Szellemúton, ingyenpiával

2017. szeptember 17. (vasárnap) 9:12 - Várkonyi Balázs

Céltalanul bolyong egy óceánjáró. A fedélzetén négyezer utas. Fogalmuk sincs arról, hogy mi az irány, hol a végső kikötő. S ami végképp ijesztő, a hajó kapitánya se tud többet, csak annyit, hogy „el innen”, menekülni valami elől, ami félelmetes.

Az utasokért éppen csak annyi tehetnek, hogy ellátják őket feszültségoldó itallal. Ingyen. Meg persze étellel is, és fizetni azért sem kell. Luxusjárat lévén, egy dúsgazdag cégtől, amely jókora összegért körutazásra viszi a fizetőképeseket, sok minden elvárható, de a grátisz pia azért mégsem. Csakhogy szükség törvényt bont.

A körutazás ezúttal igazi szellemúttá vált. A látszólag cél nélkül megtett sok száz tengeri mérföld célja: kikerülni Irmát! A ritka, szép női név – tudjuk az elmúlt napok híreiből – egy rettenetes hurrikánt takar, amely szinte mindent képes megsemmisíteni, ami az útjába kerül. Ez elől menekítette a négyezer utast a Norwegian Escape nevű hatalmas hajó. Szeptember másodikán indult a floridai kikötőből, hogy egy heti emlékezetes karib-tengeri hajókázásról biztonsággal visszatérjen. De a közelgő Irma lenullázta a remélt biztonságot, jövetelének híre felforgatta az útitervet, s a parancsok rendelkezett: két nappal a tervezett visszaérkezés előtt kikötött Miamiban, hogy az ott élő utasok megtérhessenek otthonaikba, és fölkészüljenek a soha nem látott erősségű viharra. Igen ám, de Miami akkor épp evakuálás előtt állt, a hatóság már kiadta az ukázt, és a városlakók szélsebesen pakolni kezdtek.

 

Fotó:MTI

A luxus óceánjáró utasai, vagyis a módosabb emberek sejthették, ekkora elemi erővel szemben az ő jobb házaik sem tudnak teljesen biztos védelmet nyújtani. Az olvasottabbja tán ismerte az ókori Róma költője, Horatius bölcs mondását: A sápadt halál ugyanúgy rugdossa a szegények kunyhóajtaját, mint a királyok palotáinak kapuját. Egy szó, mint száz, a többség amellett döntött, nem száll ki, folytatják az utat, akár ha bizonytalan lesz is a megérkezés ideje. És megpucoltak a veszély elől. A hajó ment erre, ment arra, csak hogy kikeveredjen a viharzónából. Az biztos, hogy az utasok tele voltak feszültséggel, aligha szabadultak a gondolattól, hogy mi van otthon – de nem tehettek mást, mint hogy igyák a nyugtató italokat. Vártak. Reménykedtek. A hajó pedig folytatta „szellemútját”.

Aztán Irma, miután kidühöngte magát, az elmúlt vasárnap továbbvonult, pusztulást hagyva Floridán. A rádióhíreket hallva az emberek azt hitték, végre hazamehetnek. Tévedtek. Miami kikötőjét a hurrikán olyannyira megrongálta, hogy a hajókolosszussal lehetetlen volt kikötni. A céltalan út tehát folytatódott. Egy időre lehorgonyzott, utasokat vett át testvérhajójáról, mert az parancsot kapott, hogy induljon St. Thomas szigetére, vigyen élelmet, és mentse ki az ott rekedt turistákat. Végül a hét derekán a kalandos utat megtett óceánjáró kiköthetett. Utasai hazatérhettek.

Mi a hurrikánjárástól messze vagyunk. A hívatlanok vonulási útját is blokkolni tudtuk. Nincs más biztonságos „kikötőnk”. Csak ez a 93 ezer négyzetkilométer.

A rovat további hírei: Napraszóló

Pista néni és a péntek, 13.

Pista néni és a péntek, 13.

2017. október 14. (szombat)

Baljós jel: e héten ismét tizenharmadikával házasodott a péntek! Boszorkányidéző, bajt jósló nap. És amit előhozok a múltból, az elég félelmetes, de oly rég történt, hogy az olvasó tán nem is borzong belé.

Nyugat felől zebrafutás nem várható

Nyugat felől zebrafutás nem várható

2017. október 13. (péntek)

Derűs, napsütéses hétvége elé nézünk. Ez az idő nyilván sokakat csábít utazásra. Az autós-motoros társadalmat megnyugtathatjuk: ezen a hétzáró két napon nem kerül útjukba zebracsorda.

Bika, harangozz!

Bika, harangozz!

2017. október 07. (szombat)

Egy különös legenda máig kering arrafelé, a kis baranyai faluban, a Mecsek-Hegyháton megülő Mánfán. Az Árpád-kori község a törökdúlás idején elpusztult. Jó idő múlva kissé távolabb éledt újjá. De hátrahagyott valamit: a kilenc évszázada emelt, a pusztulást szerencsésen átvészelt templomot.

A nemzeti gyász napja

A nemzeti gyász napja

2017. október 06. (péntek)

1849. október 6-át írtak. Szombati nap volt. Hajnal, a várbörtön rabjai méltósággal várják sorsuk beteljesülését. Aulich Lajos Horatiust olvasgat. Damjanich János az osztrák hóhért szivarral kínálja. Láhner György Donizetti-operarészletet játszik fuvolán: a haldokló Edgar dalát.

Buktatóosztály

Buktatóosztály

2017. október 01. (vasárnap)

A címbéli fogalom aligha lehet ismerős a holnap reggel iskolába induló diákoknak. Ez hetvenegy éve honosodott meg Pentelén. A háború utáni szegénység, az eszközök, tankönyvek hiánya volt az oka.

Polgárfejés „önkéntes” alapon

Polgárfejés „önkéntes” alapon

2017. szeptember 30. (szombat)

Nagy nap volt 1949. szeptember 29-e a pentelei emberek életében: ekkortól adhatták forintjaikat a közösbe, hogy segítsék az iparfejlesztést. Hogy tényleg nagy napnak érezték-e, ahhoz némi irónia is kell…

Ősz. Csönd. Szemlélődés

Ősz. Csönd. Szemlélődés

2017. szeptember 30. (szombat)

Mindjárt itt a hétvége. Szeptember utóját meghazudtolóan derűs, szép idővel. Csípős reggelek, aztán kivirul minden, és bár csak tavaszt hamisít a gyenge nap, de legalább süt, jókedvet ragaszt rád. Ki a kertbe!