nemzetiségi önkormányzat az elmúlt öt év során rendszeresen, nagy odaadással, precizitással és kiemelkedő motiválással végzi el feladatát, együttműködve a hatósággal, a bírósággal és a közterületfelügyelettel.

Büntető ügyben kiszabott közérdekű munkát a bíróságok enyhébb bűncselekmények után szabnak ki, végrehajtása a pártfogó felügyelői szolgálatok feladata. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat ennek a munkavégzésnek az irányítását és a megfelelő feltételek biztosítását végzi. Ezen a területen városunkban 2012 óta 186 esetben működtek közre. Együttműködö partnerük a Fejér Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztálya. Pálinkás Ferenc osztályvezető-helyettes szerint a nemzetiségi önkormányzat minden esetben naprakész, beleértve a pártfogó felügyelőkkel való kapcsolattartást is, a két szervezet közt pedig példaértékű, precíz és pontos, az előírásoknak és szabályoknak teljes mértékben megfelelő az együttműködés. Évente átlagosan 30-40 munkahely kijelölő határozatot kezelnek közösen, ebben az évben ketten sikeresen le is dolgozták büntetésüket, a többi folyamatban van.

A rovat további hírei: Közélet

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

2020. szeptember 29. (kedd)

Rendkívüli közgyűlést tartott Dunaújváros Önkormányzata szeptember 29-én, kedden a Városháza „C” szárnyában. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaztak a döntéshozók, melyek többek között: az Élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintették.

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

2020. szeptember 29. (kedd)

Sikeresen debütált az új lomtalanítási szisztéma a Római városrészben a hét végén, a folytatásban komoly sorozatra készülnek: a lomtalanítás a Béke városrészben folytatódik, az elektronikai és fémhulladék gyűjtésére három napon öt városrészben, összesen hét helyszínen nyílik lehetőség.

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Folytatódik a korábban megígért faültetés a Vasmű úton. Az eredetileg tavaszra tervezett ültetést a rendezetlen közműhelyzet miatt kellett őszre halasztani. 

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

2020. szeptember 28. (hétfő)

Rendkívüli közgyűlést tart Dunaújváros önkormányzata a Városháza "C" szárnyában szeptember 29-én, kedden. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaznak majd a döntéshozók. Ezek egyebek mellett az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintik majd. 

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!