Dunaújváros Hetilap

A nyári hónapok nem húzták fel a városi ingatlanárakat

2017. október 10. (kedd) 17:39 - doszerk

Az immár három éve tartó lakáspiaci fellendülés az ország egyes területein már elérte az üvegplafont, vagyis az árak megálltak, az eladás pedig hosszabb időt vesz igénybe. A 2019-ig meglévő kedvezményes áfát a szakértők várakozásai szerint meghosszabbítják, ez azonban nem orvosolja a projektek csúszásait.

A fővárostól távolodva nő az értékesítési idő

Az értékesítéshez szükséges idő az utóbbi egy évben az új, illetve a használt lakások esetén is növekedett. Utóbbi típus a fővárosban 2-3 nap alatt talál gazdára, ettől távolodva ez az időtartam arányosan emelkedik, a községek családi házai átlagosan 6-8 hónapig vannak a piacon. A tendencia összefügg az árak bővülésével, jelenleg egy vidéki lakás eladásából Budapesten egy lényegesen kisebb ingatlant lehet megvásárolni. A területek közötti szakadékok fokozzák a kontrasztot, amit a vásárlók egy része hitellel fedez. A jelenlegi, magyarországi árszínvonal a korábbiakat jelentősen lekörözi, melynek hátterében a fővárosban tapasztalható tendenciák állnak. A kisebb területű településeken nem volt számottevő a drágulás, míg Budapest bizonyos kerületeiben megduplázódtak az átlagárak. A megyeszékhelyeken a boom elsősorban a társasházi lakásoknál volt szembetűnő, a családi házak árai lényegesen alacsonyabb ütemben kúsztak fel. A piacon lévő szereplőket természetesen az a kérdés foglalkoztatja, meddig kúszhatnak fel az árak. Idén az első negyedévben még bővültek az árak, a mértéke azonban mérséklődött az előző időszakok vágtáihoz viszonyítva.

Enyhe csökkenés és bővülés jellemző Dunántúlon

Az ingatlanpiaci eltérések a különböző régiókon belül is tetten érhetőek, ami az ország nyugati felén ugyancsak megfigyelhető. Az itt elhelyezkedő városok között nem egy esetben mutatkozott meg az árak csökkenése a nyári hónapokban. Dombóváron 10%-kal, Dunaújvárosban, Esztergomban, illetve Kaposváron ehhez viszonyítva lényegesen kisebb mértékben – 1-2%-kal – mérséklődtek az átlagos négyzetméterenkénti árak. Az enyhe visszaeséshez hasonlóan a növekedő tendencia sem olyan dinamikus, mint az elmúlt néhány évben, Tatabányán, Székesfehérváron és Pakson mindössze 3-4%-os volt a drágulás a június és augusztus közötti időszakban.

 

Az ingatlanok átlagárainak változása Dunaújvárosban és a környező városokban 2017. június és augusztus között

A stagnálás nem egyenlő az alacsony árakkal

A lakáspiacra jellemző szezonalitást az eladási árak is tükrözik. Természetesen ezt a típus, az elhelyezkedés és az állapot egyaránt jelentősen befolyásolja, a különböző tényezők pedig mindenkinél más értékben határozzák meg a végső döntést. Az eltérések alól az ország dunántúli része sem kivétel, ami az egyes városokat vizsgálva tetten érhető.

Átlagos ingatlanárak Dunaújvárosban és a néhány környező városokban (Ft/m2, 2017. augusztusi adatok alapján)

A nyári árváltozások nem feltétlenül tükrözik a jelenlegi árszínvonalakat, vagyis korántsem biztos, hogy azokon a területeken mutatkoznak a legmagasabb átlagárak, ahol igazán dinamikus volt a drágulás. Ebben a tekintetben kiemelkednek a Pakson meghirdetett lakások átlagárai, a téglaépítésűek 28-45%-kal, a panelek pedig 2-14%-kal körözik le a székesfehérvári vagy veszprémi társaikat. A középmezőnyben helyezkednek el a Tatabányán, Esztergomban és Szekszárdon új gazdájukat kereső ingatlanok, melyek a listavezető árszinttől 33-57%-kal maradnak el. A Dombóváron, illetve Dunaújvárosban eladó lakások az előzőekhez viszonyítva meglehetősen kedvező átlagos négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg, az eltérés akár 250 ezer forintot is jelenthet.

Forrás: Ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.